fb
БългарияНовини

„Апарат“ на Васил Георгиев стана български роман на годината

1 мин.
Vasil Georgiev

Романът „Апарат“ на Васил Георгиев грабна най-престижното литературно отличие в България. Национален дарителски фонд „13 века България“ връчи наградата за най-добър български роман на годината на 38-годишния автор, чиято творба се пребори за приза с още петима претенденти, сред които Весела Ляхова, Теодора Димова и Людмил Тодоров.

Васил Георгиев АпаратЗа съжаление и в литературната гилдия се прокраднаха недомлъвки, че литературните награди се определят от мафии и кръгове, мисля че това допълнително отравя атмосферата. Дори беше обидно, никой не се опита да ни влияе – толкова малко ли значи тази награда за българския обществен живот?“ – коментира председателят на журито проф. дфн. Ивайло Знеполски.

Васил Георгиев е роден на 5 юли 1975 г. в гр. София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“през 2001 г. През 2008 г. защитава докторска дисертация в областта на правото на Европейския съюз. Работи като адвокат и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на три сборника с разкази – „Будистки плаж“ (2008), „Уличник. Истории на софийските улици“ (2010) и „Деград“ (2011). „Апарат“ е първият му и към момента единствен роман. 

„Романът „Апарат“ е пример за уникален авторски стил и засяга нашето общество и тези, които искат да разберат как функционира властта“ – обоснова избора на журито Знеполски.

Освен художествен диплом, Васил Георгиев ще получи и парична награда в размер на 11 000 лева. 

Прочетете още ревюто за романа „Апарат“ на Васил Георгиев.

Снимка: Тихомир Рачев / No Frame Studio