fb
10, които...Специални

6 жизнеутвърждаващи урока от “Боровите острови” на Марион Пошман

3 мин.

Разочарован от изневярата на своята съпруга, Гилбърт Силвестър, немски университетски преподавател, който не усеща, че е намерил мястото си в живота и обществото, се отправя на екскурзия до загадъчната Япония. Страната на изгряващото слънце от векове е притегателен център за онези представители на западната култура, които искат да открият пътя към себе си. С присъщата на академичен работник педантичност, Силвестър се впуска в пътешествие по стъпките към себепознание, описани от японския класически поет Башо. Токио обаче го среща с млад студент на име Йоза, отчаян от живота, решен да следва съветите на “Наръчник за самоубийство” от Уатару Цуруми. 

Публикувано за първи път през 1993 г., произведението на Цуруми се продава в повече от милион екземпляра. Невъзможните стандарти, които обществото налага на своите членове, поставят Япония в десетката на държавите, чиито граждани стават най-честа жертва на самоубийства, а героят на Йоза е само един от тях. 

Уравновесен и логичен, Гилбърт се отправя на пътешествие с този объркан представител на милениал поколението, обезсърчен и безпътен в своята илюзия за уникалност. От забързаните улици на Токио до остров Оджима, той открива непознатата красота на Япония и лекотата, която само свободната душа познава. 

Шест са любопитните и жизнеутвърждаващи уроци, които най-ярко представят духа на брилянтния роман на Марион Пошман “Боровите острови. Автентичен пътеводител на японските самоубийци” (изд. “Киви”).

Аокигахара

След като външният свят автоматично се поставя нaравно със съзнанието, търсенето на разлика между “вътре” и “вън” става излишно.

Сенджу

Човек следва фините размествания, илюзорната образност и се надява да прозре невидимото, а в крайна сметка и собственото си Аз. 

Сендай 

Пътешествието като пътуване на живота, това значеше, че човек застава и може да избере дали да тръгне, или да остане, да продължи ли да сънува досегашния сън, или да го замени с някой друг. А според будисткото тълкуване и единият, и другият са нереални, погледнати през призмата на вечната истина. 

Шиогама

Може би, помисли си той сега, трябваше по-често да се спират под пиниите, да седят под тях и от някой хълм просто да съзерцават далечината над покривите и куполите на града. 

Мацушима

Възхвалата на здрача отнема от нещата тяхното съдържание, неоспоримата им сила да убеждават, земната им същност, най-малката следа от тайнственост. 

Съзерцанието на природните явления не бе свързано нито с изкуството, нито с архитектурата, нито дори с историята. То бе нежно и изпълнено с тайнство и макар да бе някаква форма на образование, после човек не би могъл нито да обясни, нито дори да го възстанови в съзнанието си.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.