fb
Ревюта

Джеф Гуин разказва историята на Европа и САЩ в „Автобиографията на Дядо Коледа“

3 мин.
koleda bio

koleda bio

Имало едно време едно малко момче. Аз. Тогава не вярвах в Дядо Коледа, а в Дядо Мраз. После момчето порасна. Започнах да настоявам, че Дядо Коледа носи подаръци на Коледа, а Дядо Мраз – на Нова Година. Скоро ще порасна съвсем, ще се появят деца и… ще ми се прииска да ги няма и двамата червенокостюмести дядовци. А може би не – Коледната магия си е коледна магия.

Ако подозирате, че и на вас ви предстои „развод“ с вярата в добрия старец, имате нужда от лекарство и това е „Автобиографията на Дядо Коледа“, разказана от Джеф Гуин. И ако обичате да се чувствате като Нео от „Матрицата“ и да избирате между две „хапчета“, книгата идва у нас с две корици. Но да продължаваме по същество, че пътуването е близо 2000 години…

„Автобиографията на Дядо Коледа“ е направена адски умно – като добра симбиоза между всички съществуващи митове: за Никола, който се промъкнал за пръв път в къщата на фалиралия търговец Сим с по една златна монета за зестра на дъщерите му, за ръкополагането му в епископ на Мира и червените одежди с бели кантове, за срещата с Баба Коледа (Лайла), утвърждаването на дните за празнуване и подаряване по целия свят, за срещите с нови и нови приятели и съмишленици.

Наистина вълшебна история, която освен че опитва да даде логични и свързани отговори на доста разминаващи се вярвания, има адски силен образователен характер – добре обяснени реални личности и събития, доста сериозна част от историята на Европа и САЩ. През вековете Дядо Коледа/Свети Никола/Санта Клаус се сприятелява и прибира в своята ударна група (досещате се кога точно, за повечето е описано и с години) редица гении като Леонардо, Бенджамин Франклин, папа Франциск, Теодор Рузвелт, Уошингтън Ървинг, Чарлз Дикенс и още, и още… Всъщност те помагат на Дядо Коледа да се превърне в истинска суперзвезда със своята сръчност, идеи, изобретения и дори продуктово позициониране в коледни разкази и поеми. Така де, какво би била Коледа без малко маркетинг. Всъщност, ето какво:

„Не става дума за стойността на подаръка, а за философията на това да даваш и да получаваш, – отвърна Франциск. – Животът е толкова труден, а да получиш подарък означава, че на някого му пука за теб, че не си сам.“

Имах удоволствието да чета „Автобиографията на Дядо Коледа“ през трите дни на Коледа, оборудван с празничния албум на Кели Кларксън. Удоволствието беше пълно, но ако ви е прекалено сладичко, можете да четете с миналогодишния диск на Род Стюарт от замъка Стърлинг.

Весела Коледа!