fb
БългарияНовини

Дебют за българската литература на Лондонския панаир на книгата

3 мин.

Първият български щанд отвори врати на Лондонския панаир на книгата, за да представи родните издателства на едно от най-емблематичните изложения в света.  Участието на страната ни се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата и със съдействието на Българския културен институт в Лондон и с и с активното участие на Асоциация „Българска книга”.

Специално за откриването в английската столица пристигна заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която благодари на всички писатели, издатели, че правят възможно на световния панаир на книгата да се чува и българска реч.

Днес даваме началото на една устойчива традиция и България ще присъства в Лондон оттук насетне, каза още тя.

Георги Господинов и Анджела Родел

Представянето на българската литература в Лондон започна с разговор с носителите на международната награда „Букър“ – Георги Господинов и Анджела Родел. Двамата разказаха по какъв начин наградата е променила живота им през изминалата година.

Анджела Родел отбеляза нарасналия интерес към българската литература като цяло. За мен, като преводач, може би най-хубавото, което ни се случи след получаването на наградата, бе поставянето в прожекторите на българската литература и сега хората виждат, че България „произвежда“ литература на световно ниво и са нетърпеливи за още, сподели Родел.

Георги Господинов разказа за реакциите в България, които с Анджела Родел са получили, непосредствено след разпространяването на новината за присъденото им престижно световно отличие.

Три дни непрестанна радост. Бяхме обединени в радостта си, което не е толкова характерно за нас като народ. Хората бяха обединени заради литературата. Георги Господинов разказа още и за лодката, кръстена на герои от книгите му „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“, която ще се движи по каналите на Венеция от тази пролет. Идеята за лодката „Гаустин“ е на Сандро Фрициеро и Микеле Ванджелиста, които се свързват с Георги Господинов, за да получат разрешение за това.

Снощи беше представено английското издание на книгата на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“.

Лондонският панаир на книгата продължава до 14 март в комплекс „Олимпия“. Предвиждат се презентации и срещи на читателите с още български писатели и издателства. Щандът ни разполага с 20 кв. м, където представителите на българската литература да организират своите бизнес срещи и да създават бизнес контакти.

Престижният Лондонски панаир на книгата е глобален пазар за договаряне на права и продажба и разпространение на съдържание в печатни, аудио, телевизионни, филмови и цифрови канали. От създаването си през 1971 г. досега панаирът нараства по размер и значение. Събитието обединява книжната общност за три дни на бизнес, контакти и обмен на опит – от издатели и търговци до специалисти по авторски права, комисионери и глобални лицензодатели, включително и тези, които участват в договарянето на права.