fb
Книги и киноСпециални

Ана Каренина от Холивуд

3 мин.
ana karenina

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.

Какво можем да прочетем последните дни из медиите – на 1 март и у нас предстои премиерата на последната екранизация на безсмъртния роман на Лев Толстой „Ана Каренина”. Главните роли са поверени на Кийра Найтли – Ана Каренина, Джъд Лоу – Каренин, Аарън Тайлър-Джонсън – Вронски.

ana kareninaКолкото и великолепно да е екранизиран един роман, истината е, че никога не може да постигне дълбочината и красотата на оригинала. Настоящата екранизация не прави изключения, тъй като няма как в 130 минути да събереш 900 страници. Естествено фокусът на филма е поставен върху невъзможната любов между Ана Каренина и Вронски. Ако тяхната история е проследена, доколкото е възможно при такъв формат, дословно, то на Левин е отделено по-малко внимание и има известни пропуски.

Режисьорът Джо Райт е използвал интересен похват при заснемането на филма. Всяка сцена започва като поставена в театър и впоследствие се разгръща. Това, което липсва на всяка екранизация, включително и на тази, е невъзможността да се проследят мислите и емоционалните терзания на героите, които просто няма как да бъдат представени дословно, а явно и актьорите не успяват.

Едва ли има някой, който да не знае за какво се разказва „Ана Каренина”, но все пак ще отделя няколко думи. Сюжетът се развива в края на 19 век, имперска Русия. Ана Каренина е омъжена за Алексей Каренин, високопоставен представител на правителството, който е с 20 години по-възрастен от нея. Привидно бракът им е идеален и щастлив, но срещата на Ана с Алексей Вронски, се оказва съдбоносна за нея. Въпреки първоначалните си намерения да не се поддава на чувствата, любовта й се оказва по-силна от всичко друго и престъпва всички писани и неписани закони и правила на тогавашното общество. Любовта на Ана и Вронски е невъзможна и скандализира цялата руска аристокрация. В крайна сметка тя се оказва и нейната гибел.

ana karenina

Паралелно с тяхната история се развива историята на Кити и Левин, първоначално оформилия се триъгълник между Ана, Вронски и Кити. Но както вече споменах, в романа е отделено доста повече място на историята на Левин, неговите размишления и търсения за света. Във филма те напълно отсъстват.

Тъй като не съм гледала предишните екранизации на „Ана Каренина” няма как да направя паралел, но цялостната ми оценка за филма е висока. Историята е представена много добре, а не мога да пропусна и великолепните костюми.

Неслучайно филмът е номиниран на тазгодишните Оскари за наградата „Най-добър костюм” и още довечера ще стане ясно дали ще спечели. Кийра Найтли играе великолепно Ана Каренина. Всъщност всички актьори са много добри. Операторът определено е знаел какво прави и филмът е заснет много добре, декорите не отстъпват на костюмите – великолепие струи отвсякъде.

Апел като този почти никога не е правилен, но все пак: ако не сте чели книгата, непременно изгледайте филма. Няма да останете разочаровани.

Eто и трейлъра на екранизацията:

http://www.youtube.com/watch?v=rPGLRO3fZnQ