fb
НовиниПо света

Amazon затваря всичките си книжарници

2 мин.
REUTERS

След като направи шумно откриване на първата си книжарница на 3 ноември 2015 г., Amazon потвърди, че затваря всички свои физически книжарници, както и своите 4-звездни и Pop Up магазини, които предлагат комбинация от предмети, включително и книги. Amazon ще затвори около 68 магазина, включително своите 24 книжарници, пише Рublishers Weekly.

Първият магазин на Amazon Books беше открит в търговския център University Village в Сиатъл и веригата продължи да се разраства, като магазините се появиха в 12 щата, както и във Вашингтон, окръг Колумбия. Наброявайки 24 обекта, Amazon Books беше една от най-големите вериги книжарници в страната.

Компанията каза, че датите на затваряне ще варират в зависимост от местоположението. На служителите ще бъде дадена възможност да работят в други близки магазини на Amazon или да получат обезщетение.

„Решихме да затворим нашите 4-звездни магазини на Amazon, Books и Pop Up и да се съсредоточим повече върху нашите магазини Amazon Fresh, Whole Foods Market, Amazon Go и Amazon Style и нашата технология Just Walk Out“, се казва в изявлението. „Оставаме ангажирани с изграждането на страхотни, дългосрочни физически преживявания и технологии в търговията на дребно.“

Въпреки че всеки магазин на Amazon Books има някои местни щрихи, търговските обекти споделят много от същите характеристики, като показване на книгите си с лице навън, носене на цифрови устройства и аксесоари и наличност на книги, които получават високи оценки от рецензенти на Amazon. Повечето магазини, които варират от 3 500 до 6 000 кв. фута, побират от 5 000 до 6 000 заглавия и наемат около 20 души.

Отварянето на първия му магазин доведе до спекулации относно целите и мотивите на Amazon при отварянето на търговските обекти, както и игра на гадаене къде ще се появят Amazon Books. Въпреки слуховете, че компанията планира да отвори стотици книжарници, влиянието на веригата върху цялостния бизнес на книжарниците е незначително.

Много наблюдатели в индустрията вярваха, че целта на Amazon при отварянето на магазините е да експериментира с нови технологии за пазаруване, да демонстрира своите книги и предложения, свързани с книги, и да изследва поведението на потребителите. Всъщност след стартирането на Amazon Books, компанията стана много по-ангажирана във физическите продажби на дребно.

Amazon заяви, че физическата търговия на дребно остава важна част от нейния бизнес, тъй като дава на клиентите повече избор как да пазаруват с компанията. Обикновените магазини обаче остават малка част от общия бизнес на Amazon, представлявайки по-малко от 4% от приходите му през 2021 г.