fb
10, които...Специални

8 начина да изградиш грабващ литературен герой

2 мин.
Kniga

Как се изгражда правдоподобен, плътен и завладяващ герой, който да въздейства на читателя? Това е въпрос толкова сложен, колкото е и “Как се пише добра книга?”. Представяме ви осем съвета за това как да създадете истински добър персонаж от блогъра Роби Блеър.

  1. Направи го зависим

Читателят ще бъде впечатлен, когато види борбата на героя срещу собствената му слабост, желания или ограничения. Без значение дали зависимостта е физическа или емоционална, тя ще предизвика отглас в читателското съзнание.

  1. Представи дребните подробности

Когато пишеш за силен герой, който се опитва да спаси света, е трудно да го видиш като обикновен човек. Един от начините да направиш героя си по-истински е да разкажеш детайли от миналото му, неговото ежедневие, мечти, навици и предпочитания.

  1. Позволи му да се провали

Когато героят се проваля или претърпява загуба, читателят има възможност да види човешките му реакции. Така четящият е свободен да реши какво да чувства към персонажа. Може да се възхищава на неговата сила или да е съпричастен със загубата му, но със сигурност го вижда повече като човек, отколкото като герой.

  1. Дай му ценности

Това не е универсално правило, но обикновено героят трябва да действа, а не просто да реагира. Дори и в обезвластена позиция той трябва да се възползва от всички възможности и да прави най-добрия избор. А най-правилните решения се взимат на базата на ценностите, в които дълбоко вярва.

  1. Нека бъде остроумен и с чувство за хумор

Герой, който е самоироничен или има дарба да забавлява околните, е много по-лесно да бъде припознат от читателя. Може би защото смехът е универсален език или просто защото обичаме да се смеем, но остроумният и забавен персонаж прави по-силно и трайно впечатление на читателя.

  1. Нека види недостатъците си

Герой, който е сгрешал, бил е подъл или дребнав, става по-интересен, когато осъзнае и признае своите грешки и недостатъци, независимо дали ще се опита да се промени или не. Добре знак е, когато читателят може да си каже “И аз постъпвам (съм постъпвал) така.”

  1. Възпитай го добре

Щедростта, добротата, решителността, самоотвержеността и подобни качества на героя помагат да го видим като „добър човек“, а повечето от нас или се стремят да бъдат добри, или най-малкото ценят добрите хора.

  1. Нека изпита страх и болка

Страхът и болката са чувства, които всеки е изпитвал и обединяват с универсалността си. Страхът и болката правят героя плътен и реалистичен.