fb
БългарияНовини

България ще присъства и в следващите романи на Елизабет Костова

2 мин.

Американската писателка Елизабет Костова представи в сряда новата си книга „Земя на сенки“ (изд. Colibri) в превод на Надежда Розова. Разговорът в литературен клуб „Перото“ с модератор Димитър Кенаров беше фокусиран върху вдъхновението за създаването на романа, контрастите и паралелите между различните герои и отношението на българите и американците към историческото им минало.

„Земя на сенки“ започва с пристигането на младата американка Александра Бойд в България и въвличането й в неочаквано приключение, което преплита съдбата й с тази на българския цигулар Стоян Лазаров. По време на представянето авторката разказа как, след посещение в концлагера в Белене, е решила да включи в романа си и елементи от тъмната част на българското комунистическо минало.

Елизабет Костова каза, че ще се радва, ако младите хора в България могат да научат нещо за историята си от книгата. Тя обаче подчерта, че тя е представила ситуацията като човек, живеещ извън страната, и се надява повече българаски писатели да започнат да обръщат внимание на този период от миналото.

След като дискусията беше отворена и към публиката, авторката още веднъж разказа как се е чувствала по време на срещите си с хора, оцелели след концлагерите и техните семейства. Говори и за начина, по който книгата й е била приета в САЩ и Австралия и сподели, че е впечатлена от начина, по който австралийците почитат своята история и своите предци.

На въпроса на „Аз чета“ върху какво работи в момента и да очакваме ли още книги за България, писателката каза, че вече подготвя нов роман, който също ще бъде исторически и се надява завършването му да й отнеме по-малко от осем години. Следващата книга обаче ще е фокусирана върху атлантическите държави, но както във всеки свой роман, и тук смята да включи имената на децата си, които са български имена, и елементи от историята на България, защото смята да продължи да пише за страната ни.

Вижте и галерия от снощното представяне:

Фотограф: Орлин Огнянов

Публикувахте от Литературен клуб "Перото" в Четвъртък, 28 септември 2017 г.

Снимка на публикацията: Орлин Орлинов/НДК