fb
10, които...Книги и киноСпециални

7 книжни препоръки за почитателите на сериала Bridgerton

4 мин.

Колкото и да обичаме книгите, понякога тази любов отстъпва на интереса към нещо ново, цветно и грабващо вниманието… като новия сериал Bridgerton, който проследява страстите, интригите и клюките по време на светския сезон в Лондон в периода на Регентството. Загадъчната лейди Уисълдаун описва всички малки прегрешения и скандални провинения на дебютантките и техните ухажори. Описван като комбинация между „Клюкарката“ и „Гордост и предразсъдъци“, новият сериал на Шонда Раймс завладя сърцата и вниманието на милиони зрители с напрегнатия сюжет, остроумни диалози и спиращи дъха костюми. Но какво се случва, когато се появят финалните надписи на последния епизод, а ти искаш още?

Връщаш се към книгите, разбира се. В тази статия ще намерите няколко заглавия, които ще грабнат вниманието ви, ако героите на сериала вече ви липсват.

Поредицата „Бриджъртън“ от Джулия Куин

Книгите на Джулия Куин са вдъхновението за сериала. За разлика от тепърва разгръщащото се действие обаче, поредицата от осем книги на американската писателка е завършена.

Романите на Джейн Остин

Emma, Jane Austen

Класическият избор може да изглежда предвидим, но само за невнимателния читател. Джейн Остин притежава остроумно, елегантно перо, което разкрива повече за порядките и лицемерието на „доброто общество“, отколкото заслепеният от романтични сюжети и пастелни рокли поглед може да предложи. Ако сте харесали Bridgerton, може да прескочите „Гордост и предразсъдъци“ и да преминете към „Ема“, която също е фокусирана върху машинациите на една добронамерена дама, убедена, че знае кое е най-доброто за всички около нея самата. После може да разлистите „Въздействие“ и „Доводите на разума“ и накрая да се върнете към „Гордост и предразсъдъци“ просто защото… мистър Дарси.

„Дневникът на Бриджит Джоунс“ от Хелън Филдинг

Едно малко по-съвременно предложение, но, доверете ми се, няма да съжалявате! А и дните след Нова година са идеалното време, в което да се потопите в историите на Бриджит, нейната битка с килограмите, емоционалните преебвачи и книгите за самопомощ в търсене на щастието. Което, разбира се, се оказва в прегръдките на мистър Дарси (този е различен мистър Дарси от този в горния абзац, но също е чудесен!). „Дневникът на Бриджит Джоунс“ е изпълнена с хумор и чар и въпреки че героите казват „мамка му“ и не носят споменатите вече рокли в пастелни цветове, те зарежда с януарски оптимизъм.

„Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл

Епичният роман на Маргарет Мичъл проследява израстването на Скарлет и превръщането ѝ от разглезено момиче в млада жена, майка и съпруга, поставена пред редица изпитания. Романът се фокусира върху сериозни и дълбоки теми като цената на войната и човечността и не само донася на авторката си наградата „Пулицър“, но и се превръща в американска класика. Но това, с което остава в историята, е вълнуващата и сложна любов между Скарлет О’Хара и чаровния негодник Рет Бътлър.

Романите на Сара Маклейн

Историческият романс е жанр, който отнася много подигравки, но който стабилно присъства в книжарниците, класациите и читателските сърца вече няколко десетилетия. Още с разгръщането на кориците се потапяме в свят на наситени емоции, разкошни тоалети и коварни интриги. Мнозина не могат да видят очарованието в това, но те вероятно никога не са попадали на някой от романите на Сара Маклейн. Ако искате да се насладите на остроумен, забавен и страстен исторически любовен роман, тя е вашият автор.

„Панаир на суетата“ от Уилям Текери

Още едно предложение за читателите, изкушени от класическата литература. Беки Шарп, главната героиня на романа, е един от най-противоречивите, но и запомнящи се образи в световната литература. Очарователна, умна, и красива, Беки израства в бедност и това я научава да се бори за своето място в живота – с всички, позволени или не, средства и независимо колко разбити сърца и съдби ще остави по пътя си.

„Луди богаташи“ от Кевин Куан

Отново се връщаме към по-съвременните заглавия, които да ни заредят с настроението, предизвикани от Bridgerton. Разбира се, романът на Кевин Куан далеч не се развива в английския кралски двор, но… Никълъс Йънг и неговото семейство са най-близкото до кралски особи, което Сингапур може да предложи. Както разбира и главната героиня, нюйоркчанката Рейчъл Чу, когато слиза от самолета и разбира, че приятелят ѝ е наследник на бизнес империя за милиони и обект на романтични въжделения от всяка втора жена в страната.

Ако все още не сте гледали Bridgerton, вижте трейлъра на сериала:

Снимка на публикацията: Netflix