fb
НовиниПо света

Амос Оз почина на 79 години

2 мин.

Големият израелски писател Амос Оз почина на 79-годишна възраст от рак, съобщава The Guardian. Дъщеря му Фаня Оз-Салзбергергер потвърди вестта в Twitter и поднесе благодарността си на всички, които обичат баща ѝ.

Амос Оз е автор на 18 книги и над 450 есета, както и дългогодишен кандидат за Нобеловата награда за литература. Сред най-известните му романи са публикуваните у нас „Черна кутия“, биографичният „История за светлина и мрак“, „Познание за жена“ и „Юда“ (изд. „Millenium“), чийто английски превод влезе в краткия списък за международния „Ман Букър“ 2017. Припомняме, че писателят гостува в България през 2009 г., за да представи творбата си „Животът и смъртта в рими“.

Оз е роден в Йерусалим през 1939 г. като Амос Клаузнер в семейството на баща литовец и майка полякиня. Когато е на 12 години, майка му се самоубива, а две години по-късно той напуска дома си и се присъединява към кибуц, където променя фамилията си на Оз. Изучава литература и философия в Еврейския университет в Йерусалим. Публикува първата си книга – сборника с разкази The Jackals Howl, на 26 години и веднага пожънва успех в родината си. Световна слава обаче постига с романа си „Моят Михаел“, който е преведен на повече от 30 езика и утвърждава Оз като един от най-значимите литературни гласове на Израел.

От средата на 80-те години е преподавател в Оксфордския университет, Еврейския университет и Колорадо колидж. През 1997 г. е награден от Жак Ширак с ордена на Почетния легион, член е на Академията по иврит, през 1998 г. получава държавната награда на Израел за литература, а през 2005 г. – наградата „Гьоте“.

Оз е една от първите обществени фигури, които настояват за двустранно споразумениe с Палестина. В продължение на десетилетия той критикува остро правителствата, които отказват да предприемат стъпки за разрешаване на Израело-палестинския конфликт.

Снимка на публикацията: Christian Sinibaldi, The Guardian