fb
НовиниПо света

Американската писателка Джудит Кранц почина на 91 години

1 мин.

Джудит Кранц, авторка на много пикантни бестселъри за живота на богатите, е починала в събота на 91 години, съобщава CNN. Сред най-известните ѝ романи са „Принцеса Дейзи“, „Ще превзема Манхатън“, „Блясък“ и др. Книгите ѝ са продадени в над 80 милиона екземпляра в световен мабащ и са преведени на повече от 50 езика.

Джудит Кранц e родена в Ню Йорк през 1928 г. в заможно еврейско семейство. След дипломирането си от престижния колеж „Уелсли“ работи една година в Париж като модна пиарка. Завръща се в Ню Йорк и се отдава на близо трийсетгодишна журналистическа кариера, преди да публикува дебютния си роман и първа част на поредицата „Скрупули“ през 1978 г.

„Любов и омраза в Бевърли Хилс“ се превръща в абсолютна сензация и една година не слиза от класацията на „Ню Йорк Таймс“. Впоследствие някои от творбите ѝ са адаптирани в минисериали.

Кранц споделя за съзряването си:

Макар да изглеждах като поредното „добро еврейско момиче“, отвъд фасадата се носех по свой собствен вътрешен път и се впусках в много страстни и тайни приключения. Израснах в сложен възел от привилегии, семейни проблеми и мъчителна тийнейджърска сексуалност.

На 19 февруари 1954 г. авторката се омъжва за филмовия и телевизионен продуцент Стив Кранц, от когото има двама сина – Тони Кранц и Никълъс Кранц, които също работят в киноиндустрията. Съпругът ѝ умира през 2007 г. от усложнения вследствие на пневмония.

Снимка на публиацията: Los Angeles Times

[ + ]