fb
10, които...Специални

7 книги за добро поведение, които Волен Сидеров трябва да прочете

3 мин.

Лидерът на политическа партия „Атака“ Волен Сидеров прекрачи границата на доброто поведение и предизвика скандал в студиото на предаването „Референдум“ по БНТ, във вторник. Наложи се намесата и на жандармерията, а предаването беше прекъснато, за да може Сидеров да напусне студиото и дебатът за местните избори да продължи без него.

Екипът на „Аз чета“ вярва, че политиците, както всички останали хора, са длъжни да спазват елементарни правила за поведение и етикет и затова решихме да напомним на Волен Сидеров, че ако не ги знае, винаги може да прочете някоя книга по въпроса. Ето няколко от тях:

„Етикет за всеки ден“ от Силке Шнайдер-Флег (изд. „Софтпрес“)

Книгата е перфектният учител на добри обноски. От нея човек може да научи какви са правилата на съвременното общуване и как е подходящо да се държи в различните ситуации, а в описанието ѝ е включено едно изречение, което всички трябва да знаят и помнят: „Културното поведение е ключът към успеха във всички сфери на живота“. 

Дейл Карнеги, човекът помогнал на хиляди хора по света да станат представителни и влиятелни личности, също има няколко интересни книги със съвети за по-добра комуникация.

„Общуването като път към успеха“ (изд. „Колибри“) обяснява подробно защо по време на разговор е важно не само да слушаме, но и да чуваме добре събеседника си и дава препоръки за подобряване на уменията за говорене пред публика. От тази книга може да научим и как да водим спор, така че да излезем победител в него, как да печелим хората на наша страна и да постигаме успехи.

„Изкуството да говорим пред другите“ (изд. „Изток-Запад“) е ценен наръчник за това как успешно да представяме себе си и своите идеи пред другите. Става дума за изцяло изпитан на практика курс в помощ на бизнесмени и професионалисти, които искат да се научат да говорят добре както пред публика, така и в личния си живот.

И понеже добро поведение се учи по-лесно с примери, съветваме лидерът на партия „Атака“ да вземе пример от някои от наистина големите имена в световна политика. В своята поредица „Власт и отговорност“ издателство „Сиела“ досега ни срещна с биографиите на едни от най-влиятелните политици за последните 100 години.

Става дума за Уинстън Чърчил ( „Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма“ от Алън Уотсън), Ангела Меркел ( „Ангела Меркел. Непреклонната“ от Матю Квортръп) и Роналд Рейгън (Роналд Рейгън. В името на свободата от Джейкъб Уайсбърг). И от трите книги има какво да се научи.

Според нас, дори Мишел Обама има какво да каже на Сидеров в книгата си „Моята история“. Именно там тя описва подробно правилата, с които е трябвало да се съобразява като съпруга на Барак Обама и като първа дама на САЩ и дори разказва за грешките в етикета, които е правила и, забележете, колко много е внимавала да не ги повтори отново.

И накрая, препоръчваме и една книга, пълна с примери как не трябва да се държи човек – „Бай Ганьо“. Ако Сидеров няма време да я прочете, му препоръчваме само онази част от книгата, която е актуална в момента – „Бай Ганьо прави избори“.

Снимка: YouTube