fb
НовиниПо света

7-цифрени продажби преди Панаира на книгата във Франкфурт 2017

3 мин.

В света на книгоиздаването по правило авансите за нови заглавия се завишават неимоверно в периода преди Панаир от ранга на Франкфуртския. И тази година ставаме свидетели на 7-цифрени аванси, като пет книги – два романа и три нехудожествени произведения – са продадени за $1 млн. и повече, съобщава Publishers Weekly.

Според изданието една от най-нашумелите сделки преди Панаира е сключена от Моли Стърн от Crown, която е платила $2 млн. за северноамериканските права над научния труд на невролога от Университета в Мичиган Итън КросChatter”. Представител на автора не коментира конкретни суми, но потвърди, че правата за книгата са били продадени за по-малко от 24 часа от предаването ѝ във финален вариант. С подзаглавие „Разговорите, които водим със себе си, защо са от значение и как да ги контролираме“, книгата представя стряскащо проучване, разкриващо защо имаме вътрешен глас и как да го овладеем. От 6 октомври насам произведението е или в центъра на търг между издатели, или за него се водят сериозни преговори в дузина страни.

Една от двете автобиографични книги, донесли 7-цифрен аванс на автора си, е „Wild Game” на Ейдриън Бродьор. Американското издателство за образователна литература „Houghton Mifflin Harcourt“ е закупило правата на книгата с подзаглавие „Майка ми, нейният любовник и аз“ на аукцион с общо 14 издатели. Книгата изследва сложните взаимоотношения на авторката с нейната ексцентрична майка. Сравнявана е със „Стъкленият замък“ от Джанет Уолс, определяна от критиците за стойностен роман.

Друга високо оценена мемоарна книга е „The Smallest Lights in the Universe“ от професора по физика и планетарни науки Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кембридж Сара Сийгър. Говори се, че правата за автобиографията са продадени на „Crown“ за 7-цифрена сума. Това е дебютна книга за авторката, която още преди да навърши 40 години, остава вдовица и самотна майка на две момчета. В писмо от агента ѝ, до което Publishers Weekly са получили достъп, се казва, че световноизвестния учен от кандско-американски произход има синдром на Аспергер и след смъртта на съпруга ѝ се е наложило да овладее умения, считани от повечето хора за рутинни – като това да пазарува в супермаркет, да използва кредитната си карта и пр. В писмото се посочва още, че за нея тези задачи са били сравними по трудност с постиженията ѝ в областта на планетарните науки.

Двете художествени заглавия, спечелили милиони още преди да стигнат широка читателска аудитори, са дебютни за авторите си. Книгата на Уитни ШерърThe Age of Light“ е исторически роман, чиито права, закупени от британското издателство „Picador and Barer“, възлизат на над милион. Другият дебютант е Кейт Хоуп Дей с „If, Then“ – история, проследяваща историята на четирима жители на Орегон, които разсъждават за това, което животът им е можело да бъде, АКО…

Снимки: Frankfurter Buchmesse