fb
Ревюта

Фолклорни багри и шевици от „Български носии“

3 мин.

В януарските тъмни вечери, когато мечтите за камина са непоносими, а духалката изсушава въздуха, когато опитите ми да чета петте подхванати книги се провалят, се върнах към детето в себе си. А може би се слях със съвременните тенденции възрастните да се пристрастяват към книжки за оцветяване. В това ревю ще ви разкажа за „Българските носии. Оцвети и научи“ (изд. „Софтпрес“).

Малко предистория. Подариха ми скицник и водни бои с топлещо пожелание да предам на своето житейско пътешествие форма, изпъстрена с любими цветове. Следвайки посланието, се опитах. Жълто слънце с лилави лъчи, облак в женски форми, къща като триножник… Единствено елхата ми се получи. Пожеланието продължаваше така – да не забравям да трия периодично граници и контури. Е, след бързия край на кариерата ми като художник, след оставащото желание да изпъстрям, отворих албума „Български носии. Научи и оцвети“. Не ме притесни, че е нарочена за детска.

„Български носии. Научи и оцвети“ е албум за оцветяване, придружен с 20 стикерни шевици. На страниците си събира фолклорните носии от различните региони в страната и носиите от най-ярките ни обичаи като коледуване, лазаруване, кукери. На лявата страна е представена фолклорната област, как са били облечени жените и мъжете, както и отбелязване на картата на България къде се намира тази област географски. На дясната страна има копие на цветните образци без цветове. Изкушението е по иновативен начин деца и възрастни да открият магията на фолклорните традиции, докато оцветяват.

Носии от Северната фолклорна област

Албумът е поредният продукт на екипа Радослав Донев и Гергана Донева,след  детска карта и албум на България с културните и природни богатства на родината ни. Те успяват да втъкаят по недидактичен начин образователната функция едновременно с развлекателната.

Самият Радослав Донев (графичен дизайнер) твърди, че чрез шевиците в българските носии, които имат сакрална симовлика, и чрез рисуването на тези знаци може да се достигне до по-дълбоки нива на родовата памет. Илюстрациите вътре са дело на Гергана. Те в детайли показват разликите в носиите от различните ни фолклорни области. Лесно ще разпознаем родопската носия по забрадката на жената, но какво отличава северняшката от шопската, а от пиринската?

Докато оцветяваш линиите, шевиците по престилките и ризите на момите остават следи в съзнанието. Събрани на едно място, предоставят възможност да общуваш с тях – докато избираш подходящия цвят молив или пастел. Магията на родното те завладява. Състоянието на тревожност и напрегнатост от деня се стопява. Чувството е за медитация.

Една дума описва новият проект на Радослав Донев, автор и на фотоалбума „51 приказни планински кътчета от България“: родолюбие. Дума с натоварена семантика, в основата си еднозначна: отношение към  културните традиции на етноса, към корените и начина, по който се преобразуват и адаптират в съвремието от личността. Двамата с Гергана Донева за пореден път са полезни с таланта си на българските деца. И както стана ясно, на осъзнати възрастни.

Ще завърша ревюто си с една препоръка. При ново издание на „Български носии. Научи и оцвети“ албумът да е придружен и с кратък предговор, а може би и речник на символиката на включените шевици.