fb
БългарияНовини

Алек Попов с второ отличие „Цветето на Хеликон“ за „Сестри Палавееви“

1 мин.

Писателят Алек Попов получи за втори път наградата „Цветето на Хеликон“ навръх 23 април. Последният му роман „Сестри Палавееви в бурята на историята“ му донесе за втори път това отличие, след като бе определена за най-продавана книга в книжарници „Хеликон“ за последните 12 месеца. Първата „стрелиция“ на писателя бе през 2007 г. за „Черната кутия“.

„С книгите всеки един читател е своеобразен режисьор. Това, което се прожектира, това, което вижда, когато чете, е уникално. Няма два еднакви прочита. Така че ние писателите задаваме една матрица, а после всеки я чете индивидуално, всеки вижда неща, които не всеки може да види. Една книга, независимо колко е хубава, все пак по някакъв начин трябва да достигне до читателите, за да разберат те за нейните качества“, каза Попов при получаването на наградата си, цитиран от сайта lira.bg.

След „Сестри Палавееви…” в челната тройка по продажби се нареждат „Радикална еврейска енциклопедия” на Петър Волгин и „Апарат” на Васил Георгиев.

„Хората не трябва да жертват времето за четене, което е много интимно. Това е като да се лишаваме от времето си за сън и до голяма степен влияе върху психическия комфорт на човека“, коментира Алек Попов в студиото на предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Моето разбиране за литература е, че това е процес на диалог, затова и аз се опитвам да пиша комуникативно, да подбуждам читателите да мислят критично – това е задачата на всеки писател“, допълни той.

Снимка на публикацията: Lira.bg