fb
10, които...Специални

7 работещи съвета за това как да отгледаме читател

4 мин.

Когато хората, които обичат да четат, станат родители, неминуемо в един момент си задават въпроса „Дали детето ми ще чете активно като мен?“ и започват да се чудят какво да направят, за да се случи това. Преди дни Кейти Милс Джорджио сподели в сайта theweek.com своите простички, но много ефективни идеи за това какво да направят всички, които искат да отгледат читател. Ето ги и тях:

Дайте личен пример

Децата ми ме виждат как добавям нови заглавия в списъка ми в Goodreads с книги, които искам един ден да прочета, те виждат и как ходя до библиотеката и взимам книги оттам и как всеки мой ден започва с прочитането на няколко стихотворения. Ако искате да виждате четящи деца, те също трябва да виждат четящ родител. Когато в забързаното си ежедневие намирате време да отворите книга, те ще видят, че да си освободиш време за четене е нещо много важно.

Не забравяйте, че не е задължително книгата да е от хартия

Екраните и времето, прекарано пред тях, са в основата на всички спорове у дома. Но екраните не винаги са нещо лошо, ако вашето дете обича да прекарва време пред своя iPad или Kindle, заредете ги с електронни книги, които може би ще им бъдат интересни и им позволете да прекарват повече време пред екрана, но при условие, че това време преминава в четене. Трябва да им позволите и да слушат книги. Аудиокнигите почти удвоиха броя на прочетените книги у дома. Винаги, когато сме в колата, слушаме аудиокнига, независимо дали ще е само за 15-те минути от училище до вкъщи или ще е за по-дълго време – когато пътуваме по магистралата. Аудиокнигите могат да са и добро средство за приспиване на децата, а могат и да ги изкушат да прочетат някоя нова книга.

Нека книгите са навсякъде около вашите деца

Направете така, че децата ви да имат лесен достъп до книги и той да не зависи от вас. Ако имате възможност, помислете и да подредите малко кътче за четене в пространството за игри на вашите деца.

Добавете допълнителен стимул

Мелиса Тейлър, майка, писател и бивш начален учител, предлага друга интересна идея – да основете малък читателски клуб – само вие и децата. Може и да включите детето или заедно с него да участвате в някоя местна инициатива за насърчаване на четенето, а някои от тях може да предлагат и награди. Не знаете какво може да отключи допълнителен интерес към книгите. Дъщеря ми, например, много се ентусиазира от инициатива, в която децата трябваше да четат книги на кучета в приют.

Четете заедно

Продължавайте да четете на децата си, дори и след като те се научат да четат самостоятелно. Това може да не се случва всяка вечер, но четенето, особено преди лягане, е и винаги ще бъде нещо, което сплотява отношенията между родител и дете.

Не се притеснявайте да поискате помощ и съвет

Дори и да смятате, че познавате детето си по-добре от всеки друг и може да изберете най-подходящите книги за него, не се притеснявайте да поискате помощ и съвет. Винаги може да получите някоя добра идея от работещите в детския отдел на библиотеката или от хората от най-близката книжарницата. За да ви е по-лесно да поискате съвет, помолете детето си да направи списък с петте книги, които харесва най-много. След това заедно намерете общото между тях и дори го насърчете то само да поиска съвет в библиотеката или в книжарницата.

Оставете ги сами да избират какво да четат

Дори и детето ви да чете много комикси или да препрочита само едни и същи книги отново и отново, оставете го да прави своите избори. Винаги може да го насърчите да експериментира с нови жанрове, но не му отнемайте правото на избор или правото да ви откаже да направи това.

 

Вижте още: 

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

Невена Басарова: Времето за четене с децата ни е пълноценно прекарано време

Четенето на илюстровани книги се отразява най-благоприятно на децата

 

Превод: Мариана Конова

Снмка на публикацията: Pexels