fb
Ревюта

„Бар „Петлите“ – един за всички, всички срещу системата

3 мин.
Bar Petlite Dzhon Grisham

Bar Petlite Dzhon GrishamДа си автор, преведен на над 40 езика и с продадени над 270 млн. копия, си е сериозна заявка, че знаеш как да печелиш читатели и най-вече как да пишеш безупречно добре. Джон Гришам е явление в криминалния жанр и по-точно в онази специфична ниша, свързана с адвокати и правна материя. Още помня впечатлението, което остави в мен прочитът на един от първите му романи – „Клиентът“. Оттогава се изкушавам да чета всяка негова книга.

От излизането си насам „Бар ‘Петлите'“ (изд. „Обсидиан“) не слиза от класациите за най-продавани книги на родните книжарници. Гришам се вдъхновява за сюжета от една статия, която определя като „чудесен разследващ материал“. Главните герои тук са четирима студенти по право. Горди, Марк, Тод и Зола са теглили огромни заеми, за да се запишат в посредствен университет. На прага на последния семестър бъдещето им изглежда по-мрачно, отколкото са си го представяли. Приятелите са обезсърчени заради дълговете си, както и заради финалния изпит за правоспособност, който малцина успяват да преминат. Ако се провалят, няма как да си намерят добре платена работа и да върнат огромните заеми.

Героите се чувстват излъгани от университета, който им е обещавал бляскава кариера след завършването, но и измамени от банката, допуснала младежи като тях да теглят студентски кредит, възлизащ на стотици хиляди долара. Отчаянието им взема първата си жертва – един от тях се самоубива. Със смъртта му мечтата им да се превърнат в успешни адвокати рухва, освен ако спешно не намерят изход от ситуацията.

Вече трима, те замислят опасен план на ръба на закона, благодарение на който би трябвало да изкарат достатъчно пари, за да заживеят спокойно. Паралелно студентите са напът да разкрият огромна измамна схема за милиони, в която, изглежда, печеливши са собственото им висше училище и банките, отпуснали им кредити. Кой ли ръководи задкулисно целия този панаир? Ще успеят ли младите мъже да се измъкнат от коварната мрежа, в която сами са се вкарали? И каква е ролята на бар „Петлите“ във всичко това? Гришам разплита интригата последователно и акуратно, като не пропуска да напише задоволителен финал.

„Бар „Петлите“ е поредният роман на американския писател, който доказва, че добре свършената работа е въпрос на мотивация, старание и безмилостен хъс да си убедителен дори в най-дребните детайли. Едва ли тази книга ще повтори успеха на някои от другите му по-популярни трилъри, но пък за феновете на Гришам би била чудесно попълнение в колекцията.

Прочетете още ревюто на Ася Ангелова за „Остров Камино“, както и отзива на Милена Трендафилова за „Адвокат на престъпници“.