fb
Ревюта

Твоята мечта – на 1 клик разстояние

3 мин.

Александър Ненов - На 1 клик разстояниеОбикновено не мога… Не мога да дочитам книга на един дъх, особено ако е нехудожествена. Не мога да напиша ревю веднага след като съм прочел книгата… Но понеже Александър Ненов е свършил СТРАХОТНА (като това е слаб епитет) работа с „На 1 клик разстояние“, всички тези неща се случиха в рамките на няколко часа и трудът му беше пуснат за предварителна продажба в „Книга за теб“ още в събота, дни преди книгата да бъде дори отпечатана.

А защо книгата е повече от страхотна: всички, които знаят кой е Алекс, могат да си представят какво означава той да събере опита си като интернет-предприемач в книга. Да направиш на 25 сделка, която да бъде обявена за „най–голямата публична сделка в интернет“ у нас, като преди това си спечелил куп награди за сайта си на още по-крехка възраст… Историята я има, а настоящето говори за още по-голям опит.

Всъщност отсега нататък ще слушате много експерти да говорят за тази книга и нещото, което със сигурност ще чувате от всеки един от тях, е „Иска ми се да съм имал тази книга пред себе си, когато аз започвах бизнес онлайн“. И това е напълно заслужено клише, ако погледнете съдържането и предадения опит. Тъй като и аз съм минал през доста от перипетиите, казвам, че задължително трябва да обърнете внимание на съветите в „На 1 клик разстояние“ за избора на име на сайта, за комуникацията с дизайнери и уеб-агенции, за присъствието в социалните медии, за жизнените цикли на онлайн инициативите и едно от най-важните неща – за това как да продадеш проекта си (съветите в тази глава са достойни да се мерят с тези на Гай Кавазaки в „Проверка на реалността“, напълно сериозен съм!). Нещото, което ме направи още по-голям фен – твърдата позиция около един „религиозен“ спор в уеб-а – за ползването на софтуер с отворен код и предимствата от това.

„На 1 клик разстояние“ обаче не е само за интернет-предприемачи. Тя е доста по-полезна на онези, които имат офлайн-бизнес, но се страхуват да влязат в онлайн пространството с нещо повече от фейсбук-профил (грешна стратегия, между другото
). Е, уеб-ът не хапе, а може да доведе до доста сериозно увеличаване на познаваемостта и съответно продажбите.

Покрай създаването на онлайн-книжарницата „Книга за теб“, а и до голяма степен с „Аз чета“, съм преживял почти всичко, описано като ситуации в тази книга. И да, ще напиша онова клише, за което споменах преди малко – „Иска ми се да съм имал тази книга пред себе си, когато аз започвах бизнес онлайн“ :)

[ + ]