fb
ИнтервютаНовини

Невена Басарова: Времето за четене с децата ни е пълноценно прекарано време

11 мин.

Няколко дни преди Коледа и по-малко от седмица след края на 47. Софийски международен панаир на книгата, решихме да ви срещнем с една жена, която вярва в силата на доброто и в чудесата, които се постигат с много труд. Невена Басарова дебютира на Коледния панаир с „Детска академия за добри обноски“ – книгата, която оглави продажбите на издателство „Софтпрес“ на книжния форум. Невена Басарова е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“. Тя е сертифициран треньор по Емоционална интелигентност и специализира „Психологично консултиране и въведение в психотерапията“. Участвала е в международни семинари за обучение по бизнес етикет и протокол. Тя е сертифициран консултант по социален етикет в престижната школа Minding Manners International в Лондон и сертифициран експерт по бизнес етикет от М. Паркър – лицензиран обучител на Washington School of Protocol във Вашингтон, САЩ. „Детска академия за добри обноски“ е пълноцветен и практичен наръчник за деца и родители, илюстриран от Стелияна Донева. Прочетете интервюто, за да разберете повече за книгата, нейната авторка и добрите обноски.

Очаквахте ли книгата “Детска академия за добри обноски” да се превърне в хит буквално от първия ден след излизането си от печат?
Честно казано, когато пишех книгата, я подготвях с намерението да се превърне в бестселър, защото “Детска академия за добри обноски” е книга за доброто. А колкото повече се говори, пише и се чете за доброто, толкова по-голям е шансът то да се случва. Но трябва да си призная, че и в най-дръзките си мечти не съм вярвала, че наистина от първия ден на своето публикуване книгата ще пожъне такъв успех и ще бъде номер едно в продажбите на издателство “Софтпрес” на Коледния панаир на книгата 2019.

Изключително съм щастлива, че имам толкова много съмишленици в моята мисия да се фокусирам върху доброто и че много хора вярват, като мен, че добрите обноски не са отживелица, а са изключително важни и притежават нежна сила, с която сътворяването на чудеса е възможно.

Коя е най-подходящата възраст, на която е добре да започнем да учим децата си на добри обноски и етикет на поведение?
Колкото по-рано започне всяко едно обучение, толкова по-добре. Същото важи за етикета и добрите обноски. Разбира се, не можем да очакваме едно бебе да каже “благодаря” и “моля”,  да се храни с нож и вилица, но децата се учат от родителския пример. В бебешка и детска възраст децата прекарват най-много време със своите родители. Така че, с примера, който им даваме, с избора на интонация, с който общуваме, това дали сме учтиви помежду си, дали се храним със салфетка на масата, дали постоянно  мобилните телефони са в ръцете ни, дали общуваме помежду си или предпочитаме да прекараме повече време пред телевизора – ние ги възпитаваме несъзнателно.

Покрай всички свои ангажименти, родителите често разбират възпитанието предимно като вербално поставяне на правила. Децата обаче разбират езика на емоциите и нашият императивен тон не стига до тях. И тук Детска академия за добри обноски и едноименната книга са много добри помощници, защото в тях се говори за правила, но под формата на игра, пречупваме ги през емоциите, показваме ползите от това да имаш добри обноски. Разигравайки ситуации, които децата могат да срещнат в реалния живот, те успяват да усвоят принципите за добро поведение с лекота и по собствено желание.

Книгата излезе съвсем скоро и все пак досега кой проявява по-голям интерес към нея – децата или родителите?
В интерес на истината, започнах да пиша книгата с идеята, че е за малки деца, но впоследствие вдъхновението ми стана толкова голямо, че книгата сега е интересна и за родители. Нещо повече, не само родители на малки деца проявяват интерес към “Детска академия за добри обноски”. Оказа се, че към нея са привлечени и тийнейджъри, които на Панаира сами идваха и си купуваха книгата. В крайна сметка резултатът е четиво за цялото семейство!

Разбирам, че се приема добре, защото получавам много писма и съобщения от деца и родители, че е полезна, че я купуват за подарък, че са я очаквали с нетърпение. Част от тях познавам от Детска академия за добри обноски, където преподавам на деца, други обаче никога не са ме срещали на живо. Да получа тяхната подкрепа и доверие е безценно за мен.

Разкажете ни за срещата с читатели в първия ден на Панаира на книгата. Задаваха ли ви въпроси децата?
Въпросите бяха много разнообразни. Мислейки за панаира, няма как да пропусна голямата обич, с която всички ме дариха – прегръдки, усмивки и светещи очи! Питаха ме например откъде имам знания, за да напиша “Детска академия за добри обноски”, дали това е първата ми книга. Бяха много изненадани, когато им разказах, че героите и ситуациите в книгата са истински. Посети ни и един клас от 119-о училище, децата задаваха много въпроси и ме поканиха при тях, за да обсъждаме допълнително колко са важни добрите обноски, колко е трудно или лесно да ги научим. Задаваха ми въпроси за образованието ми, за езиците, които говоря. Това ми направи впечатление, защото показа, че са разгърнали книгата и са разгледали какво съдържа. Една от главите е за добрите обноски в някои чужди държави, а това вълнува децата днес.

Зарадваха ме няколко бременни жени, които очакват своето първо дете и си купиха книгата, за да се подготвят от рано. Подобно отговорно отношение ми дава вяра, че има хора не само с желание да дадат най-доброто на децата си (повечето родители са такива), но и готови да инвестират в знание, за да го осъществят. Ето тази емоция никога няма да забравя!

Книгата “Детска академия за добри обноски” е възможност родителите да прекарат време с децата си – забавлявайки се и учейки полезни неща. Според вас това ли е най-ценното ѝ качество или има и друго?
Безспорно това е много ценно качество, защото вярвам, че времето за четене с децата ни е пълноценно прекарано време. Да ходим с тях на кино, на разходки или на заведение е чудесно, но тази книга е начин родител и дете да общуват много по-близко.

Всички глави са замислени да бъдат полезни по различен начин. Например, в една от тях се говори за емоционалната интелигентност, за отношенията между братя и сестри, за кавгите по братски. Има и специална тема за личното пространство на родителите, която ще помогне на родителя да обясни на детето, че в определени моменти възрастните се нуждаят от време, в което не могат да отдават цялото си внимание на детето, но това далеч не означава, че са им сърдити.

Може би най-ценното качество на книгата е, че тя е като приказка, но всъщност 90-95% от нещата в нея са абсолютно истински преживявания. Прототипи на героите са реални деца, които са ме вдъхновили. Темите отразяват примери и въпроси, които децата са ми задавали последните години в академията, ситуации през които са преминавали и с които сме помогнали да се справят.

Четете ли на вашите деца и важно ли е според вас ранното запознаване на децата с книгите?
Моят голям син е на почти 11 години и вече си чете сам. След това дискутираме какво е научил, какво му е харесало. Оставям го сам да избере какво да чете. Разбира се, няма как да не му препоръчам “Винету”, “Приключенията на Том Сойер”, “Емил от Льонеберя”, “Тримата мускетари”. Като всяка съвременно дете, чел е и “Дневникът на един дръндьо”. Когато беше малък, съм му чела много приказки, но предимно енциклопедии. Всъщност енциклопедиите са книгите, които най-много съм му купувала.

Със съпруга ми купуваме и четем книжки и на малкото ни дете, което е на годинка и половина. Най-много обичам да му чета “Мама” на Елен Делфорж – една книга, в която съм влюбена заради текста и илюстрациите. Признавам си, че има текстове, които чета трудно, защото често се разплаквам от умиление. Това е изключителна книга!

Много хора смятат, че децата не разбират прочетеното на тази възраст, но това е само част от истината. Те усещат интонацията, когато четем, свикват да насочват вниманието си към гласа на човека, който им чете, впоследствие проговарят много по-бързо, а речникът им е значително по-богат.

Наскоро участвахте в издание на TEDx, посветено на вдъхновяващите жени. Кои са личностите, които са вдъхновение за вас? А книгите-вдъхновители?
Да, буквално преди дни бях лектор на TEDx и дори ми бе оказана честта да открия събитието. Всички жени разказаха изключително вдъхновяващи истории по много интересен начин, споделиха и умножиха пред пълна зала, емоциите на всички там. За мен бе интересно да бъда не само лектор, но и гост.

Мисля, че по работата ми си личи кои жени ме вдъхновяват. Вдъхновяват ме кралици и принцеси – кралица Рания, кралица Летисия, Кейт Мидълтън, Мишел Обама, Опра Уинфри, Нанси Рейгън…

Когато мисля за книги-вдъхновители, нито едно конкретно заглавие не идва в съзнанието ми. Всяка една книга ми дава нещо, вдъхновява ме и ме учи. Няма какво да се лъжем, най-много са учебниците по право, които съм прочела през живота си, защото това е моето първо висше образование. Тези учебници ме научиха на добра памет, развих зрителната си памет и си дадох сметка, че мога да науча 800-1000 страници. Като студентка често се шегувах, че научаване има, прочитане няма. Толкова огромни бяха учебниците ни.

С толкова активна кариера и две малки деца остава ли ви време за четене за удоволствие? Какво четете в момента?
Вярвам, че на всеки му остава време за това, за което иска да му остане време. Всичко е въпрос на приоритети и желание. Намирам време да чета, когато искам да си почина, да се заредя, да се насладя на времето за себе си – с нежна, тиха музика и чаша чай или вино. В момента чета “Моята история” от Мишел Обама.

Благодаря ви за това интервю! Ще си позволя да пожелая на вашите читатели да се наслаждават на времето, прекарано със своите близки и приятели, защото това е най-ценното. Колкото и специални да са подаръците, гозбите, светлинките, най-специални са моментите, прекарани със семейството. Пожелавам, ако някой има напрежение с близък, да си простят, да си подадат ръка и да продължат в 2020 г. с много обич, много сплотеност и много дръзновеност.

Ако искате да си подарите „Детска академия за добри обноски“ за предстоящите празници, можете да я поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си.

 

Снимка на публикацията: TEDx SerdikaWomen

[ + ]