fb
Ревюта

Проверка на реалността: как да пробием в Силициевата долина*

2 мин.

Гай Кавазаки - Проверка на реалносттаМного добре си знам, че вероятността да открия start-up в Силициевата долина е невероятно малък. Това обаче не ми пречи да чета книги, посветени точно на това, като например “Проверка на реалността: новите оръжия на маркетинга” на Гай Кавазаки. Причините са две: а) все някога ще ми се наложи да проявя предприемачески дух и да започна собствен бизнес, и б) просто мислех, че тази книга е за маркетинг…

Точно така – много залъгващо заглавие на корицата на българското издание на “Reality Check” – думата маркетинг в първите сто страници досега се споменава само веднъж, а всичко останало е посветено на стартъпите и бизнес планирането. МЕНИДЖМЪНТ с една дума. Освен това, в оригиналното заглавие „маркетингът“ присъства само в думата „outmarketing“, което си е съвсем различно и е свързано с набиването на конкуренцията откъм маркетинга на продукта :)

Което обаче не означава, че книгата не е страхотна, напротив! Честно, от един момент нататък можеш само да четеш, без да коментираш – Гай разказва за всяка една възможност, която може да получите като собственик на бизнес – от наемането на хора, през търсенето на инвеститор и партньори, до модерирането на панели на конференции и воденето на презентации. Просто не можех да спра да чета.

Много лошо обаче българско издание. Корицата е доста странна, а на места липсва редакторската намеса – Toiota, някакъв непознат тип журналистика (вероятно заради неточен превод, мениджмънт по проекти). Подобен тип книги винаги имат нужда от консултант, заради специфичния език и е добре издателите да имат това предвид. Да, книгата е превеждана от професионалист (от сферата?), но има прекалено много пропуски и неточности.

Тъжно ми е, като видя, че някоя книга не е третирана с достатъчно любов. А тази заслужава много-много любов от страна на издателя. Всъщност книгата е по-добра от “iЛидерът” и се надявам да е поне толкова харесвана…

* Силиконовата долина? О, стига вече…