fb
Ревюта

„Алена кралица“ – невъзможното става реалност

2 мин.
Alena kralitsa - Viktoriya Ayvyard

Alena kralitsa - Viktoriya AyvyardДобре дошли в света на Мер Бароу, където хората са разделени на Сребърни и Червени в зависимост от цвета на кръвта им. Сребърните са управляващият елит, надарени със свръхспособности (нещо като X-Men). Червените не са нищо повече от роби и слуги. Възможности за преминаване от едните към другите няма. Поне докато Мер, по стечение на обстоятелствата, не попада в летния дворец на краля. Новооткритите й способности са напълно необясними и дават началото на сложна политическа игра със задължителните интриги и любовни многоъгълници. Мер ще трябва да лавира между Сребърния елит, бунтовниците и собственото си сърце.

“Алена кралица” (изд. „Ciela“) дава прилично начало на поредната антиутопична тийн поредица, в която главният герой/героиня с уникални способности е Избран да спаси света като го промени. Битките по традиция са обречени, измъкванията – на косъм, а отчаяните мисли на героя/героинята – предвидими. Ако сте фенове на “Дивергенти”, “Игрите на глада” и “Лабиринтът”, със сигурност ще харесате и “Алена кралица”. Книгата е добре написана, достатъчно динамична и интригуваща, но ако искате да прочетете нещо ново, оригинално и разтърсващо, не й възлагайте прекалени надежди.

Все пак съдбата на Мер Бароу и Кал успя да ме заинтригува, затова се надявам в продължението Виктория Айвярд да е свършила много добра работа със задълбочаването на образите им и повече подробности за обществото на Норта. Иначе рискува трудът й да бъде една от многото тийн поредици, в която потиснат тийн със свръхестествена дарба се разкъсва многословно между два свята.

Не пропускайте да разгледате внимателно и чудесната минималистична корица на “Алена кралица”, дело на Стоян Атанасов. Гледана под различен ъгъл, тя ви отправя скрити послания, точно като Мер с невъзможната си дарба.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Прочетете и ревюто на Преслава тук.