fb
НовиниПо света

Автори създават “туитература” за панаира на книгата във Франкфурт

2 мин.

FBM_Logo_Datum_Ehrengast_Englisch_Pfade_RGB_42469Опитите на немскоезичните автори Зои Бек и Марк Елсберг да създават “туитература” – миниромани в туитове, ще бъдат сред акцентите на започващия 66-ти Панаир на книгата във Франкфурт. Проектът #Twitteratur се осъществява в партньорство с микроблогинг платформата Twitter и ще продължи до края на панаира в неделя.

От днес до 12 октомври в панаирните зали ще се случат повече от 4000 събития, което е рекорд в историята на Франкфурския панаир. Първите три дни са предвидени за книгоиздатели и търговци от цял свят, а през уикенда достъп ще получат и останалите любители на книгите.

Frankfurter Buchmesse 2014 Сред предвидените от организаторите новости е новосъздаденият Бизнес клуб “Франкфуртски панаир на книгата”, който ще даде на професионалистите от бранша възможност да се срещнат с лидерите в своя сектор. В програмата на клуба са включени 70 събития и над 150 високопоставени лектори, които ще представят своите иновативни идеи в областта на книгоиздаването.

За пръв път ще бъде връчена и наградата на публиката “Красавицата и книгата”, с която ще бъде определена най-красивата книга в рамките на панаира. В надпреварата се включиха над 600 издания, а за 10-те финалисти може да се гласува на място във Франкфурт, както и онлайн на официалния сайт www.beautyandbook.com. Победителят ще бъде обявен на 11 октомври на щанда на организаторите от фондация Stiftung Buchkunst.

Макет на финландския щанд

Макет на финландския щанд

Фокусната страна за 2014 година Финландия ще представи пред целия свят литературната си сцена под мотото “Финландия. Cool”, ползвайки играта на думи с английската дума, която означава едновременно “студена” и “готина”. Над 130 превода на избрани финландски заглавия на немски език ще бъдат представени в рамките на Фракфуртския панаир на книгата. Книгите са част от представителна селекция, която обхваща всички жанрове – от съвременни и класически произведения, през поезия комикси, графични романи и детски книги до нехудожествена литература. Над 60 финландски автори и 30 литературни експерти ще вземат участие в програмата по време на Панаира.

42314Вече са ясни и почетните гости за следващите четири години – Индонезия (2015), Холандия и Фландрия (2016), Франция (2017) и Грузия (2018).

През октомври 2013 Франкфуртския панаир на книгата привлече 7275 изложители от 102 страни, 631 литературни агента, 9300 журналисти, сред които и около 1000 блогъри, 275 342 посетители и 170 664 професиналисти от книжния бранш от цял свят.