fb
БългарияНовини

България вече с представител в Международната организация на градовете на книгата

3 мин.
Снимки: Сдружение "Книгини"

България вече има свой представител в Управителния съвет на Международната организация на градовете на книгата, след като Мария Дончева от сдружение „Книгини“ – инициирали създаването на първото село на книгата в България – Челопек, беше единодушно избрана за секретар.

„Изключително съм щастлива и горда, че дейността на сдружението ни и българският модел за развитие на концепцията за градове и села на книгата послужи за достоен пример на световно ниво. Като член на новия Борд на International Organisation of Book Towns (IOB) ще вложа сили, знания и много сърце, за да дам най-доброто от себе си, като изведа на преден план българските ценности и дух. Щастлива съм, че в развитието на Международната организация ще има и съществен български принос“, изтъкна Дончева.

Зорница Панайотова, Първолета Николова и Мария Дончева от сдружение „Книгини“ по време на посещението си в Швеция

В периода 26-29 май 2022 г., в Бор, Швеция, се проведе среща на представители на градове и села на книгата от различни точки по света, в рамките на която бе гласуван новият Борд на Международната организация на градовете на книгата. За председател е избран Ейдриън Търпин, Уигтаун, Шотландия. В състава на новия Управителен съвет влизат също и Питър Бигс, Федърстоун, Нова Зеландия и Хелге Баардсет, Тведестранд, Норвегия.

Следващите срещи на организацията ще се състоят през 2024 г. във Feаtherstonе BookTown, Нова Зеландия, а през 2026 г. в Челопек, България.

По традиция доскорошният председател на IOB Гюнел Отърстен от Швеция връчи отличителния знак на организацията на новия председател и изрази вяра, че новият Борд ще внесе иновативни акценти в развитието й, а любовта към книгите ще обедини все повече съмишленици и привлече повече партньори към концепцията на градовете и селата на книгата.

В рамките на конференцията бяха обменени добри практики и опит между представителите на различни държави.

„Представихме българския модел за развитие и утвърждаване на българското село на книгата – с. Челопек, очаровахме международните ни партньори с VR филма „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“, които изразиха готовност да посетят региона, представихме и продуктите на жените в неравностойно положение от социално предприятие Творилница „Добрини“ – с. Челопек.

Организаторите бяха подготвили наситена програма, с която подчертаха шведския модел за отношението към книгите – срещи с автори, посещение на тематични книжарници с антикварни, употребявани и нови книги, забележителни колекции на известни писатели, допринесли за обогатяване на световното литературно богатство, в съчетание със забележително културното наследство и природни дадености“, разказаха от сдружение „Книгини“.

[ + ]