fb
Чети повече

Чети повече с петте си сетива – А5 в Западен парк

5 мин.
nasarchavane na cheteneto

Сетивата са онези способности, които позволяват на човека да възприема околната среда и да общува с нея. Книгите са онези предмети, които чрез истории и думи позволяват на човека да се потопи на дълбоко в околната среда, във фикцията на света преди и сега или дори в нереалния свят от друго време и място. Затова и не е трудно да се досетим, защо любимите ни ентусиасти от сдружение АС – Лаборатория за културни инициативи (същите прекрасни хора, които познаваме от “Разменям мое за твое”) са решили да ни потопят в света на книгите именно чрез начините по които ги възприемаме – нашите сетива.

Проектът за насърчаване на четенето – А5, ще се проведе в четири поредни уикенда през месец юни като част от допълнителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”.

Идеята е съсредоточена върху разкриването на различен ракурс върху четенето, преобръщане на стандартното и възприемане на текста по нов сетивен начин. Името на проекта се свързва както с най-популярния формат за издаване на книги – А5, така и с петте основни човешки сетива, петте начините за възприемане на една книга. Буквата “А” от своя страна е първата буква от азбуката, начало на едно пълно, сетивно осъзнаване на текста.

Четирите поредни уикенда на инициативата ще носят имената на съответните сетива: 8-9 юни – „Послушай”; 15-16 юни – „Докосни”; 22-23 юни – „Говори ми”; 29-30 юни – „Виж”, а съпътстващото събитие през целия месец ще бъде „Мирис”.

Ето и подробности за програмата в различните дни на инициативата:


A58-9 юни „Послушай”
Час: от 11 до 19 ч.
Място: Западен парк
Специална инсталация с музикални плейъри и удобни места за сядане ще прикани посетителите на парка да си намерят местенце и да послушат кратки откъси от „Тетрадка за приказки”, „Момичето на хладилника”, „На Изток от Запада”, „Преводачът на болести”, „Училище за вълшебства” „Шегата”, прочетени от млади български артисти.

Между цветни възглавници, слънце и книги ще се върнем към забравените от детството приказки по телефона, към плочите, касетите и вълшебството на слушането на текст.

15-16 юни „Докосни”
Час: от 11 до 13 ч.
Втората седмица от инициативата ще можете да се пренесете в един свят приказен на форми и материи. Събитието “Докосни” ще предизвикат онези, свикнали да се осланят на видяното, да изследват света по един нов начин.

Лектори от Читалище за слепи „Луи Брайл 1928” и СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” ще разкажат и покажат в два поредни дни как се чете на брайловата азбука и какво е да възприемаш текст през допир. Всички посетители ще могат да “почетат” заедно в специално изградена кабина, където всеки ще може да се довери на пръстите си и да опознае текст по различен начин.

Участието в уъркшопите е напълно безплатно, но с предварително записване на е-mail:a5project2013@gmail.com, поради спецификата на необходимите материали за всеки участник. Крайният срок за записване е 14.06.2013г.

22-23 юни – „Говори ми”
Час: 11 и 19 ч.
Всеки посетител на Западен парк в столицата ще може сам да направи незабравим подарък за любим човек. В рамките на двата поредни дни в специално изградена за целта кабина всеки желаещ ще може да запише откъс от любима книга, стихотворение, поема, разказ или дори някоя лична творба и да получи записа на диск или да му бъде изпратен в mp3 формат.

poslushai29-30 юни – „Виж”
За финал на книжния юни, посетителите на Западен парк ще бъдат провокирани да преосмислят визуалното възприемане на текста. Да открият красотата на текста. Инсталацията “Виж” ще ни превърне парка в една малка верския на чудния свят от книгата “Алиса в страната на чудесата”, където огромни цветя ще разцъфват пред всички посетители ще излитат птичи ята от оргромните книжни страници, докато гледат вятъра облегнати на думите.

Съпътстващи събития „Мирис”

През целия юни А5 приканва книжните ентусиасти да посетитят и онези “домове на книгата”, където мирише на хартия и мастило, на книги и истории за книги. Специално изработената карта на А5 ще ви поведе на експедиция в търсене на библиотеки и читалища.

А за онези, които посетят всички събития от програмата и съберат специалните печати, организаторите са предвидили и интересни изненади.

Проектът А5 е организиран от сдружение АС – Лаборатория за културни инициативи и е част от програмата на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, организиран от Фондация Кредо Бонум в партньорство със Столична община.

Партньори на А5 са издателствата „Сиела”, „Колибри”, „Жанет45”, „ЕМАС”, „Милениум”, „Лабиринт”, „Изток-Запад”, „Дамян Яков”, „Интенс” и издателство „Точица”.

Всичко звучи повече от приказно, а ние вече нямаме търпение да посетим първия уикенд на А5 и да ви разкажем още по-подробно за него. “Аз чета” е медиен партньор на инициативата, затова и очаквайте всяка седмица много интересни снимки, видеа и отзиви от всяко едно от събитията.