fb
Книги и киноСпециални

Анджей Сапковски: Да стана писател в началото беше немислимо за мен

2 мин.

Почитателите на фентъзи поредицата “Вещерът” вече имат възможност да гледат и едноименния сериал, който американската стрийминг платформа Netflix пусна малко преди Коледа. Лорън Хисрич, продуцент на сериала, разговаря със създателя на “Вещерът” Анджей Сапковски за пътя от първата книга с разкази до снимачната площадка. С чувство за хумор полският писател разкрива, че никога не е подозирал за световната слава, която ще го застигне, а днес очаква с нетърпение да види любимата си история от поредицата на екран.

“За мен създаването на образа на Вещера все още е голяма мистерия. Беше някакъв импулс, дошъл изневиделица. А да стана писател в истинския смисъл на думата в началото беше немислимо за мен”, споделя 71-годишният Сапковски.

Създателят на „Вещерът“, дебютирал през 1992 г. с колекцията от разкази „Меч на съдбата“, казва, че стъпването на снимачната площадка на Netflix е първата му среща с “кухнята” на филмова продукция изобщо.

 “Да бъда част от всичко това, да го видя с очите си, беше голямо събитие, нещо невероятно. Нямам никакви притеснения как ще се получи сериалът. От позицията си на възрастен човек, знам отлично, че не можеш да съдиш за вкуса на супата само по съставките в нея”, казва Сапковски.

Първият сезон на сериала съдържа осем епизода и е базиран на първите две книги с разкази, предшестващи сагата – „Последното желание“ и „Меч на съдбата“. Сериите разказват за събитията, формирали тримата главни герои. В разговора с Хисрич Сапковски казва, че няма любима история, но може би една от тях очаква с най-голямо нетърпение да види на екран – „По-малкото зло“.

“Започнах с разкази, защото по онова време никой нямаше да публикува цяла книга”, смее се авторът на фентъзи поредицата, спечелила милиони почитатели, включително на видео игрите, създадени по тях.

Можете да вземете книгите от поредицата за „Вещерът“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си.

Ето го и интервюто  в YouTube канала на Netflix:

Снимка на публикацията: Netflix

[ + ]