fb
БългарияНовини

Aniventure 2015 – празник на японската поп култура, който не можеш да изпуснеш!

5 мин.

“Aniventure 2015” наближава бясно! Датите са 5 и 6 септември, мястото – Inter Expo Center. Тазгодишното издание на Aniventure се очаква да е по-мащабно и впечатляващо от всякога, защото си има юбилей. За десети път организаторите от Nakama ще привлекат хиляди фенове на японската култура и ще им дадат възможност да отприщят фенщината си за два дни. За първа година  „Аз чета” е медиен партньор на събитието.

На Aniventure ще си говорим за аниме, манга, лайт-новели (графични романи насочени към юношеската аудитория), ще има косплей ревю. Само зоната за конзолни и компютърни игри ще се разполага на 1500 кв.м., а прекрасните хора от Elephant Book Store са приготвили седемметров щанд с комикси и манга. Ще има работилнички за оригами, демонстрации на бойни изкуства и даже турнир по Йо-йо, много щандове със сувенири и продукти, свързани с аниме и манга. Накратко: за всекиго по нещо. И всичко това – подкрепено от Посолството на Япония в Република България.

У нас феновете на манга и аниме стават все повече с всяка следваща година, но специално за тези от вас, които се чудят за какво им говоря, ще успокоя собственото си вълнение, ще ви въведа малко в терминологията и ще ви разкажа за основните виновници за появата на фенбаза с глобален мащаб.

Манга е японско изкуство за разказване на история с изображения. Не, не става дума за комикси, но е много подобно. По-точно – комиксите са подобни на мангата. Но ще използвам думата „комикс” като по-позната.knb manga

Манга е японската дума за комикс и карикатура. Има дълбока история в Япония, още от зараждането на японската култура. Множество сатирични и карикатурни изображения, които поставят основите за развитието на това изкуство, датират от XII век. Мангата в съвременната си форма се утвърждава след Втората световна война.

Художникът на манга се нарича мангака (частицата „ка“ означава експерт) и, по лични наблюдения, всеки мангака има свой стил на рисуване.

Обичайно мангата е черно-бяла, чете се отзад-напред, отдясно-наляво. Повечето начинаещи западняци свикват трудно, някои може и да се откажат, но веднъж свикнеш ли, всичко върви естествено. Има някои специални броеве, в които мангата е цветна, случва се да има и изцяло цветни манги.gangsta-2092315

Повечето хора възприемат комиксите като несериозна литература, но с мангата не е така. В основата на манга-сюжетите е фантастичният елемент, но и това вече не е задължително. В зависимост от жанра манга може да прочетете абсолютно налудничава и абсурдна история, а може да затънете в дълбоки философии, житейски ситуации и уроци, които не се различават с нищо от сюжетите в класически роман. Даже може би са по-добри, защото самите изображения са 50% от историята.

Японците са специалисти в изграждането на красиви любовни истории, както и в разказването на трагедии. През тяхната особена (и много различна от нашата) призма привидно банална ситуация може да се отрази като най-красивото събитие в живота на героите… Мангата далеч не е несериозна литература, която се чете от само тийнейджъри. Има фенове по целия свят, от всички възрасти и това би трябвало да е показателно.

Повечето манги се адаптират в аниме. Аниме е термин, който се използва, когато говорим за японска анимация. Повечето анимета са durararaboxart1рисувани на ръка, но с навлизането на технологиите има и компютърна обработка (по мои наблюдения, най-вече се ползва при фон или повтарящи се обекти). Anime e съкратено от animeshon и идва от думата за анимация (не вярвайте на всичко в Уикипедия).

Но! Това не са детски анимационни филмчета. В повечето анимета няма нищо детско, вярвайте ми. Схващането, че щом е анимация, е за деца, е типично западен предразсъдък и само човек, който е изгледал едно-две анимета, знае за какво говоря. Има си аниме за деца, има си аниме за тийнейджъри, за възрастни, за романтици, за фенове на психотрилъра, комедийни, спортни, всякакви. Има аниме за всичко. И си има название за почти всеки жанр аниме, като той ви ориентира за съдържанието и възрастовата група, към която е насочено.

cosplay

Снимка: Накама

А покрай всичката тази мащабност ще ви добавя и термина косплей. Съчетание от думите costume и play, косплея е начин на феновете да изразят себе си, преобличайки се като любимите си филмови, комикс или аниме герои (които, в повечето случай, са манга герои). От най-елементарните костюми, които са само намек за героя, до наистина мащабни и добре изпипани костюми.

И тук идва момента, в който се включва родният клуб Nakama (японската дума за компания, приятели), които от години събират заедно стотиците фенове в България, а официално – от 2008 г.

Aniventure започва като четиридневно събитие в един хотел на Витоша, но огромният интерес принуждава организаторите да местят фестивала във все по-големи сгради. През 2011 г. Aniventure се проведе съвместно с младежкия фестивал On!Fest в Inter Expo Center. През 2013 събитието събира 4000 души в Sofia Event Center в Paradise Mall.

Тази година на фестивала ще има много чуждестранни гости, които ще вземат участие в разнообразната програма.

Никога не е късно да се потопите в съвременната японска поп култура и да я приемете с всичките й особености. Тя е плашещо разнообразна и със сигурност ще намерите нещо за себе си!

Подгответе се и за моя горещ репортаж от Aniventure, в който няма да ви спестя истории, снимки и личното си вълнение!

Подробна информация за всички събития от програмата можете да намерите на Фейсбук страницата на събитието.