fb
БългарияНовини

Български и чуждестранни автори сред номинираните за Европейска литературна награда „Димитър Димов“

2 мин.

Родни и чуждестранни автори са сред обявените петима финалисти на първото издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов. За приза през 2019 г. ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Ciela“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Претендентите са избрани от общо 39 романа, публикувани у нас през 2018 г. и предложени от 21 български издателства. Името на победителя ще стане ясно на официална церемония, която ще се състои на 29 май (сряда) от 19:00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Той ще получи премия от 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка. На събитието, което е част от официалната програма на фестивала „ВарнаЛит“, ще бъде представено и анонимното към момента жури на наградата.

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна и се връчва за първи път през 2019 г. по повод 110-тата годишнина от рождението на известния български писател, признат и превеждан на десетки езици, сред които испански, френски, китайски, японски, монголски и др. Призът има за цел да отличава европейски романи с висока художествена стойност, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори.

Снимка на публикацията: Паметна плоча на Димитър Димов в Мадрид, Испания

[ + ]