fb
10, които...

10-те любими книги на Ема Уотсън

6 мин.

Последната новина около Ема Уотсън е, че младата чаровница ще се превъплъти в Бел от предстоящата екранизация на „Красавицата и звяра”. Не се и съмняваме, че Уотсън достойно ще заеме мястото на Красавицата като… красавица. Но както си спомняме, Бел е също и страстен читател – нека видим как Ема покрива това изискване. Преди отново да сме я съзрели на големия екран, можем да надникнем на горните рафтове с любимите й книги.

1. „ГДВ” – Роалд Дал  и „Малкият принц” – Антоан дьо Сент-Екзюпери 

GDV Roald DalВ интервю за Time през 2010 Уотсън заяви, че „ГДВ” и „Малкият принц” заемат специално място в сърцето й. Всъщност като малка е четяла „ГДВ” на глас заедно с баща си. „Харесвам книги, които не просто са прекрасни, но и са оставили скъп спомен, казва тя. Също като да си пуснеш определена песен, завръщането към книга, която свързваш с нещо, може да те отведе на друго място или в друго време.

Тук може да прочетете и ревю за „ГДВ“ на Роалд Дал

2. „Noughts and Crosses”(„Кръстчета и нули”) – Малъри Блакман

Nought and CrossesСпоред emma-watson.net младата актриса обожавала „Noughts and Crosses” в юношеските си години. Действието в книгата се развива в антиутопична Англия, където обществото е разделено на Кръстчета и Нули, и проследява приятелството и непозволената любов между Калъм и Сефи.

3. „Сянката на вятъра” – Карлос Руис Сафон 
През 2007 Ема провъзгласи „Сянката на вятъра” за една от любимите си книги в интервю за „Scholastic”. Актрисата призна, че следващата книга от поредицата на Сафон „Играта на ангела” също много й е допаднала. Тази възхитителна книга напълно те потапя в себе си идеално ще пасне на всеки книголюбител. В „Сянката на вятъра” Даниел Семпере попада на книга със загадъчно име в Гробището на забравените книги. Усилията му да разбули тайните на цялата история на автора й Джулиан Каракс водят Даниел по опасния лабиринт на съвпаденията и противоречията.

Един по-подробен поглед над „Сянката на вятъра“ на Карлос Руис Сафон и „Играта на ангела“

4. „Остатъкът от деня” – Кадзуо Ишигуро 

Ostatukut ot denyaПрез ’89 – година преди Ема да се появи на бял свят, Ишигуро отнася наградата „Мен букър” за „Остатъкът от деня”, която през ’93 оживява и на големия екран. Стивънс, отдаден на работата си английски иконом, се бори с изпуснатите възможности, които верността и достойнството на професията са му донесли. И по-точно – любовта му към бившата негова колежка мис Кентън.

5. „Моят замък”  –  Доди Смит

Книгата на Смит седи високо в класацията на Уотсън. Потънало в дълбока бедност, семейство Мортмейн спокойно обитава един западнал замък на английската провинция. Когато братята Котън им стават съседи обаче, животът на сестрите Касандра и Роуз Мортмейн внезапно се оживява. Касандра иска да стане писател, а думите й са изпълнени с красиви проникновения за същността на саможертвата, себеоткриването и завладяващите радости и неволи на първата любов. Самата Уотсън като Касандра страстно си води дневник.

6. „Вярната принцеса” – Филипа Грегъри
Уотсън изказа симпатиите си към тази книга по време на интервю за „Harper’s Bazaar” през 2010. Тя призна, че докато е чела „Вярната принцеса”, е започнала да се възхищава на Катерина Арагонска за силата и решителността й особено след като Хенри VIII отменя брака им заради невъзможността й да го дари с наследници. Той основава Англиканската църква, за да се ожени за Ан Болейн, а Катерина осъжда на изгнание. Не е чудно, че смелостта и твърдостта на тази възхитителна жена са впечатлили младата актриса.

9. „Просто деца” – Пати Смит 

Prosto detsaВ интервю за „Vogue” от 2011 Ема обясни как биографичната книга на Смит я е докоснала лично с близката тема за положителните и отрицателните страни на това да бъдеш творец. Самата Уотсън в много ранна възраст навлиза в звездните кръгове и оттогава е в центъра на общественото внимание. А това може да бъде много стресиращо за едно младо момиче, което се опитва да намери себе си, докато прожекторите я заслепяват. „Искам да живея като Пати, признава Уотсън. Искам да пиша като Пати. Книгата е толкова откровена и смело написана. Страшно ми харесва начинът, по който вижда светя. Наистина имах усещането, че животът е по-прекрасен, след като я прочетох, и бях изпълнена с повече надежда.”

8. „Писма до мъртвите с любов“ – Ава Дилийра

През март 2013 Уотсън подкрепи в туитър това силно заглавие. След смъртта на сестра си Мей Лоръл започва да пише писма на известни личности, които вече не са сред живите, като Кърт Кобейн и Амелия Еърхарт. Тези писма й помагат да се справи с болката от загубата на сестра си и травматичните моменти от собственото си минало. Стивън Чбоски („Предимствата да бъдеш аутсайдер”), който е и приятел на Ема (предвид главната й роля в екранизацията на бестселъра му), също изказа хвалебствени думи за книгата. Интересно кой на кого я е препоръчал.

9. „Тихите. Силата на интровертите в свят, който не млъква” – Сюзан Кейн
Самата Уотсън е заявен интроверт и почитател на бестселъра на Кейн. В едно интервю за „Rockie Magazine” британката разказа за това как „Тихите” е променила гледната й точка към собствената й личност. „Тихите”, обяснява тя, разисква въпроса как екстровертите в нашето общества са толкова превъзнасяни, че ако ти не си такъв, смяташ, че нещо не ти е вред. Това е точно историята на моя живот. Подейства ми много отрезвяващо, когато разбрах всичко това, защото винаги съм си мислела: „Боже, сигурно нещо не е наред с мен, че не ми се излиза и не искам да правя нещата, които приятелите ми вършат.”

10. „Моето приключение в дивото”

Moeto priklyuchenie v divotoУотсън открива книгите на Стрейд съвсем наскоро. И двете цитирани заглавия съдържат прекрасни парченца мъдрост. „Моето приключение в дивото” е разказа на едно младо, объркано момиче, което в най-трудния момент от живота си поема по 1800-километровата пътека край Тихия океан без никаква подготовка и познания. Това е истинската история на Стрейд, разказана по изключително откровен и докосващ начин за намирането на себе си, за човечността на непознатите, за сетивата, които природата ти отваря, за силата на духа и отказа от отказа.

[ + ]