fb
Новини

Най-вълнуващите книги за лято 2024

76 мин.

Първите лъчи на юлското слънце вече тe погалиха и събудиха копнежи за почивка, романтика, приключения, море и безвремие. И щом четеш тук, всичко това няма да бъде толкова приятно, ако не си сложил в чантата си поне една книга, с която да споделиш свободното си време през лятото. Защото всяка минута, прекарана със страхотна книга, си заслужава. А списъкът, който подготвихме заедно с българските издателства, отново е дълъг. По-долу ще намерите някои от най-вълнуващите книги на 37 български издателства, подредени по азбучен ред:

AMG Publishing, Benitorial, Enthusiast, Grant Cardone, Locus Publishing, ICU, Noble Star Books, Storytel, Thracian Press, Timeliness, „Дъбови листа“, „Егмонт“, „Еднорог“, „Екрие“, „Ера“, „Ерове“, „Жанет 45“, „Знаци“, „Ибис“, „Изида“, „КВЦ“, „Кибеа“, „Книги за всички“, „Колибри“, „Кота 0″, Лемур“, „Лютиче“, „Мармот“, „Нике“, „Обсидиан“, „Персей“, „Плеяда“, „Прозорец“, „Сиела“, „ТАТ Криейтив“, „Труд“, „Хермес“.

Не забравяйте, че можете да потърсите книгите в Ozone.bg.

Издателство AMG Publishing

„Избирай враговете си мъдро“ от Патрик Бет-Дейвид, преводач Явор Цанев

Винаги ще имате конкуренция. Винаги ще следите кой е по-добър, какво работи за него и как се развива бизнесът му. Но има нещо, което е още по-добро. Винаги ще имате врагове. Онези хора, които казват, че няма да се справите, които ви спъват в мечтите ви. Патрик Бет-Дейвид има новина за вас. Именно това са хората, които ще ви мотивират да сте най-добрите. Те ще бъдат горивото, което ще изстреля вас и бизнеса ви по скоростния път на развитието. В „Избирай враговете си мъдро“ авторът показва как може да съчетаете емоцията и логиката, за да постигнете перфектния баланс, който ще ви превърне в един от малцината смелчаци, способни да видят голямата картина, да осъществят най-смелите си цели и мечти и да се радват на дългосрочен успех. В книгата ще откриете ценни съвети за това как да изградите устойчив бизнес план и да управлявате служителите и компанията си ефективно с помощта на 12 градивни блока: ■ Враг – Конкуренция ■ Воля – Умение ■ Мисия – План ■ Мечти – Системи ■ Култура – Екип ■ Визия – Капитал
„Тази книга е за мечтатели, фантазьори и конкурентно настроени хора. Наясно съм, че някои биха сметнали моя подход за краен. Но според мен трябва да сте „крайни“, за да сте част от малцината смелчаци.“ – Патрик Бет-Дейвид

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Услугата“ от Ники Френч, преводач Вера Балабанова

Блърб: Една добра постъпка може да се окаже смъртоносна

Джуд не е виждала Лиъм от години, а спомените за бурната им връзка започват да избледняват. Когато обаче той ненадейно се появява на работното ѝ място с молба за помощ, тя осъзнава, че не може да откаже. 

Това е само една малка услуга.

Всичко, което Джуд трябва да направи, е да стигне до една вила и да следва инструкциите на Лиъм. Но не бива да казва на никого. Дори на годеника си, с когото планира бъдещето си.

Тя му е длъжница.

След автомобилна катастрофа, която променя всичко преди години, умната и амбициозна Джуд отива в медицински университет, а след това се посвещава на лекарската професия. Животът ѝ е подреден и спокоен, за разлика от този на Лиъм, който така и не се възстановява напълно от тъмното петно, което инцидентът оставя в досието му.

А сега той е мъртъв.

Когато полицията се появява във вилата вместо Лиъм, Джуд разбира, че тя не знае нищо за човека, в когото той се е превърнал. Сега тя вероятно е единствената, която може да разкрие истината. И нейното бъдеще е поставено на карта.

Подгответе се да бъдете впримчени в смъртоносна мрежа от тайни и лъжи, в която всичко се обърква ужасно. И няма връщане назад.

Търсете в книжарниците и онлайн в края на юли.

„30 дни в Париж“ от Вероника Хенри, преводач Филип Иванов

Защото Париж винаги е добра идея… Преди години Джулиет оставя частица от сърцето си в Париж и сега, разделена със съпруга си и с децата си, е време да се върне там. Така че тя слага най-хубавото си червено червило, резервира уютен тавански апартамент и тръгва със следващия влак от Лондон за Париж. Пристигайки на Gare du Nord, спомените нахлуват: оживени улични кафенета, евтино вино в баровете и красиво момче с блестящи очи. Но Джулиет пази тайна повече от две десетилетия и започва да осъзнава, че е невъзможно да продължи напред, без първо да погледне назад. Нещо ѝ подсказва, че следващите 30 дни могат да променят всичко…

Търсете в книжарниците и онлайн в края на юли.

Издателство Benitorial

„Момичетата от пансиона“ от Симон Сейнт Джеймс, преводач Майре Буюклиева

Върмонт, 1950 г. „Айдълуайлд Хол“ е място за нежеланите момичета, за което се носят слухове, че е обитавано от духове. То обаче събира четири момичета, чиито страхове ги обвързват в истинско приятелство… докато една от тях не изчезва мистериозно. Върмонт, 2014 г. Двайсет години са минали откакто журналистката Фиона Шеридън е загубила по-голямата си сестра, чието тяло е намерено до порутения „Айдълуайлд Хол“. Фиона все още не може да се примири с развоя на събитията и решава да напише материал, след като разбира за предстоящата реставрация на пансиона. Но шокиращо откритие ще разбули тайни, които е трябвало да останат заровени в миналото.

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Мъжа отникъде“ от Грег Хъруиц, преводач Цветелина Тенекеджиева

Някога са го наричали Сирак Х. Но това е било преди да напусне секретната правителствена програма, която подготвя най-добрите професионални убийци. Сега Еван Смоук използва уменията си, за да помага на хора в нужда. Той е заличил следите си и се е преврърнал в непроследима легенда. Някой обаче открива път към Мъжа отникъде. Засада, упойка, отвличане. Еван се събужда в заключена стая, не знае къде се намира и кой го е заловил. Но трябва да се измъкне, преди времето да изтече. Защото навън някой е в опасност и Еван знае, че е единственият, който би могъл да го защити. Само че, за да помогне на друг, първо трябва да спаси себе си. Или да умре, докато опитва…

Търсете в книжарниците и онлайн от 22 юли.

„Поляната“ от Робърт Дъгони, преводач Анелия Петрунова

След като губи сестра си, детектив Трейси Кросуайт посвещава кариерата си да се бори за справедливост за близките на жертвите на престъпления. Затова когато Джени, бивша съученичка от полицейската академия, моли Трейси за помощ за разследването на неразрешен случай отпреди четиресет години, свързан със самоубийството на местна гимназистка, детектив Кросуайт се съгласява. Трейси задълбава дълбоко в спомените на малъкия град и в мрачните му тайни. Но ще успее ли да спази обещанието, което е дала на семейството на мъртвото момиче, и да разкрие истината за случилото се с дъщеря им? Или самата тя ще се превърне в следващата жертва?

Търсете в книжарниците и онлайн от 10 юли

Издателство Enthusiast

„Последния пчелар“ от Джули Карик Долтън, превод Валентина Истаткова

След повече от десет години, откакто светът е рухнал, Саша Севърн се завръща в родния си дом с една цел – да открие проучването, което баща ѝ, Последния пчелар, е скрил, преди да бъде арестуван. Там Саша се сблъсква с група хора, заселили се в тихата идилична ферма. Макар първоначално да се чувства застрашена, групата скоро се превръща в нейно новооткрито семейство. Но точно когато започва да усяда в новия си живот, Саша вижда невъзможното. Тя зърва медоносна пчела, която се смята за вече изчезнала. Хората, които твърдят, че са забелязали пчели, са заглушавани и осмивани по причини, които Саша не може да разбере, макар да не може да се отърси от чувството, че тази невъзможна пчела е свързана с проучването на баща ѝ. „Последния пчелар“ е история за почитането на семейството, изследването на истината, противопоставяща се на силата, и за триумфа на надеждата пред лицето на отчаянието.

Търсете в книжарниците и онлайн от 8 юли.

„Пътника без лице“ от Никола Бьогле, превод: Иван Баталов

От най-затънтените краища на Шотландия до горите на Шварцвалд, където оживява една от най-страшните приказки на Братя Грим, инспектор Грейс Кембъл ще се озове пред фантомите от своето минало и ще се сблъска с безскрупулните членове на тайнствена организация, чиято дейност е толкова потресаваща, че излиза извън пределите на човешкото въображение. За да се срещне накрая с Пътника без лице и да потърси отговори на въпросите, измъчващи я от години. С този приковаващ вниманието трилър Никола Бьогле ни потапя в най-ужасяващите перверзии на нашето общество и ни кара да се замислим: А ако сред онези, притежаващи най-голямата власт и управляващи света, се крият чудовища без лица?

Търсете в книжарниците и онлайн от 4 юли.

Издателство Grant Cardone

„Навиците на щастливия мозък“ от Лорета Грациано Брюнинг, преводач Катерина Върбанчовска

Революционен подход към повече щастие в живота ви! Искате ли да се научите как да се чувствате по-щастливи само за 45 дни? Тази книга ще ви покаже как да насочите мозъка си да активира химикалите, които ви правят щастливи. На всяка страница ще откриете идеи за прости действия, които да ви помогнат да разберете ролята на „хормоните на щастието“ – серотонин, допамин, окситоцин и ендорфин. Ще се научите и как да изграждате нови навици, като пренасочите електричеството в мозъка си по нови пътеки, с което да улесните прилива на хормоните на щастие и да изпитате усещане за удовлетвореност, когато имате най-голяма нужда от това. Десетките упражнения в книгата ще ви помогнат да препрограмирате мозъка си, за да заживеете един по-щастлив и по-здравословен живот!

Търсете в книжарниците и онлайн.

Locus Publishing

„Дневникът на един изпълнителен директор“ от Стивън Бартлет, преводач Марина Георгиева

Вдъхновяващ наръчник за успех от един от най-удивителните предприемачи в света и водещ на The Diary of a CEO – подкаст №1. Това не е книга за бизнес стратегии. Стратегиите се променят като сезоните. Това е книга за нещо много по-трайно. В основата на всички успехи и неуспехи, които съм преживял – както по време на собственото ми предприемаческо пътуване, така и чрез хилядите интервюта, които съм провел в моя подкаст, стоят набор от принципи, които гарантират съвършенство. Те са тайната съставка на успеха.

Търсете в книжарниците и онлайн от 5 юли.

„Ям“ от Дойчин Кършовски

„Ям“ е четвъртата книга от поредицата „Тази книга няма значение“, посветена на петте основи на здравето: дишане, сън, движение, хранене и осъзнатост. Книгата се фокусира върху значението на храненето и предоставя практически съвети за оптимизиране на хранителните навици. Авторът разглежда различни аспекти на храненето, включително значението на дъвченето, преглъщането, храносмилането и абсорбирането на хранителни вещества. Подчертава се важността на осъзнатото хранене и как бавното хранене и дългото дъвчене могат да подобрят храносмилането и да намалят риска от преяждане.

Търсете в книжарниците и онлайн от 25 юли.

Издателство ICU

„Генът на съмнението“ от Никос Панайотополусрена Алексиева

В недалечно бъдеще американският биолог Албърт Цимерман успява да изолира гена на писателя. Обикновен кръвен тест лесно показва дали човек е роден с таланта да пише. Светът на изкуството е преобърнат. Светът е преобърнат. Ако иска да бъде публикуван отново, Джеймс трябва да се подложи на теста. Но той отказва, решава да живее със съмнението. Защото съмнението е първичният материал, но и силата на твореца. Ако се премахне съмнението, тогава не говорим за изкуство, а за пропаганда.

Търсете в книжарниците и онлайн от 17 юли.

„Майки и синове“ от Колъм Тойбин, преводач Елка Виденова

Всеки от деветте разказа в този изящно написан и дълбоко съкровен сборник е фокусиран върху преломен момент, нарушил крехкия баланс в отношенията между майка и син или предлагащ различна перспектива към начина, по който гледат един на друг. Тойбин пише за майки и синове, свързани от залинели чувства, по силата на условности или заради общо минало. Много от тях са заклещени в живот, който не биха избрали – ако имаха избор.

Търсете в книжарниците и онлайн от 21 август.

Издателство Noble Star Books

„Сияйно проклятие“ от Елизабет Лим, преводач Милена Иванова

Предисторията на „Шест алени жерава“. “Сияйно проклятие” е историята на две сестри – едната чудовище, другата – сияйна красавица. Чанари не е родена чудовище, но когато баща ѝ се опитва да я принесе в жертва на демона вещица, тя се променя завинаги. Прокълната със змийско лице, Чани е пълна противоположност на сестра си – Ванна, Златната. Сияйна красавица от бебе, тя сияе със светлината самото слънце. Единственият човек, който не вижда чудовището в Чанари. Единственият човек, на когото Чани може да има доверие. Демонът Ангма очаква Чанари да предаде сестра си в деня на нейния седемнайсети рожден ден, за да вдигне проклятието. Но Чанари е дала обещание пред майка си, че ще защитава Ванна. Двете сестри трябва да се борят, за да оцелеят и да се спасят една друга. Но една от сестрите трябва да падне, за да се издигне другата…

„Островът на избавлението“ от Патриша Уилсън, преводач Виолета Ненова-Виденова

Докъде би стигнала една майка, за да намери изгубената си дъщеря? Сред окъпаните в слънце плажове на приказния остров Крит една възрастна жена издирва дъщеря си, родена през 1972 година в затвора „Коридалос“. Тя не може да говори, но е твърдо решена да намери изгубеното си дете. След трагично детство в Атина и бляскава певческа кариера, София Бамбаки преживява и ужасите на един тираничен режим, който я откъсва от любимия ѝ. И сега единственото, за което тя бленува, е да открие дъщеря си, преди да е станало прекалено късно. Междувременно в Лондон Зоуи Джонсън издирва 17-годишната си дъщеря Меган. Съпругът ѝ я е напуснал, синът ѝ се чувства пренебрегнат, кариерата ѝ е застрашена, всеки ден е борба. Но Зоуи не се отказва, макар търсенето да я изправя лице в лице с най-големите ѝ страхове. Седемнайсетгодишната Меган е избягала от дома и се опитва да подреди живота си сама в Манчестър. Поредица от злополучни събития я приближава и откъсва отново и отново от майка ѝ, Зоуи, която отчаяно я издирва. Патриша Уилсън ни среща със силни жени, готови на немислимото, за да спасят любовта, семейството и близките си. Всяка една от тях търси избавление, преследвана от спомени и мрачни предчувствия, отдадена на най-важното – живота и свободата. Също като в първата си книга, излязла на български език – “Лятото на тайните”, Патриша Уилсън създава семейна сага на фона на драматични събития от гръцката история.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Storytel

„Трите тела“ от Cixin Liu, с гласа на Иван Панайотов, преводач Стефан Русинов

Бестселър на Ню Йорк Таймс, носител на наградата Хюго – най-престижната награда за научна фантастика. Сензационен роман, базиран на научни факти. Смела история, в която науката, физиката,животът и смъртта се преплитат, а човечеството е изправено пред най-голямото изпитание. В началото на XXI век поредица от необясними физични явления карат много учени да се усъмнят в самите основи на науката, а някои от тях – да отнемат живота си. В опит да разнищят мистерията разработчикът на наноматериали Уан Мяо и циничният, но ефикасен полицай Да Шъ попадат на странна компютърна игра на име „Трите тела’, която показва живота на непозната планета в звездна система с непредсказуеми природни закони. Всичко това е свързано с дейността на тайна радиоастрономическа станция през мрачните години на Културната революция, когато низвергнатата астрофизичка Йе Уън-дзие попада в центъра на събитие, което ще изправи човечеството пред най-голямото изпитание в историята му.

Слушай в платформата.

Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн“ от Дани Голдбърг, с гласа на Владимир Михайлов, преводач Бистра Георгиева

Последният мениджър на „Нирвана”, верен приятел на Кърт Кобейн, управител на голяма музикална компания – Дани Голдбърг, се заравя в прашните кътчета на паметта си, за да възроди легендарния образ на мъжа, променил рока завинаги. Дани работи с „Нирвана“ от 1991 до 1994 г., най-впечатляващия период от живота на Кърт. Поема групата, без дори да подозира, че един ден Кобейн ще стане поп икона с наследство, голямо колкото това на Джон Ленън, Майкъл Джексън или Елвис Пресли. В този ключов момент албумът Nevermind постига космически успех и не само превръща „Нирвана” в най-успешната рок банда в света, но и поставя пънка и грънджа на световната сцена. По това време Кърт се жени за Кортни Лав, а връзката им става основна тема на медиите. Бори се и със зависимостта си към хероина. Битка, която в крайна сметка ще загуби и която ще завърши със съкрушителното му самоубийство. „Да служиш на слугата“ хвърля нова светлина върху тези критични години. Голдбърг цитира документи, които досега не са били известни, интервюира семейството, приятелите на Кобейн и бившите членове на групата. Разказът му прави детайлна, рядко срещана картина на творческия гений, състраданието, амбициите и незабравимото наследство на Кърт. Включете „Да служиш на слугата“ към богатото музикално наследство на „Нирвана” – емоционална равносметка на Голдбърг за Кобейн като негов близък приятел, отишъл си твърде рано, но осезаемо жив на всяка страница от тази забележителна книга. Камерън Кроу, автор и режисьор на „Почти известни“

Слушай в платформата.

Гулаг. Лагерите на смъртта“ от Ан Апълбаум, с гласа на Георги Георгиев-Гого, преводач Станислава Миланова

Това е история на ГУЛАГ Това е разказ за огромната мрежа от трудови лагери, някога разпръснати надлъж и нашир из Съветския съюз – от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до предградията на Ленинград. Неотделим от историята на Съветския съюз, ГУЛАГ е наказание за углавни престъпления, но и инструмент за масов терор над реалните и мнимите противници на режима. Освен това е важен фактор в икономическото развитие на страната. В разцвета на лагерите – между 1929 и 1959 г. – през системата преминават около 18 милиона осъдени. В монументалното си изследване – обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви – Ан Апълбаум разкрива бита и нравите на лагерите; тяхната йерархия; националните и социалните особености във взаимоотношенията на осъдените; кошмара на робския труд, глада и униженията; цената на живота и смъртта, достойнството и низостта, отчаянието и надеждата, омразата и любовта… „ГУЛАГ’ разтваря едни от най-трагичните страници от историята на XX век, които остават недостатъчно добре познати дори и днес.

Слушай в платформата от 18 юли.

Издателство Thracian Press

„Самодива“ – истини и легенди (част I)

Сборникът „Самодива – истини и легенди“ представлява книга, която е събрала в себе си разкази, стихове, легенди, истински и измислени истории за самодиви. Оказва се, че нашите деца са запознати повече с героите от чужди култури и митологии, отколкото от нашата – българската. С тази книга се опитваме да стигнем до читатели от различни възрасти и с различни интереси. Идеята за създаването му е да събере разкази за едно от най-интересните, загадъчни и красиви същества в българската митология – самодивата. Истории, които остават в сърцата на разказвачи и читатели, истории, които ни доближават до мита на българина, ежедневието му, мислите и мечтите му. Идеята е инициирана от провеждащият се в село Лилково Фестивал на българската легенда. Желанието на издателството е всяка година да издава сборник с истории и легенди за едно митологично същество. В Сборника „Самодива” – истини и легенди за Вас са събрани и подредени историите на разказвачи и стихописци, както и информация за тях самите. В повествованието може да намерите истини, легенди, стихове, научни статии, наричания – за всекиго по нещо. Сборникът ще бъде в две части.

Търсете в книжарниците и онлайн от 13 юли.

„Преследвачът на души“ от Кристина Каньова

Винсент получава необичайна задача. Трябва да заведе една жена в Ада, директно при Дявола, но има две особени условия – не трябва да взема душата ѝ, а също и при никакви обстоятелства не бива да среща дъщеря ѝ. И двете условия биват нарушени. Винсент има тежко минало, а Кристен и майка ѝ се опитват да заличат тяхното. А с Винсент около тях миналото им винаги ще е на една ръка разстояние, дори без да го осъзнават.

Търсете в книжарниците и онлайн от 10 юли.

Издателство TIMELINES

„Как строят животните?“ от Емилия Джиубак, преводач Марина Огнянова

Ще съумеем ли да върнем хармонията в грижата ни за природата? Ще запазим ли Земята като наш общ дом с вещината и любовта, с която животните съграждат своя? Ще прозрем ли тяхната мъдрост да бъдат част от кръговрата на живота, без да го нарушават? „Как строят животните“ – умело, виртуозно и изящно те успяват да вплетат и съчетаят своя кът с околните местообитания и в изумителен естествен порядък да съжителстват с останалите, без да накърняват средата, в която живеят.

Търсете в книжарниците и онлайн от 30 август.

„Лиско и Зайка“ от Силвия Ванден Хейде, превод Мария Енчева

Първата книга за Лиско и Зайка печели 6 награди, включително „Златен бухал за млади читатели“. С преводи в 14 страни и телевизионен анимационен сериал, книгите на този творчески дует се превръщат в класика за начинаещи читатели. Силвия Ванден Хейде разказва леко, остроумно и забавно, а в топлите и закачливи рисунки на Те Чонг-Кинг оживява светът на Лиско, Зайка и техните приятели. Историите в „Лиско и Зайка“ подреждат мозайка от емоции, породени от всекидневното общуване. Героите на Силвия Ванден Хейде и Те Чонг-Кинг се радват, сърдят и прощават като всички нас. Топлият, лек и остроумен разказ е изпълнен с уют и нежност, каквито създава само близостта. Читателят откликва на случващото се със симпатия, разбиране и усмивка, защото в тази книга сме обрисувани всички ние и разпознаваме себе си.

„Уорън 13-и и тринадесетгодишното проклятие“ от Таня Дел Рио, превод Милена Милева-Фено

Читателю, ВНИМАВАЙ! Tази книга крие: Пирати в пенсия! Тайни шифри! ВЕЩИЦИ! Морски чудовища! И много страховити изпълнения! Уорън 13-и опъва платна! В това финално приключение Уорън започва да свиква с ролята си на управител на семейния плаващ хотел и дори замисля как да отпразнува тринайстия си рождения ден! Но нещата не се развиват според плана. Хотел „Уорън“ претърпява корабокрушение на непознат остров, а приятелят на Уорън – Скечи, е отвлечен! Заедно с екипажа си Уорън се впуска в дръзка спасителна акция в неизследваното морско пространство. За да достигне до Скечи, на Уорън ще му се наложи да разреши поредица от загадки: Къде ще е следващата спирка на пътуващия морски цирк? Защо за рождения си ден получава чудноват пръстен, завещан от баща му? Що за създание е Гигантската осмица? Със своите страници, изпълнени със загадки и стотици илюстрации, „Уорън 13-и и тринадесетгодишното проклятие“ ще донесе радост и удивление на читателите от всички възрасти!

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателство „Дъбови листа“

„Моите сънища“ от Ефи Лад, преводач Бела Чолакова

Новата книга „Моите сънища“ от Ефи Лада и издателство „Дъбови листа“ е художествено произведение на изкуството, с възхитителни илюстрации и поетичен сюжет, наситен с въздействащи послания, докосващи както децата, така и възрастните. Това е вълнуваща история, с която се събуждате за светлината на деня. С полета на въображението, безгрижността и свободата на духа, сънувате цветовете на живота и летите наистина. Леки като перце. Усещане толкова приятно, в което потъвате изцяло, разлиствайки красивите паус страници и удивителните илюстрации върху хартия. Докато разгръщате тази прелест, книгата ви прегръща, шепнейки най-важното: „Всяка нощ сънищата ме отнасят в прегръдките си. Отвеждат ме на приключения и ми разкриват чудни светове. Но един от тях винаги се завръща и повтаря. Той ме води към самата мен.“

„Голямото шоу“ от Мод дьо Бел, Кантен Гребан

Целият клас се вълнува: наближава денят на голямото шоу! Жак репетира всяка вечер вкъщи. Готов е! Но ако се обърка? Ако си забрави костюма или падне на сцената? Или… ако ролята му не се окаже толкова важна? „– Вдигайте платната, смелчаци! Капитан Черната брада ще ви заведе на голямо приключение.“

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Егмонт“

„Такива чаровни лъжкини“ от Карън М. Макменъс, превод Ирина Денева-Слав

„Такива чаровни лъжкини“ е най-новата мистерия от кралицата на трилъра и бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ – Карън М. Макменъс. Новото заглавие от любимата авторка на поредицата „Един от нас лъже“ ще зарадва читателите това лято. Когато майка и дъщеря измамнички се заемат с последния си удар, обирът става смъртоносен и опасно личен. През целия живот на Кат винаги са били само двете с майка ѝ Джейми – освен онзи път, когато майка ѝ се омъжи и за цели 48 часа Кат имаше доведен брат – Лиам. Разбира се, всичко приключи с бурен развод и Кат не бе виждала Лиам оттогава. Сега Джейми е на път да се откаже от кражбата на бижута, но преди това трябва да поеме една последна задача на партито за рождения ден на милиардера Рос Съдърланд. А Кат намери начин да се присъедини. Това, което тя не знае обаче е, че има два неочаквани госта на ослепителното парти. Последните двама, на които тя иска да се натъкне. Лиам и баща му – непоправим измамник, който е хвърлил око на най-малката дъщеря на милиардера. Кат и Лиам се озовават в епицентъра на бурята, когато член на семейство Съдърланд е убит и те осъзнават, че убиеца ги държи на прицел. Незнайно как Кат и Лиам са новите мишени и не могат да вярват на никого освен един на друг. Или поне така си мислят. Защото това, което и двамата правят най-добре, е да лъжат. Все пак са научени от най-добрите.

Търсете в книжарниците и онлайн от 10 август.

„Заплетена в теб“ от Кристина Лорен, превод Адриана Димитрова

Остроумно и невероятно романтично съвременно пресъздаване на познатата история на Дисни „Рапунцел и разбойникът“ от дуото бестселър автори на „Ню Йорк Таймс“ – Кристина Лорен. Тази романтична книга за възрастни излиза това лято с логото на импринта „Уо“, запазена марка на издателство „Егмонт“. Тя има мечта. Той има план. Заедно, ще трябва да повярват на съдбата. Рен никога не бе държала айфон в ръка, не бе използвала Гугъл и никога, ама никога не бе следила обекта на любовния си интерес в социалните мрежи. Вместо това бе правила други неща – бе прочела две – три книги (всъщност стотици), беше се научила да рисува и бе изградила работеща вятърна електроцентрала от нулата. Но сред всичките книги, които бе прочела, Рен никога, ама никога не се бе сблъсквала с такава, която да може да научи една жена, расла на пасище и офлайн повече от двадесет и две години, как да живее в реалния свят. Затова, когато най-накрая постигна своята дългогодишна мечта да учи в колежа „Корона“, се почувства така, сякаш животът ѝ едва сега започваше. Животът на Фиц бе предначертан – да завърши „Корона“ с най-висок успех в класа си и да изчисти криминалното си досие, представяйки се за богатия, красив играч, който всички мислят, че е. Само няколко кратки месеца го деляха от изпълнението на първата стъпка от плана му, когато Рен Гилдън, с водопад от руси коси и енциклопедичен ум, влетя в живота му с гръм и трясък и за първи път планът на Фиц бе застрашен.

Търсете в книжарниците и онлайн от 27 юли.

„Съдба, написана с кръв“ от Даниел Л. Дженсън, превод Мариана Христова

Даниел Л. Дженсън e автор на бестселъри, отличени в класациите на вестник „Ю Ес Ей Тудей“ и любими на публиката в ТикТок. Сред силно харесваните заглавия на авторката е поредицата „Кралството на моста“, а това лято ще зарадва феновете си с нов секси фентъзи роман, вдъхновен от скандинавската митология. „Съдба, написана с кръв“ е първа книга от „Saga of the Unfated“. Жена-войн избрана от боговете да обедини нацията срещу алчен владетел, същевременно бореща се с изгарящите си чувства към сина на същия този крал. Обвързана в нежелан брак, Фрея прекарва дните си чистейки риба, докато мечтае да бъде войн. И да забие брадвата си в гърба на своя съпруг грубиян. Това, което тя не очаква е, че мечтите ѝ внезапно ще се сбъднат, когато той я предава на местния ярл – и тя трябва да се изправи в двубой до смърт с неговия син – Бьорн. За да запази животи си, ѝ се налага да разкрие своята най-дълбока тайна – в кръвта ѝ тече кръв на богиня, която я прави жена-войн и ѝ дава магия, която може да отбие всяка атака. Древни предсказания твърдят, че силата да обедини нациите на Скаланд ще бъде дадена на онзи, който контролира съдбата на жената-войн. Сляпо подчинен на вярата, че съдбата да владее Скаланд е негова, ярлът пленява Фрея чрез кръвна клетва и нарежда на Бьорн да я пази от враговете им. Отчаяна да докаже силата си, Фрея трябва да се научи да се бие и да контролира магията си, докато се изправя пред опасните предизвикателства на боговете. Но най-голямото предизвикателство се оказва да се противопостави на забранените си чувства към Бьорн. Ако Фрея се поддаде на привличането към чаровния и огнен войн, тя рискува не само собствения си живот, но и съдбата на всички, които обича.

Търсете в книжарниците и онлайн от 24 август.

Издателство „Еднорог“

„Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета“ от С. Дж. Бенет

Кралица Елизабет II отново ни убеждава в своите детективски умения. Във втория роман от сензационната поредица на С. Дж. Бенет тя се заема да установи каква е връзката между една липсваща картина и шокиращата смърт на служителка в Бъкингамския дворец. Всеки, който я подценява, дълбоко греши, защото Елизабет правилно разчита всяка следа и успява да се добере до необходимата й информация с присъщата си дискретна елегантност. За пореден път се убеждаваме в нейните качества, превърнали я още приживе в легенда. Ежедневието й е представено напълно автентично, а отношенията със съпруга й Филип гарнират с приятна доза хумор криминалната интрига.

„Политическото животно“ от Джеръми Паксман

Ново издание на книга, която ще бъде винаги актуална. Популярният британски журналист Джеръми Паксман добре познава всички начини, към които ще прибегне един политик, за да избегне отговора на труден въпрос, но тук Паксман търси отговор на други въпроси. Що за хора са политиците? Какво ги мотивира? Защо политиците и правителствата най-често не оправдават очакванията на своите избиратели? От неговия безкрайно точен и остроумен анализ може да намерим свои отговори на различни въпроси по темата: какво отличава професионалния политик от останалите хора и защо политиците са обсебени от идеята да разполагат с колкото може повече власт?

„Другата Болейн“ от Филипа Грегъри

Тази книга изцяло промени очакванията от един исторически роман. Тя може да мине за истински учебник по съблазняването на един крал. Жените около Хенри VIII са били немалко и всяка се е опитвала да спечели сърцето му. Все пак има и една жена, която е устояла на магията на короната и е успяла да оцелее, следвайки сърцето си – за разлика от сестра си. Това е Мери Болейн, главната героиня в емблематичния бестселър на Филипа Грегъри за любов, секс, амбиции и интриги. Мери първа привлича погледа на капризния монарх и описва удивително автентично събитията, довели до екзекуцията на сестра й Ан.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Екрие“

„Д като Дакел“ от Ана-Мария Герасимова

Чували ли сте за най-безстрашния и неуморим дакел на света? И аз не съм. Казвам се Андрей Буболечков, за по-кратко Анди. Дълъг съм пооочти два метра и много обичам да си похапвам! Често правя пакости от добри намерения, не спирам да приключенствам с моята стопанка, а тази година за първи път се докоснах и до чудото, наречено море. Но не това е важно… Спасих човешки живот, приятелю. И бих го сторил отново и отново, защото доброто е заразно. Готов ли си за приключение с книжката „Д като Дакел. Историята на едно смело сърце в малко тяло“?

„По следите на Дявола“ от А.Д.

Втората част от поредицата за „Родопския параклис“. Романите могат да се четат самостоятелно, но са поредица и специално в този разказахме за създаването на медальона, корицата на параклиса, появата на картините, които участват в изложбата в Старинно Карлово до края на юни 2024. :) Ще си кажеш, поредното фентъзи за българския фолклор и митология, но първо си спомни онези два тома с Български народни приказки: Господарката на езерото, Вълшебната свирка, змейове, самодиви, Горната и Долната земя, вили, юди, Змейково… С този тур, който сме започнали с обикалянето на България – Ловеч, Карлово, Габрово, тепърва Мездра, Враца и др. –
легендите оживяват пред очите ми! :)

„МОЯТА СИЛА: Диагноза за цял живот“ от Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главният герой в тази книга води обикновен, спокоен живот. Майка на две прекрасни деца, любяща съпруга, верен приятел и отличен служител в българска компания. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ина става високо ценен професионалист, обичан и уважаван колега сред екипа. За близките си, тя е изключителен, вдъхновяващ и можещ човек. Един случаен ден Ина губи зрението си по време на работа. И светът, който е познавала дотогава, вече никога няма да бъде същият. Тя няма да бъде същата. Ще мине дълго време преди Ина сама да се пребори със страховете, терзанията, болката и отчаянието. Но тя успява! В ръцете си държите историята на нейната борба с диагноза за цял живот – множествена склероза. „Моята сила. Диагноза за цял живот“ е художествен разказ по действителни събития. Книга, която може да помогне и на вас. Не сте сами!

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Ера“

„Капри завинаги“ от Роберта Грегорио, превод: Катерина Димитрова

Започваме с най-новия роман от авторката на любимия на всички „Сладоледен рай в Амалфи“ Роберта Грегорио. Този път ви пренасяме на прелестния остров Капри с „Капри завинаги“. Когато Киара среща Кеко за пръв път, двамата бързо се влюбват и сякаш са предопределени да са винаги заедно… Ала седем години по-късно те са изгубили връзка и се опитват да продължат напред. Киара не е щастлива, че трябва да се върне в родния си Неапол да помага на баба си в малкото златарско ателие. В бижутерията на Виа дел Аморе – известна оживена уличка с магазини, посещавани от много младоженци, ги очаква пълен хаос. Киара открива забравени брачни халки, предназначени за сватба на Капри и тръгва на пътешествие, за да намери на кого принадлежат. А там я чака огромна изненада…

Търсете в книжарниците и онлайн от 2 юли.

„Лятно предложение“ от Ви Кийланд, превод: Десислава Недялкова

По традиция продължаваме с Ви Кийланд, чийто роман „Лятно предложение“ е идеалният спътник за вашата лятна почивка, както подсказва и заглавието! Джорджа среща Макс за пръв път на среща на сляпо. Той е безумно красив и забавен, а химията помежду им е несравнима… Но тогава се оказва, че той не е човекът, с когото е трябвало да се срещне. А истинският й кавалер за вечерта е пълно разочарование! Но преди Макс да си тръгне, той пъха билет за хокеен мач в ръката на Джорджа. Макс всъщност е известен хокеист! Двамата бързо се впускат в едно голямо приключение с много смях, секс и нови предизвикателства. Има само един проблем – Макс заминава надалеч в нов отбор само след няколко месеца. Краят на лятото наближава, а с него и този на връзката им… Но нещата между тях сякаш стават прекалено сериозни…

Търсете в книжарниците и онлайн от 6 август.

„Убийствено близо“ от Джефри Дивър и Изабела Малдонадо, превод: Надя Златкова

За почитателите на криминалната литература предлагаме най-новия динамичен и изненадващ роман на Джефри Дивър в съавторство с бързо набралата популярност Изабела Малдонадо. Когато нападат сестрата на агент Кармен Санчез и става ясно, че атаката е свързана с поредица от убийства в Южна Калифорния, Санчез трябва да действа решително, за да спре безмилостния извършител. На помощ идва професор Джейк Херон, гениален и ексцентричен експерт по сигурността. Двамата имат сложно минало, но ще работят заедно, за да заловят убиеца, който няма ясен мотив и не отговаря на класическите криминални профили. Единствената следа? Една татуировка и особена мания, които дават на този смразяващо ефективен тактик прякора Паяка. Кармен и Джейк се надпреварват с времето да разгадаят следващия му ход и да спасят набелязаните му жертви. Но паяжината, в която попадат, е много по-заплетена и зловеща, отколкото са предполагали…

Търсете в книжарниците и онлайн от 20 август.

Издателство „Ерове“

„Кървави разкази“ от Александър Чакъров

Александър Чакъров не е от „сложните” прозаици, които си служат с лявата ръка, за да почешат при нужда дясното си ухо. Неговите разкази са написани прямо, на висок драматичен глас, без никаква литературна козметика и обременяващи ги „вътрешни лирически монолози”… Разказите на Чакъров не са скучни, а за нашата съвременна проза това е рядко явление. Те имат безспорното право на литературен живот, при цялата широка възможност да бъдат оспорвани от изтънчената критика. – Николай Хайтов „Аз обожавам Хайтов. Той е моят учител в изкуството на писането. „Хайде – поемай, помагай, носи…“ – ми каза той при последната ни среща. Неговото перо е кралимарковски боздуган, дали ще имам силата да го вдигна, не знам…” – авторът

Търсете в книжарниците и онлайн от 20 юли.

„Медноглавия демон“ от Барбара Кингсолвър

Носител на награда „Пулицър“ за 2023 г. „Медноглавия демон“ е историята на едно момче, родено от самотна млада майка в мобилна къща. Единственият му капитал са приятната външност и медночервената коса, наследени от покойния му баща, наред с хапливото чувство за хумор и умението да оцелява при всякакви условия. В шеметното повествование, разказано от първо лице, Демон говори смело и безкомпромисно за тъмната страна на приемната грижа, детския труд, занемарените училища, спортните успехи, наркоманията, опустошителната любов и смазващата загуба. И през цялото време си дава сметка, че е невидим в една популярна култура, където дори супергероите са изоставили селските райони в полза на градовете. Преди много години Чарлз Дикенс написал „Дейвид Копърфийлд“, за да разкаже за институционалната бедност и за пораженията, които тя нанасяла на децата в тогавашното общество. Днес ние отново се борим с тези проблеми. Не е нужно да сте чели Дикенс, за да разберете настоящата книга. Той обаче е неин вдъхновител. Пренасяйки епичния роман на друго място и в друго време, Кингсолвър запазва гнева, състраданието и най-вече вярата в силата на хубавата книга да промени света. „Медноглавия демон“ разказва за ново поколение изгубени момчета, както и за всички, родени на прекрасни прокълнати места, които за нищо на света не биха напуснали.

Търсете в книжарниците и онлайн от 20 юли.

„Пришълци: Фаланги“ от Скот Сиглър

АТЕДЖИНА БЕ САМОТЕН СВЯТ НА СРЕДНОВЕКОВНИ ЗАМЪЦИ и богата култура – той бе изпълнен с живот, докато не се въздигнаха демоните и не унищожиха деветдесет процента от населението на планетата. Пълчища смъртоносни същества с черни коруби, убийствени нокти, шипести опашки и страховити зъбати езици върлуват из земята. Оцелелите се крият ужасени в разрушени планински крепости, където водят мизерно съществуване. Ловки емисари пътуват от крепост на крепост по коварни пътеки, поддържайки търговията и предавайки информация. Хванат ли ги, умират в писъци. Ахилия от Леметската крепост е емисар с изключителни качества, който постоянно рискува живота си за своите хора. Когато тя и нейните най-близки другари откриват ново оръжие, то се оказва може би последната надежда да се сложи край на демонската напаст. Ала за да съумее да спаси човечеството, триото трябва с бой да си проправи път през тунелите на Чернодимната планина – леговището на митичната Майка на демоните.

Търсете в книжарниците и онлайн от 20 август.

Издателство “Жанет 45”

„Шум в ухото“ от Кирил Нейков

Задвижван от фантасмагоричен, почти приказен сюжет, но обърнат изцяло към реалността, „Шум в ухото“ – вторият му роман – е за липсите. Може да се чете и като заиграване с опорните точки на персоналната, семейната и националната ни памет. Много е възможно авторът да е мислил романа си и като своеобразен литературен екзорсизъм, а защо не и като апология на надеждата. 

„Мандарини по Мариенплац“ от Теа Монева 

„Героинята на Теа Монева е от поколението на децата, които година след година заминаваха да учат извън България. От поколението, обременено от очакванията на родителите си. Но и стъписано пред възможните избори. Ния търси мястото си. Пристъпва не просто прага на университета в Мюнхен, а и границата между детството и света на възрастните. И уж нищо лошо не се случва, а в този свят ѝ е неуютно. Въпросът, който авторката скрито задава, е: кога спряхме да искаме да бъдем добри хора и пожелахме да бъдем само успешни. И защо. Деликатно писане. Тихо и утешително.“ (Ина Иванова)

„Дъжд“ от Кармен Мишу

Романът ни пренася в епохата на Априлското въстание, Освобождението и годините след него. Историческите събития са представени през личните драми на участниците в тях. С особено внимание са отразени преживяванията на реални революционни дейци от Габрово, Русе и други градове, като между тях особено ярко са описани образите на Цанко Дюстабанов и Стефан Стамболов. 
„Кармен Мишу обаче е максимално правдива, когато описва събитията от голямата история и ежедневието на своите герои в онези решителни за съдбата на България времена.“ – думи на професор Христо Матанов за романа.

Търсете в книжарниците и онлайн през юли.

Издателска къща „Знаци“

„Бомбетата на дърветата“ от Даниела Найберг

„Поезията на Даниела Найберг предлага деликатни отражения – на времена и пространства. Поезия, която наблюдава света с тиха, утешителна вдълбоченост. Но няма как да бъде измамен погледът на този, който е изкатерил планината. Защото е вдишал от същността ѝ. Тези стихотворения знаят за трансцендентното, тихомълком спотайващо се наоколо ни – шума на вълните, параклиса, чая, снега, улиците без изход, децата. Всичко е знак.“ – Ина Иванова

„Бохемските места на соца. Варна“ от Мариана Първанова

„Бохемските места на соца. Варна” е своебразно продължение на книгите за бохемските кафенета на София и Бургас. Авторката е издирила поне десетина места във Варна, където през 50-те до 90-те години на ХХ в. са се събирали художници, поети и писатели, артисти, режисьори и музиканти. Читателят ще ги последва в ресторант „България” и „Морското казино”, ще се отбие в ресторант „Севастопол” и хотел „Черно море”, ще приседне в механа „Евксиноград”,  Клуба на художника и Клуба на архитекта, за да се усети поне малко духа на времето. Журналист и историк, Мариана Първанова ни запознава вещо с един феномен в областта на културата – арт колинията на художниците в бившата фабрика „Вулкан”, с която Варна се прочува през втората половина на 70-те и през 80-те години, чрез разкази, преки спомени и интервюта. Отделени са страници и на друго ярко явление – постановките на Варненския драматичен театър и на личностите, които са били духовни двигатели на своето време. Така Варна се очертава като важна част в броеницата на „литературните кафенета” в България или по-обобщено – на „бохемските места“ от едно не толкова далечно минало. Което си заслужава да познаваме и да съхраним най-доброто от него в материалното и нематериално културно наследство.

“От какавидата до пеперудата незаснето” от Людмил Тодоров

„От какавидата до пеперудата“ съдържа четири сценария на Людмил Тодоров, които все още не са стигнали до големия екран. Незаснети. Замислени като филми за любовта и приятелството в техните крайни и необикновени проявления.

Търсете в книжарниците и онлайн през август.

Издателство „Ибис“

„След скандала“ от Джулия Куин

Джорджиана Бриджъртън винаги си е представяла, че ще се омъжи по любов. Сега, когато репутацията ѝ е съсипана, след като е била отвлечена заради зестрата си, тя има само две възможности: никога да не се омъжи или да се омъжи за човекът, който е съсипал живота ѝ. Като четвърти син на граф, Николас Роуксби е подготвен сам да проправя пътя в живота си. Той скоро ще завърши медицинското си образование в Единбург и няма време, нито пък интерес, да си търси съпруга. Но когато разбира, че репутацията на приятелката му от детството, Джорджи Бриджъртън, е съсипана, Николас знае, че трябва да я спаси и да ѝ предложи брак. Понякога първо се случва скандалът, после брака, а след това идва любовта…

“Simply the Best” от Сюзън Елизабет Филипс

Кралицата на спортния романс се завръща със следващата книга от поредицата ѝ за Чикаго Старс, в която пътищата на един успешен спортен агент и сестрата на най-големия му клиент се пресичат. Брет е най-добрият спортен агент, истинска акула в бизнеса. Откровено казано Рори е истинско бедствие с голямо сърце, празна банкова сметка и страст за правене на невероятен шоколад. Пътищата на Брет и Рори никога не биха се срещнали ако не бе една глупава, пиянска нощ… една фатална лъжа…  една застрашена кариера… един изчезнал футболист…и едно мъртво тяло… 

„Цветовете на живота“ от Кристин Хана

Сестрите Грей винаги са били близки. След смъртта на майка им те се сплотяват още повече и са най-добри приятелки. Техният строг баща се интересува не толкова от децата си, колкото от репутацията си. За Хенри Грей репутацията е всичко и години по-късно той все още изисква дъщерите му да отразяват позицията му в обществото. Но за един миг всичко ще се промени. Сестрите Грей ще се изправят една срещу друга по начин, който нито една от тях не си е представяла. Лоялността им ще бъда подложена на изпитание, стари тайни ще бъдат разкрити, а шокиращо убийство ще разтърси семейството им и обичния им град. 

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателство „Изида“

„Всеки може да убива“ от Йорген Бреке

Лятото на 1992 г.: Петима студенти създават много специална връзка по време на лятна работа в идиличния Нортеле. Селма предрича, че един от тях ще свърши като убиец. Шега ли е, или е сериозна? Късното лято на 2014 г.: Писател ренегат внезапно се превръща в литературна звезда с криминалния роман „Всеки може да убива“. Жертва на убийство е намерена без очи в дома си в Трондхайм. Уд Сингсакер се опитва да разбере изцяло измислен ли е романът, или в Нортеле наистина се е спотайвал убиец. Завладяващ психологически трилър и заплетена криминална мистерия. Но и роман, който изследва възможностите на криминалния жанр.

„Смъртохоличка“ от Луцие Фаулерова

Задачата, която стои пред главната героиня е повече от трудна… тя трябва да прости на собствената си сестра, че е сложила край на живота си. Но по всичко личи, че това е непосилно за нея! Реагира на трагедията всъщност по странен начин, като осакатява сама себе си. Животът ѝ сега е черна, непрогледна страница – на възраст, на която трябва да се влюбва и да се забавлява с приятели. Вместо това я преследват кошмари, от които я избавя едно-единствено нещо… болката! Неповторима като стил, книгата на Луцие Фаулерова поднася напречен разрез на най-тъмните ни инстинкти, които ни превръщат в самоубийци.

„Късно лято – роман за любовта на Ибсен“ от Атле Нес

Хенрик Ибсен прекарва няколко лета в австрийското алпийско село Госензас. Тук 61-годишният Ибсен се запознава и с 18-годишната Емили Бардах от Виена. Това е разказ за силни и противоречиви чувства през възрастовите разлики, конвенциите и задълженията. Накратко: проблемите, повдигнати от историята, са сякаш изтръгнати от собствените пиеси на Ибсен – също толкова драматични, също толкова етически сложни.

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателство „КВЦ“

„Трамонтана“ от Наташа Сарджоска  

В едно общество, което очаква много от жените, но им дава толкова малко, главната героиня Алма, богата парижка буржоазна жена, работеща за ООН, отказва конформистките и конвенционални очаквания от нея и – в почти бунюелски кинематографичен стил – се впуска в анонимен паралелен живот, който също е лишен от смисъл и намерения. За разлика от нея, Алба, втората главна героиня, млада македонка, работеща като културен посредник в международни проекти на Балканите, хваната и заклещена в мрежа от корупция, клиентелизъм, непотизъм и незаконна търговия с влияние, принадлежи на всички, но не и на себе си.

„Ако само знаех“ от Анна Джуркович Дато

Италиански роман за стъписващите тайни в едно семейство, в което всеки крие тайна от другия.

„Нацистката вяра“ от Карл Мюлер Фрьолан

В близо 700 страници авторът прави най-задълбоченото проучване на нацизма. Книгата проследява произхода на „политическата религия“ на нацизма. По достъпен начин са представени ултранационализмът и тоталитаризмът, расовата теория и антисемитизмът, природният мистицизъм и окултизмът, евгениката и социалният дарвинизъм, преклонението пред фюрера и възхвалата на насилието. Книгата разказва и драматичното развитие на нацисткото движение, както и експлозивното въздействие на неговата политическа вяра от кървавото й раждане в окопите на Първата световна война до опустошителната й кулминация през Холокоста и Втората световна война.

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателска къща „Кибеа“

„Всичко за спомен. Майка ми, нашите спомени и едно пътешествие в Скалистите планини“ от Стеф Джагър, превод Станислава Миланова

Трепетна и поетична, лична и автобиографична, но и универсална история за даровете на пътешествието, което дъщеря и майка предприемат след диагностицирането на майката с алцхаймер. Докато отчуждената доскоро дъщеря се опитва да осъзнае истината, че светът и личността на мама се разпадат, прави първите важни стъпки към собственото си изцеление, учейки се да прощава и да приема. „Всичко за спомен“ e спомен за всичко, което ни е отдалечавало от майките ни. Докато всъщност ни е сближавало.

Търсете в книжарниците и онлайн на 10 август.

„Крис – космическият флайбордист“ от Елена Александрова, илюстрации: Лука Тилингер

Маяр, по-голямата сестра на Земята, ѝ се притичва на помощ. Само флайбордистът Крис –момче с чисто сърце, хитрост, кураж и вълшебен жезъл, може да я отърве от злия алчен магьосник и коварните вещици, насъскващи хората един срещу друг. Помагат земните му връстници Майя и Алекс. Чудесно илюстриран пъстър космически свят, населен със силите на злото, но и с добри киборги, вулкани и галактически космоплани,… с вкусни бабалинки и домашно сладко. Какво ли още няма в този летен междупланетен минироман.

Търсете в книжарниците и онлайн на 15 август.

„Приемете своята сила. Насоки за жената да се обича, да се опълчва срещу ограниченията и да внесе повече добро в живота“ от Луиз Хей, превод: Мариана Николова

Мисията на жената е да направи света по-добро място за всички. Скандално или не, първо за себе си. На жената, с нейните страхове, наследени и насадени вредни представи за мястото ѝ в семейството, професията, обществото, живота, е посветен вдъхновяващият текст на Луиз Хей. Във фокуса са взаимоотношенията, здравето, сексуалността, финансовата сигурност. Трансформацията и щастието са възможни, стига да приемем и да се свържем с вътрешната си сила. Как? Чрез доказаната сила на утвържденията за постигане на положителни промени.

Търсете в книжарниците и онлайн на 20 август.

Издателство „Книги за всички“

„Само Господ е невинен“ от Микеле Навара

В изолираните и мистериозни земи на остров Сардиния кодексът „Барбаджа“, предаващ се от поколение на поколение от древни времена, все още е реалност, срещу която трудно може да се противодейства. В забравеното от Бога градче Фони, хладнокръвното убийство на 15-годишно момче отваря стари рани. Главният заподозрян в престъплението Марио Сера вече има минало, изпълнено с жестокост и кръв, може би твърде много, за да се повярва, че вътре в него съществува частица човечност. Именно това е съмнението, което терзае адвоката, отговарящ за защитата на Сера, Алесандро Гордиани. Принуден да се впусне сред опасните води на едно остаряло и заглушено общество, Гордиани ще се сблъска с жестоката истина, че само Господ е невинен. Всички останали не са.

„Отвън ще останат псетата“ от Гюнар Столесен

Частният детектив Варг Веум разследва поредица от убийства на мъже. Дали някой е решил сам да раздаде справедливост и да накаже виновниците за животи, които са съсипали? Дали пипалата на могъщата организирана престъпност могат да бъдат отрязани, или законът ще се окаже безсилен пред мрачните дълбини на човешкото зло?

„Одисеята, разказана от Пенелопа, Цирцея, Калипсо и др.“ от Марилу Олива

Ако срещнатите жени не му бяха помогнали, Одисей може би все още щеше да пътува… Омировата „Одисея“ не е само история за странстванията на един човек и неговата орис. Тя е и история за любовта на много жени. Калипсо, която се влюбва в Одисей, но е принудена да го остави да си отиде. Деспотичната Цирцея, която презира мъжете, докато не среща Одисей, който е различен от всички останали. Пенелопа, която не просто чака съпругът ѝ да се върне, но и доказва, че е равностойна на него по хитрост и упоритост. Срещу техните гласове действа противопоставящият се глас на богинята Атина. За първи път към Омировия епос се подхожда през гледната точка на женските персонажи, при това в роман, който отеква дълго време в съзнанието на читателя.

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателство „Колибри“

„Преди кафето да изстине“ от Тошиказу Кавагучи; превод: Маргарита Укегава

Докато английският фантаст Хърбърт Уелс си представя машината на времето като велосипед, Рьоне Баржавел, един от създателите на френската научна фантастика – като скафандър, Дж. К. Роулинг – като „времеврът“ с пясъчен часовник, в творбата на Кавагучи тя е едно легендарно токийско кафене, носещо името на неаполитанска песен, „Фуникули-фуникула“. Магичен стол пренася четири жени през времето, за да срещнат отново любим човек, да се опитат да поправят разстроени взаимоотношения, да престанат да изпитват съжаление за случилото се… Авторът поднася вълнуващи житейски истории, чудати пътувания във времето, които с нищо не влияят на настоящето, но могат да променят гледната точка към преживяното, да помогнат на подложилите се на вълшебното предизвикателство да познаят по-добре себе си и да се наслаждават на всяка глътка живот. Драматургично построен роман с фантастичен привкус, по японски семпъл и изящен стил, леко романтичен, затрогващ, посветен на един вечен въпрос: ако можем да обърнем хода на времето, какво бихме променили в поведението си и с кого бихме желали да се срещнем, макар и за минути, преди кафето да изстине.

Търсете в книжарниците и онлайн от 5 юли.

„Слънчогледови деца“ от Кристина Терзийска

Колко дълга е фотолентата, която свързва двама души? Колко кадъра са необходими, за да поберат една любов, обречена да пропътува разстоянието между два континента, една дълго пазена тайна, мелодията на една цигулка с мисия и няколко листчета, на които четирима гимназисти някога са записали своите пророчества? „Това е роман за живота, който помним от последните няколко десетилетия, разказ за хора, които сякаш сме срещали, за събития, каквито сме преживели. Той проследява израстването на едно момиче от малък провинциален град, но в това развитие се отразяват промените, настъпили в цялото българско общество. Можем да го наречем с познатото име Bildungsroman, но в личното израстване на героинята разпознаваме своето, онези вълнения и проблеми, които изградиха психологията на няколко поколения. Кристина Терзийска притежава добре изработен стил, разказва чисто и подредено, силно заразително в емоционален план. Нейната автофикция създава илюзия за искрено споделена, дълбоко интимна действителност.” Проф. Милена Кирова

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Мигът на звездата“ Кларисе Лиспектор; превод: Илияна Чалъкова

Разказвачът, алтер его на авторката, описва мимолетния живот на простодушна девойка от бедния бразилски Североизток, неумела в действията, в мислите и в словото, която вярва, че щастието е дадено всекиму, и копнее за бляскава любов и бъдеще на кинозвезда. Ала съдбата отрежда друго. И в един миг, окрилена от блянове, подхранени от чудните предсказания на фалшива гадателка, се озовава, запратена от лъскав мерцедес, в канавка край пътя, отронвайки сетното: „Колкото до бъдещето…“. Разказвачът подсилва сюжетната нишка с пространни размисли за смисъла на жизнения път, за търсенето на идентичност и за изкуството на писателя да преплита действителност и измислица. А послесловът, дело на сина на авторката, Пауло Гуржел Валенте, откроява автобиографичния елемент, социалния заряд и скритите препратки и метафори в тази кратка, но дълбока и силна творба с 13 алтернативни заглавия, една от най-значимите, излезли изпод перото на Кларисе Лиспектор.

Търсете в книжарниците и онлайн от 26 юли.

Издателство „Кота 0“

„Дзен пиян“ от Захари Захариев

Дългоочакваната втора стихосбирка на един от най-нетрадиционните съвременни български поети (и понастоящем най-известният поет-градинар) излиза през месец юли. Очакваме премиерата през есента, а през цялото лято предстои предпремиера на селото на поета. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова, а ето какво пише за книгата нейният редактор Васил Видински:

Това е откривателска и неземна стихосбирка. Тя първо достига до опиянения поток на живото и мъртвото чрез еротично поглъщане на природата в собственото ни тяло и чрез майсторско преобразяване на езика в сетива. От този дзен-поток се пораждат нови и известни същества, нови и остарели думи, нова и позната игра. Захари Захариев умее да отклонява езика, принуждава го да се блъска в себе си, оставя го да протече надолу, настрани, навътре или нагоре в органите на всичко съществуващо. И след това в общуването, желанието и веселието се образува екстатична притча: книгата преминава от множествеността на „архе“ през стремежа-сливане в „ерос“ до бликащото единство „сърцеум“. През цялото стихотворно време ние – като леки и неволни богове – обичаме, пием и пеем заедно и под ръководството на някакво друго „ние“: аморфно, бурно и поетично. Същевременно се учим да бъдем многостранни герои – да възприемаме, поглъщаме, обработваме, отделяме и да творим, – а езикът ни е вече животно-вселена. Да, не е ясно къде минава границата между автор, книга и читател; и какво всъщност непрекъснато се преражда.

Издателство „Лемур“

„Да спасиш огъня“ от Итамар Виейра Жуниор, превод Рада Ганкова

Епичен и лиричен роман, който има силата да трогне, да омагьоса и да възмути читателя. „Да спасиш огъня“ ни показва, как призраците от миналото на едно семейство се сливат със сенките на цял народ. От автора на „Торто арадо“, носител на наградите LeYa 2018, Jabuti 2020, Oceanos 2020, Prix Montluc 2024, включен в краткия списък за наградите Oxford-Weidenfeld 2024 и International Booker 2024.

Търсете в книжарниците и онлайн от 15 юли.

„Дъщеря на пепелта“ от Илария Тути, превод Ваня Георгиева

Разположен сред идиличните планински гледки на Северна Италия, новият роман за Тереза Баталия ни предлага още една неустоима и увлекателна криминална загадка. Колко безмилостна може да бъде притегателната сила на миналото? Ще успее ли Тереза да избяга от него и да се справи със собствените си демони? Ще разреши ли поредния заплетен случай и на каква цена? Отговорите очаквайте в книга трета от вълнуващата поредица на италианската писателка Илария Тути.

Търсете в книжарниците и онлайн през август.

Издателство „Лютиче“

„Мими Захарната перла и вълшебната пекарна“ от Сандра Грим, преводач Людмила Костова

Училището за магия си търси учител за Магическата пекарна и Мими Захарната перла е идеалният кандидат! Тя вече е била майстор-сладкар на Южния полюс и е проучвала сладкиши за Вулканичната пекарна. Знае вълшебни рецепти за облачни мъфини и лимонови вещерски целувки. И много обича да се забавлява в кухнята! Но ужасната вещица Цирея също иска да се бори за мястото на учител сладкар и е решена да попречи на Мими. Предстои тест, който ще определи победителката в надпреварата. За щастие, Мими е убедена, че ще се справи мимифантастично, защото знае тайната съставка на всяка сладка рецепта – щипка любов!

Търсете в книжарниците и онлайн през август.

„Dark Star Burning, Ash Falls White“ от Амели Уън Джао, преводач Деница Райкова

Боговете демони са се разбудили. Лан е решена да завърши мисията на майка си. Дзен е готов да пожертва душата и живота си, ако това ще му помогне да спаси родината си и момичето, което обича. Съдбата на Последното кралство ще се реши във втората и заключителна част на „Песен за Последното кралство“.

Търсете в книжарниците и онлайн през септември.

Издателство „Мармот“

„Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ от Радостина Николова, илюстрации: Боян Йорданов-Босилек

Стиска ли ти да научиш за операция „Крилце или кълка“, в която хиляди пилета, шепа деца и няколко възрастни са в центъра на криминална плетеница от събития? В село Геврек има нови обитатели – определено съмнителни типове. Лина на всяка цена иска да разбере какво крият в буса със затъмнени стъкла, което пък вбесява Нико, на когото никак не му се забърква в неприятности. Но когато живееш с Лина, а Стефания Шантавѝя ти е съседка, приключенията ти дишат във врата.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „НИКЕ“

„Фабиан. Историята на един моралист“ от Ерих Кестнер, преводач Владимир Мусаков

Берлин след 1929 година. Време, в което публичните домове са ателиета на художници, а нацистите се нахвърлят върху обикновените граждани по улиците. Животът кипи и не обръща внимание, че обществото корозира. Докато все още има работа, Якоб Фабиан се труди през деня и посещава скритите заведения на града през нощта. Той се опитва да запази себе си и своите идеали в лабиринта на големия град, но градът се извива и върти като в трескав сън, а политическата реалност на бъдещите световни катаклизми причаква зад всеки ъгъл. „Фабиан. Историята на един моралист“ е като че единствена по характер книга в творчеството на Кестнер. Макар написана с неподражаемото му чувство за хумор, тя заема особено място в писането му като изключително социално и политическо наблюдение и манифест, които остават безсрочни.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Обсидиан“

„Уестпорт“ от Джеймс Коми, преводач Боян Дамянов

„Уестпорт“ съживява някои от най-ярките образи от дебютния роман на Джеймс Коми „Сентрал Парк Уест“. Вторият трилър на бившия директор на ФБР го утвърждава като „нов талант в криминалния жанр“ (Харлан Коубън). Проследете Нора Карлтън, внушителен федерален прокурор, докато се опитва да оцелее в свят на тайни и лъжи, за да изчисти името си. Убит е оперативният директор на най-големия хеджфонд в света и Нора се оказва единствената заподозряна…

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Призраци на Камино“ от Джон Гришам, преводач Надежда Розова

Любимият разказвач на Америка ни връща на идиличния остров Камино, където Брус Кейбъл, книжар и колекционер на редки издания, и младата писателка Мърсър Ман отново попадат в окото на бурята. Брус разказва на Мърсър изумителна история, която да залегне в основата на следващата ѝ книга. История, която започва близо до Камино, на Тъмния остров, преди повече от 250 години и е изпълнена с насилие и жестокост. Мястото е необитаемо, смята се за прокълнато и обитавано от призраци. А миналото… никога не е само минало.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Simply Lies.indd

„Само лъжи“ от Дейвид Балдачи, преводач Милко Стоименов

Мики Гибсън е бивш полицай и води обикновен живот – работи за компанията „ПроАй“, която разследва данъчни и кредитни измами. Когато Мики получава обаждане от своя колежка, за да посети дома на прочут търговец на оръжие, измамил в миналото клиенти на „ПроАй“, там тя открива трупа на неизвестен мъж. Оказва се, че нищо не е такова, каквото изглежда. Търговецът на оръжие не съществува и никой в „ПроАй“ не е чувал или виждал колежката ѝ. Мики е въвлечена в опасна игра на дебнене и надхитряне със загадъчна жена без име, но с тайно минало, неясни мотиви и… смъртоносна цел.

Търсете в книжарниците и онлайн от 25 юли.

Издателство „Персей“

„История на пчелите“ от Мая Люнде

Големият световен бестселър – роман, достигнал върховете на класациите в 10 страни (Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Чехия и др.), преведен на близо 30 езика. Завладяваща история на три поколения пчелари от миналото, настоящето и бъдещето, които свързват животите си с пчелите, със своите деца и един с друг на фона на неотложна глобална катастрофа.
Англия, 1852 г. Уилям е депресиран биолог и търговец на семена, който се заема със задачата да построи изцяло нов тип кошер.САЩ, 2007 г. Джордж е пчелар, който води трудна битка с опазването на кошерите си и се надява синът му да спаси фермата му от глобалната криза с изчезването на пчелите.
Китай, 2098 г. Тао се занимава с ръчно опрашване на овощни дървета, вършейки работата на пчелите, които вече отдавна са изчезнали. 

„Парфюмиерката“ от Маргит Валсьо

Ингрид намира специално направен рафт за колекцията на баща си от парфюмни есенции. Решава да пътува до Грас в Прованс, за да изследва по-малко известните аспекти от живота на починалия си баща и намира улики, които я отвеждат до мистериозната Соня Ричард и нейната фабрика за парфюми. Парфюмерийната индустрия е изправена пред нарастващо търсене на нови, синтетични ароматни молекули. Възниква борба за власт между двете жени, чиято кулминация е, когато Ингрид открива тайната на Соня.

„Комита в Америка“ от Владимир Плавевски

След неуспешното Илинденско въстание комита Лазар отива в Америка, за да събира средства. Там преживява интересни случки, докато работи най-вече като бодигард на богати американци и като каубой във ферми, където създава контакти с местни индианци. По-късно отваря бар в Милуоки и създава дружеството „Анри Бабел“. Лазар трябва да се справи с банди, които го изнудват, и правителството, което се забърква с босовете на бандите.

Търсете в книжарниците и онлайн до края на лятото.

Издателство „Плеяда“

„Изповедта на мъртвите“ от Джеймс Патерсън, Джонатан Баркър, преводач Сибин Майналовски

Мъртвите не говорят… освен ако не плуват в Гробищното езеро. В градчето Холоус Бенд престъпността е сведена до нула благодарение на шериф Ели Притчет. До деня, в който се появява загадъчна тийнейджърка, която не може или отказва да отговори на въпросите на полицията. Ненадейно се надига вълна от престъпления. Уликите водят към езеро извън града, което не е отбелязано на нито една географска карта.

Търсете в книжарниците и онлайн от 20 юли.

„Призраците от миналото“ от Джилиан Кантор, преводач Нина Рашкова

Оливия Фицджералд е в творческа и лична криза. Най-новият й роман, преразказ на „Ребека“ от Дафни дю Морие, се е провалил, приятелят й я е зарязал. Ето защо тя приема да помогне на сексапилния мегамилиардер Хенри Ашъруд за написването на роман за връзката между покойната му баба и Дафни дю Морие. Ала когато тя се озовава в имението му в Малибу, нищо не е, каквото изглежда. Не след дълго Оливия се натъква на опасни брачни тайни и преди да се усети, се озовава в капана на собствен готически роман.

Търсете в книжарниците и онлайн от 10 юли.

„Дамата с карамфилите“ от Арчибалд Кронин, преводач Радка Крапчева

Катрин Лоримър, която търгува с антикварни предмети, предприема рискован ход: купува миниатюрата на Холбайн „Дамата с карамфилите“, която ще продаде на богат американски колекционер. За разлика от Катрин племенницата й Нанси е експанзивна млада актриса, решена да стане звезда. Това обаче не й пречи да се сгоди за американец. Тримата с годеника на Нанси отплават с кораб за Ню Йорк. Катрин се надява да продаде картината, а племенницата й – да блесне на Бродуей. По време на пътуването обаче се случва нещо неочаквано. Съвременна приказка за голямата любов, която идва само веднъж в живота.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Прозорец“

„Невероятните истории от Баскервил Хол“ от Али Стендиш, преводач Анета Пантелеева

През една ранна утрин в Единбург на младия Артър Конан Дойл е предложено място в Баскервил Хол – тайнствено училище за изключително надарени деца. Той е въодушевен, че е сред избраните и че ще има възможността да преобърне съдбата на семейството си. Там Артър бързо се сприятелява с Айрийн Игъл, смело американско момиче, и Джими Мориарти, чийто остър ум си съперничи с неговия. Заедно те откриват, че новото им училище е едно, меко казано, странно място – дом на заплашително наклонени кули и хаотични, но и крайно уютни библиотеки, необясними среднощни експлозии и спотайващи се смъртоносни растения, дебнещи в мрака вълци и не-съвсем-изчезнали видове птици. Артър бързо си създава и врагове, които искат да го прогонят от училището… или нещо още по-лошо. Когато той и приятелите му са поканени да членуват в могъщо тайно общество, наречено Детелината, те трябва да преодолеят три предизвикателства, за да бъдат приети. Но в хода на неспирните събития Артър разкрива мистерия, която ще доведе до грандиозно приключение и дори до смъртоносна опасност.

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Изгубено царство. История на руския национализъм от Иван ІІІ Велики до Владимир Путин“ от Серхий Плохий, преводач Невяна Андреева

ИЗГУБЕНО ЦАРСТВО от харвардския професор по история Серхий Плохий излиза през 2017 г. – 5 години преди широкомащабното нахлуване на Русия в Украйна. Изследването обхваща период от 6 столетия: от възникването на независимата Московска държава върху руините на монголската Златна орда до наши дни. Проследява процесите, които формират руското национално самосъзнание и неговото отражение върху историческото развитие на Украйна. Запознава читателя с руския имперски наратив за единна и неделима руска държава и нация, стъпил върху основополагащия мит за „изгубеното царство“ – някогашните „руски“ земи на древната Киевска Рус. Мит, който оправдава нуждата от тяхното „възсъединяване“ въпреки борбата на украинския народ за правото на собствена история и национална идентичност, отделни от тези на Русия. ИЗГУБЕНО ЦАРСТВО поставя на фокус както дълбинните причини за днешната руска империалистическа война, така и въпроса „Що е Украйна?“.

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Любов във време на омраза. Хроника на едно чувство 1929 – 1939 г.“ от Флориан Илиес, преводач Екатерина Войнова

Докато Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар похапват тортички в кафенето на художниците в Берлин, Хенри Милър и Анаис Нин се наслаждават на диви нощи в Париж, а в Ню Йорк Ф. Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей се впускат в страстни любовни авантюри, по същото време Бертолт Брехт и Хелене Вайгел, Томас и Катя Ман са принудени да емигрират, за да се спасят. Това е моментът, когато в Германия на власт идват националсоциалистите, горят книги и започват издевателствата над евреите. 1933 година слага край на „Двайсетте златни“ години на века. Флориан Илиес ни връща обратно в епохата на една уникална политическа катастрофа, за да ни разкаже за великите любовни двойки в световната културна история: в Берлин, Париж, в Тесин и на Ривиерата героите на времето се изправят срещу заплахата от настъпващия залез. Книгата е виртуозно разказано пътуване към миналото, което въздейства като коментар и обяснение на несигурното ни настояще – любов във време на омраза.

Търсете в книжарниците и онлайн от 8 юли.

Издателство „Сиела“

„Две преплетени корони“ от Рейчъл Гилиг, преводач Зорница Русева

Пригответе се за магнетичен свят на романтика, лудост и мистерия в още по-магнетичното продължение на готическата приказка „Един тъмен прозорец“! Невъзможната мисия на Елспет, която трябва да събере Картите на Провидението, е към края си. Остава ѝ само една карта – Двойката Елши, и тя се намира извън нейния обсег. Единственият, който знае пътя към Картата, е Кошмара. Чудовището, което живее в сенките на съзнанието на Елспет. Тя му дължи живота си. Той вярва, че времето за разплата е настъпило.

Търсете в книжарниците и онлайн.

„Мръсни дни“ от Геновева Димова, преводач Десислава Сивилова

„Вещерът“ на Анджей Сапковски среща Наоми Новик в първата книга от фентъзи поредицата на родената в България Геновева Димова. Привлякло вниманието на титаните от „Tor Books“, този шеметен роман се появява и на български дни след световната си премиера, за да направи читателя част от вихрена история, в която се преплитат мотиви от славянския фолклор, ърбан фентъзи и детективксия жанр.

Търсете в книжарниците и онлайн от 2 юли.

„Моя вина“ от Мерседес Рон, превод Елена Хаджистоянова-Младенова

Горещата сензация, покорила книжните класации и стрийминг платформите, вече и в България!

Търсете в книжарниците и онлайн от 11 юли.

Издателство „ТАТ Криейтив“

„Защо да си лягам ми кажи? Щом не ми се спи?“ от Мая Бочева-Уики

Книгата е втора от поредицата „Кой какво? Как и защо? Малки книжки за големи любопитковци“. В нея героят Сънчо ще ни поведе в своята приказна страна, където ще се научим как да се справяме със страховете и кошмарите, но и ще се радваме на еднорози и русалки. Ще разберем защо е толкова хубаво да се спи и колко приказни могат да бъдат сънищата. Книгата ще бъде подходяща за деца от 3 до 5 годишна възраст и ще положи основите на преработването на страховете в нещо положително. С допълнителна инструкция, която да улеснява работата на родителите с книжката и чрез похвата на игрите, заложен в нея, децата, освен, че ще се забавляват много, ще придобиват неусетно и познания за света. На тази възраст децата учат и възприемат много по-бързо от възрастните хора, ето защо в приказката ще откриете различни игри, които да развият и когнитивните способности на децата.

Търсете в книжарниците и онлайн след 20 август.

Книгоиздателска къща „Труд“

„Пълно щастие“ от Аманда Проуз

Нова жизнеутвърждаваща история от авторката на бестселъри с милиони тиражи Аманда Проуз за това да имаш всичко, да изгубиш всичко и как новите приятели могат да си покажат пътя обратно към щастието. С деца, за които трябва да се грижи, болна майка и пренебрегнат съпруг, животът на Ема Фаунтин е сложен – твърде сложен, осъзнава тя, когато се събужда в IKEA, след като е заспала в едно от изложбените легла. Когато един ден най-добрата й приятелка Роз влиза през прозореца на банята й, за да съобщи ужасни новини, вярата на Ема, че може да намери начин да заобиколи всяко препятствие, се разпада. За наскоро овдовелия Търстън животът без неговата любима жена е загубил цялата си радост и смисъл. Това е така, докато един ден не среща Ема, чиито натоварени дни са противоположни на неговите… В свят, в който скръбта е цената, която плащаме за любовта, могат ли двама много различни души да осъзнаят, че малките неща в живота са ценни, че любовта е навсякъде около нас и че дори след всичко, човек може да изпита пълно щастие?

„Ерата на изкуствения интелект и нашето човешко бъдеще“ от Хенри Кисинджър, Ерик Шмит, Даниел Хутенлохер

Приживе, Хенри Кисинджър не пише на компютър, той диктува книгите си. Той не общува с машини – само с хора. Но през лятото на 2018 г. списание “Атлантик” публикува негова статия, в която той определя навлизането на изкуствения интелект в живота ни като край на епохата на разума, и всички започват да говорят за нея. Написаното от Кисинджър отеква не защото тезата му е особено оригинална и напълно непозната, а защото предизвикателството идва от него. Той си е извоювал статут на човека, който разбира модерния свят, и причината да го разбира, е, че не е част от него. Той може би не знае какво идва, но по-добре от всеки друг разбира какво свършва. И затова за хора като Ерик Шмит, легендарния CEO на Гугъл, спечелването на Хенри Кисинджър в проекта по написването на книгата се превръща в лично предизвикателство. „Днес предстои нова епоха. В нея технологиите отново ще променят знанието, откритията, комуникацията и индивидуалното мислене. Изкуственият интелект не е човек. Той не се надява, не се моли и не чувства. Не притежава съзнание или способност за размисъл. Той е човешко творение, което отразява проектирани от човека процеси върху създадени от него машини. И все пак в някои случаи, при невероятни мащаби и скорост, изкуственият постига резултати, близки до тези, които досега са били постигани само чрез човешкия разум. Понякога резултатите му са поразителни. В резултат на това той може да разкрие аспекти на реалността, по-драматични от всички, които някога сме разглеждали“.

„Лъвът, вещицата и дрешникът“ от Клаив С. Луис

Те отвориха вратата и влязоха в новия свят… Нарния… земята, скована във Вечна зима… страната, чакаща някой да я освободи. Питър, Сюзан, Едмънд и Луси, четирите деца от семейство Певънзи, са изпратени в старо имение на гости на стар и ексцентричен професор. Играейки си на криеница, четиримата минават през странен дрешник в загадъчен Вълшебен свят, скован от лед — света на Нарния. Сега обаче Нарния е поробена от Бялата Вещица, позната като кралица Джейдис. И когато Всяка надежда, че слънцето ще изгрее над заледените поляни, е загубена, песента на приказния лъв Аслан ще събуди Говорещите зверобе и ще Вдъхне отново живот. Но каква ще бъде цената…

Търсете в книжарниците и онлайн.

Издателство „Хермес“

„Лека нощ, Джун“ от Сара Джио, преводач Дафина Янева-Китанова

Джун е вицепрезидент на голяма банка в Ню Йорк и макар да е безкомпромисна в работата, напрежението ѝ се отразява и се връща в родния си град. Джун се осмелява да напусне престижната си работа в Ню Йорк и се впуска в едно вълнуващо приключение, което ще ѝ разкрие коя е тя всъщност.

Търсете в книжарниците и онлайн.

Не забравяйте, че можете да потърсите книгите в Ozone.bg.