fb
10, които...Новини

7 от най-(не)известните библиотекари в историята

4 мин.

Това, за което много хора може би не се замислят, е, че професията на библиотекаря всъщност е древна. Може дори да е праисторическа, защото още от приказките на древните писатели, изобразени като пещерни рисунки, та до днес, когато технологията е превърнала предаването на послания и информация в една от най-ценните стоки – библиотекарите са основни създатели, организатори и пазители на историята, която продължава да се пише.
И в деня, когато библиотекарите отбелязват професионалния си празник – 11 май, решихме да ви представим някои от най-известните хора, които може би не подозирате, че са били библиотекари.

Ератостен

Ератостен е бил библиотекар в най-големия научен център на древността – Александрийската библиотека. Роден е в Кирена, която се намира в днешна Либия. През живота си е написал девет произведения на различни теми по математика, философия, литературна критика, граматика, поезия и дори комедия. 

Известен е като „бащата на съвременната география“ с концепцията за простите числа и изчисляването на 365-дневната година, включително концепцията за високосна година. Умира през 194 г. пр.н.е. на 82 години.

Мао Дзъдун

Мао Дзъдун е известен също като председателя Мао, лидер на Китайската комунистическа партия от 1949-1976 г. Едно от първите му работни места е като асистент на библиотекаря в Пекинския университет, където работи две години. Написва 10 книги за политическа стратегия и философия, както и малко поезия. 

Джакомо Казанова

Едно от най-изненадващите имена сред библиотекарите е това на Джакомо Казанова, роден във Венеция през 1725 г. По-известен като плейбой, Казанова е познавал доста интелектуалци от своето време като Волтер, Екатерина Велика, Бенджамин Франклин и вероятно Моцарт.

Казанова пише памфлети, математически трактати, научно-фантастичен роман и превежда „Илиада“ на венециански диалект. В последните години от живота си, той е приютен от семейство Валдщайн в замъка Дукс в тогавашна Чехословакия. По това време изпълнява ролята на техен библиотекар. Докато е там, той написва мемоарите си, които разкриват пред света неговите приключения. 

Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин се среща с Казанова по време на престоя си във Франция като американски дипломат. Известно е обаче, че Франклин е основал Библиотечната компания на Филаделфия през 1731 г., която е предшественик на концепцията за безплатни обществени библиотеки. Той всъщност служи като библиотекар на компанията в продължение на три месеца.

Франклин е допринесъл за създаването на библиотеката на болницата в Пенсилвания, държавната библиотека на Пенсилвания, библиотеката на Американското философско общество, библиотеката на университета в Пенсилвания и притежава обширна лична библиотека. 

Джон Едгар Хувър

Джон Едгар Хувър е основателят на Федералното бюро за разследване на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. Бъдещият директор на ФБР работи в Библиотеката на Конгреса, докато посещава вечерно училище в Юридическия факултет на Джордж Вашингтон. Докато упражнява професията на библиотекар, Хувър усвоява десетичната система на Дюи, която става модел за Централната система за архиви на ФБР.

Лора Буш

Бившата първа дама има магистърска степен по библиотечни науки от Тексаския университет в Остин. В допълнение към преподаването в държавните училища, тя е била библиотекар в училищните системи на Хюстън, Далас и Остин. Лора Буш използва страстта и ентусиазма си към четенето по време на престоя си в Белия дом, стартирайки (с Конгреса) първия Национален фестивал на книгата през 2001 г.

Стивън Кинг

Още от първи курс в университета, кралят на ужаса Стивън Кинг започва да пише – работи по няколко романа и води собствена колона в един от студентските вестници. Освен с писане обаче Стивън Кинг се захваща и с различно занимание. През 1969 г., докато е студент започва работа в университетската библиотека. Именно там Кинг среща Табита Спрюс, която скоро става негова съпруга.


Вижте още:

8 от най-известните писатели сред библиотекарите