fb
От издателстватаСпециални

7 интересни факта за Дженифър Макмеън и издателство Benitorial

4 мин.
Advertorial

Издателство Benitorial стартира дейността си на 22 юни тази година с първата книга в каталога си – „Удавниците“ от Дженифър Макмеън. Първият издаден на български роман на писателката бързо превзе книжната общност и разпродаде първоначалния си тираж – само преди дни от издателството обявиха, че са заложили допечатка.

Бени и Йордан – Dream Team-ът зад издателство Benitorial

Зад Benitorial стоят двама души, които вече са партньори не само в живота, но и в бизнеса. Илияна или, както е популярна в книжните среди, Бени, е редактор и преводач с дългогодишен опит в издателските среди. Йордан пък толкова много иска да сбъдне една от най-големите мечти на Бени, че бързо-бързо нагазва в нетипичната за него сфера и усвоява тънкостите ѝ. Двамата вярват безусловно в това, че са най-добрият екип и че късметът и приятелството са ги срещнали с прекрасен отбор професионалисти, с които работата е върховно удоволствие. В момента работят по втората книга в каталога си, която можем да очакваме в края на септември – The Henna Artist от Алка Джоши.

Дженифър Макмеън

И докато чакаме тя да излезе на български, нека прочетем няколко интересни фактa за писателката, която набързо спечели българското читателско сърце със свръхестествената си мистерия „Удавниците“ – Дженифър Макмеън.

1. Написва първата си страшна история, когато е в трети клас.

Макмеън признава, че страшните истории винаги са били в кръвта ѝ. Но когато в трети клас написва разказ за зло кюфте, което подгонва ученици от училищния стол и ги преследва из гората, осъзнава реалната сила на въображението си и огромното удоволствие да пишеш за каквото пожелаеш. Мотото на писателката е „Пиши за това, което те плаши“ – дори си го татуира на китката като подарък за 50-ия си юбилей.

2. Зловещият басейн от „Удавниците” е вдъхновен от детски спомен на авторката.

Един от „главните герои” в „Удавниците” – басейнът с черни води в имението „Спароу крест” – е базиран на спомен на Макмеън от детството ѝ. Семейни приятели на родителите ѝ имали басейн с ледени, мрачни води. Всеки път, когато им гостувала със семейството си, Дженифър скачала да плува в басейна, въпреки че винаги имала усещането, че нещо я дърпа надолу към дълбините.

3. Черпи вдъхновение за имената на героите си от гробища и телефонни указатели.

Едно от хобитата на Макмеън са дългите разходки. А едни от любимите места за това – горите на Върмонт и гробищата. Писателката често се зачита в надгробните плочи и намира подходящи за героите си имена. Етел, както се казва главната героиня в едната времева линия в „Удавниците”, е едно от тези имена. Макмеън признава, че пази и стари телефонни указатели, от които също черпи вдъхновение.

4. Съди книгата по първата страница.

Дженифър Макмеън признава, че е изключително нетърпелив читател. Ако книгата, която е подхванала, не я грабне в рамките на първата страница, писателката я оставя и преминава към следващото четиво в списъка си.

5. Картончетата са най-добрият ѝ приятел.

Писателката неведнъж е признавала, че картончетата, които хората използват за флаш карти, са неин незаменим помощник в творческия процес. Винаги държи по няколко в дамската си чанта, на бюрото и кухненската си маса, в джобовете на връхните дрехи и жилетките си – така те винаги са ѝ подръка, за да запише идеите си. Когато завърши поредната си книга, Макмеън прибира всички картончета за нея в архивна кутия, към която от време на време се връща.

6. Обича есента и се гордее с къщата си във Върмонт.

Макмеън живее с партньорката си Дреа и дъщеря им Зела в стара викторианска къща на хълм. Гордее се с факта, че съседите ѝ наричат дома ѝ „къщата на семейство Адамс”. Може би поради този факт обожава есента, а любимият ѝ празник е Хелоуин.

7. Разписала е целия дневник на Лекси.

В „Удавниците” неведнъж се споменава колко е държала Лекси на хаотичния си дневник, в който е записвала всякакви хрумки, открития и откъслечни мисли. Но за да бъдат достоверни споменатите в книгата откъси от него, а и да успее Макмеън да влезе в главата на героинята си, писателката е решила да разпише целия дневник.

Снимки: Instagram профила на Дженифър Макмеън

Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.

[ + ]