fb
БългарияНовини

Асоциация „Българска книга“: Най-четящите българи са между 40 и 65 г.

2 мин.

Най-активно четящите българи са на възраст между между 40 и 60-65 години, а най-слаб интерес към книгите имат хората между 15 и 35 години, съобщи за БТА председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева. Според нея предпочитанията са насочени най-вече към художествената литература. Все още са много търсени и книгите за личностно развитие и себепознание.

Според Алексиева през последните години има ръст в купуването на детска литература. Тя се търси от майки и баби, които да четат на най-малките. В момента, в който децата тръгнат на училище, вече се купуват предимно книгите от списъците, дадени от учителите по български език и литература.

Най-лошото е, че цели поколения българи израстват без книги у дома, без пример от възрастните, че четенето трябва да е част от ежедневието, каза още Алексиева. Проучванията на асоциацията показват, че най-ниски нива на четене в момента има при българите във възрастовата граница между 15 и 35 години. По думите на Алексиева най-слабият пазар е при литературата за подрастващи, а причината е, че младите живеят чрез мобилните си устройства и нямат изградени навици да четат сериозни книги. Проблемът е, че точно тези поколения предстои да излязат на пазара на труда или са в началото на кариерата си, коментира тя.

Според нея при хората над 65 години интересът към четенето намалява, като най-сериозните причини са проблеми със зрението и здравето. Фактор са и сериалите, които са предпочитани от тази аудитория, каза още Десислава Алексиева.