fb
Ревюта

Бархетният заек, който стана Истински

2 мин.
Barhetniyat zaek Margary Williams

Barhetniyat zaek Margary WilliamsИскам да ви запозная с малкия Бархетен заек, но сигурно много от вас веднага ще попитат какво е бархет. Това е мъхест памучен плат, който е много мек и приятен на пипане, което го прави подходящ за изработването на меки детски играчки. Пазя детски спомен за много мека бархетна пижама, която ми беше любима, така че не се колебах дълго когато случайно попаднах на книжката „Бархетният заек или как играчките стават истински“ на американката Марджъри Уилямс.

Бархетния заек е сред подаръците, които Момчето получава за Коледа. За около 2 часа той е любимата играчка, но след това бива захвърлен сред множеството други играчки. Отхвърлен и тъжен, Бархетния заек се сприятелява с Опърпания кон, а той му разказва за вълшебството на детската стая. То се крие в това, че детето може да направи Истинска всяка играчка чрез безусловната си любов. Сега вече мечтата на малкия заек е един ден да стане Истински чрез обичта на Момчето. Оставям на Марджъри Уилямс да ви разкаже за съдбата на играчката.

„Бархетният заек“ е малка, но мъдра книжка за обичта, която осмисля съществуването ни и ни прави Истински. Тя напомня притча и е от универсалните истории, които са разбираеми както за децата, така и за възрастните. Всеки усеща със сърцето си посланието на любовта, а Уилямс го изразява съвсем точно с думите на Опърпания кон „…веднъж станал Истински, ти вече не можеш да бъдеш грозен, освен за онези, които нищо не разбират.“

Историята вижда бял свят в далечната 1922 година, но до момента не е била издавана на български. Изданието е с оригиналните илюстрации на Уилям Никълсън, които отразяват времето на първото издание. Аз бих се радвала да я видя и в нова визуална интерпретация. За непрофесионален опит в издаването на детска книга, екипът от съмишленици и приятели се е справил прилично. В крайния резултат има детайли, които ме подразниха, но усилията на Нина, Димо, Албена и Христо заслужават похвала, а всяко българско дете заслужава да се запознае с историята на Бархетния заек. Все пак толкова много играчки чакат да бъдат превърнати в Истински!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.