fb
БиблиотекитеБългария

Мобилна библиотека „Библиобус“ тръгва от днес в столицата

2 мин.

През последните години Столична библиотека се стреми да стигне до все повече читатели, като търси нестандартни подходи за привличане на интереса към книгите у млади хора и уязвими групи. След традиционните вече инициативи като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, „Пътувай и чети“, най-голямата публична библиотека в страната започва кампания „Книгите идват при вас“ с най-новия си мобилен филиал „Библиобус”. Той разполага с над 700 тома  художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

Библиобусът ще достига до отдалечените квартали на София, където достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен, а също така ще посещава домове за възрастни хора и сираци и ромски общности. Мобилната библиотека ще взима участие във фестивали, културни прояви, празници на училища и общности.

Стартът на кампанията бе даден днес от г-жа Фандъкова, кмет на Столична община и г-жа Цинзова, директор на Столична библиотека. Пожелания за успех на начинанието отправиха също и поетите Марин Бодаков и Мирела Иванова. Първата спирка на библиобуса бе Националната спортна академия, където Столична библиотека взе участие в детския лагер по изкуствата и спорта „Една незабравима лятна ваканция“по покана на организаторите на район „Студентски“. Следващите спирки са район „Овча купел“ и „Красна поляна“.

Мобилният филиал разполага с компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси (достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи). Той ще предлага предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания; срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца. Първите читателски карти ще бъдат безплатни.

Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да намерите на сайта и фейсбук страницата на Столична библиотека.