fb
НовиниПо света

Ани Ерно печели Нобеловата награда за литература за 2022 г.

1 мин.

Френската писателка Ани Ерно печели Нобеловата награда за литература за 2022 г., обявиха преди минути от Шведската академия.

„Награда се присъжда за смелостта и остротата, с които тя разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“.

Ерно, чиято работа е предимно автобиографична, е на 82 години. Тя беше номинирана за международната награда Букър през 2019 г. за книгата си The Years. Ерно е първият френски писател, който печели Нобел след Патрик Модиано през 2014 г. Тя става 16-ият френски писател, печелил Нобелова награда до момента.

„В своето творчество Ерно, последователно и от различни ъгли, разглежда един живот, белязан от силни различия по отношение на пол, език и класа. Пътят й до авторството е дълъг и труден“, отбелязват от авторитетното жури.

Наградата се присъжда от Шведската академия и е на стойност 10 милиона шведски крони (914 704 долара). Наградите за постижения в науката, литературата и мира са учредени със завещанието на шведския химик и инженер Алфред Нобел, чието изобретение на динамита го направи богат и известен, и се присъждат от 1901 г.

Можете да гледате цялата церемония тук: