fb
От издателстватаСпециални

Ава Дилийра дебютира на български с впечатляващи писма до мъртви величия

2 мин.
Kart Kobeyn

pisma do martvite s lyubov„Писма до мъртвите с любов“ е дебютният роман на американката Ава Дилийра, който издателство СофтПрес ще представи на Пролетния панаир на книгата.

Историята започва с едно домашно по литература, за което учениците трябва да напишат писмо до починал президент, велик учен или философ. Главната героиня Лоръл обаче избира да пише на Кърт Кобейн, защото той е бил идол за сестра й Мей и също като него тя е починала твърде млада.

Скоро Лоръл успява да напълни цялата си тетрадка с писма до хора като Джанис Джоплин, Хийт Леджър, Амелия Еърхарт, Джуди Гарланд и Ейми Уайнхауз, но така и не показва написаното на учителката си. Тя споделя с мъртвите за новото училище, за новите приятелства, за разбитото си семейство, за първото си истинско влюбване и – най-важното – за болката от загубата на Мей. Както и за тяхната тайна.

„Идеята за тази книга се роди внезапно – заглавието дойде само, заедно с образа на момиче, което пише писма на починали известни личности, за да се справи с личната си трагедия“, разказва Дилийра в интервю пред Entertaiment Weekly. „Очарована съм от поп културата и начина, по който тя ти дава чувство за принадлежност и възможност да разбереш себе си, особено за хора, които са изправени пред травма или се чувстват изолирани по някакъв начин.“

Ментор на Дилийра е не кой да е култовият Стивън Чбоски, автор на „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, а Ема Уотсън горещо препоръча заглавието на последователите си в Twitter. „Писма до мъртвите с любов“ е номинирана за Goodreads Choice Award 2014.

В сайта на писателката има създадена специална страница, където може анонимно да се споделят писма до мъртвите.

Ето и плейлист на всички песни, които Лоръл слуша, докато пише писмата си: