fb
БългарияНовини

90 книги чакат детските гласове в дванайсетото „Бисерче вълшебно“

3 мин.

Общо 90 книги се впускат в дванайсетото издание на „Бисерче вълшебно“ – първата българска награда с национално покритие, чието жури са децата, на която “Аз чета” е медиен партньор.

Гласуването започна на 22 февруари 2024 г. Целта на Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. 

Награда „Бисерче вълшебно“ дава възможност на децата да открият книги, които говорят на техния език. Това ги стимулира да четат и да открият колко информация и ползи предлага четенето. В днешния свят, доминиран от технологиите, децата ни стават все по-неумели в извличането на информация, защото нямат уменията да четат активно. Чрез „Бисерче вълшебно“ се стремим да подпомогнем и децата, и техните учители, и библиотекарите в подготовката за предизвикателствата на бъдещето, при които четенето винаги ще е важно умение, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

През 2024 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да изберат своите фаворити измежду 90 художествени и нехудожествени заглавия. Те са селектирани сред първоначалния дълъг списък, включващ общо 141 книги от 48 издателства – най-добрите, най-интересните и най-вълнуващите заглавия, издадени през 2023 г. Нелеката задача да направят този подбор се пада на два панела жури – 7 възрастни експерти и 223 деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цялата страна.

По традиция заглавията са разпределени в 6 категории: 

„Буболечета“ (художествени, 3-5 г.);

„Откриватели“ (художествени, 5-7 г.);

„Изследователи“ (художествени, 8-10 г.);

„Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.);

„Майстори“ (художествени, 14-16 г.);  

„Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

Любопитно е, че от 90-те книги, които ще се състезават, 25 са разработени от български екипи. Наблюдават се и някои интересни тенденции – има превес на книгите за най-малките (номинирани са общо 57 книги за деца от 3 до 7 г.); организаторите отчитат слаб интерес към категорията „Майстори“; има наличие на повече комикси от обикновено, а две книги са от типа „вимелбух“. Запазва се интересът към енциклопедиите, свързани с околната среда. Като предпочитани теми от детския панел на журито се очертават тези за семейството, приятелството, справянето с предизвикателства. 

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще е отворена от 11:00 ч. на 22 февруари 2024 г. до 23:59 ч. на 11 май 2024 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури. Учителите и библиотекарите, решили да помогнат на децата да участват, могат да го направят чрез специална колективна форма за гласуване. 

„Бисерче вълшебно” се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и културата и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“. 


Номинираните книги можете да поръчате от Ozone.bg.