fb
БългарияНовини

Носителят на „Гонкур“ Жером Ферари и математикът Седрик Вилани гостуват в България

3 мин.

Носителят на най-престижната френска литературна награда „Гонкур“ Жером Ферари пристига в София за премиерата на отличения си роман „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“). Събитието ще се проведе на 14 март 2018 г. (сряда) от 18 ч. във Френския културен институт, пл. „Славейков“ №3. Водещ ще бъде аташето по университетско и научно сътрудничество към посолството на Франция Оливие Кашлер, а превод ще осигури Александра Велева. Гост ще бъде и актрисата Емануела Шкодрева.

Романът разказва за малко планинско градче в Корсика и за идеята на двама приятели да наемат един от западналите му барове и да го превърнат в най-хубавото място в селището. Не след дълго обаче радостта им се изражда в най-низки човешки страсти. Самият Ферари споделя за романа:

Рим е само едно от имената, с които можем да назовем света. С „Проповед за падането на Рим“ и със средствата на романа и аз на свой ред пожелах да задам въпроса: какво означава един свят? Всеки от нас и всеки от героите ми носи в себе си света, който го разделя съдбоносно от другите: един много стар човек преминава през целия двайсети век по следите на Историята, без да може никога да я догони; една млада жена се опитва да изрови от подземните пластове потъналите в тях развалини, за да не позволи на живота да угасне; двама приятели от детинство наемат бара в родното си селце и тръгват рамо до рамо към трагедията. И всеки един от тях отговаря по своему на въпроса.

На 16 март от 18:00 ч. в зала „Славейков“ на Френския културен институт ще се проведе още една изключителна среща между Ферари и друг именит гост – френския математик Седрик Вилани. Двамата интелектуалци ще разискват в продължение на един час интригуващия въпрос за принципа на неопределеността, а Вилани ще представи българското издание на комикса „Лунни мечтатели“ (изд. „Colibri“), илюстриран от художника Боден, който описва невероятната съдба на личности като математика Алън Тюринг и физика на неопределеността Вернер Хайзенберг, които променят облика на света по време на Втората световна война.

Жером Ферари е роден през 1968 г. в Париж в семейство на корсиканци. Завършва и преподава философия в лицеите в Порто-Векио, Алжир, Абу Даби и понастоящем в Бастия. Автор е на шест романа и носител на наградите „Ландерно“ за „Един Бог, един звяр“ (2009), на „Франс телевизион“ за „Където си оставих душата“ (2010) и и на „Гонкур“ за най-известното му произведение „Проповед за падането на Рим“ (2012).

Седрик Вилани е роден през 1973 г. в Брив ла Гаярд. Преподавател и учен в „Екол Нормал Сюперийор“ (2000-2010) в Лион, заема няколко поста на командирован учен в САЩ. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт „Анри Поанкаре“ в Париж, специализиран в математиката и теоретичната физика. Медалът „Фийлдс“, Нобелова награда на математиците, му е присъден през 2010 г. Две години по-късно публикува в издателство „Грасе“ романа си „Жива теорема“. Член е на Френската академия на науките.

Снимка на публикацията: La Libre

[ + ]