fb
НовиниПо света

Бащата на Marvel Стан Лий почина на 95 години

2 мин.

Стан Лий – основателят на комиксовата империя Marvel и създател на култови супергерои като Спайдърмен, X-Мен, Фантастичната четвора, Железния човек, Черната пантера и безброй други, си отиде на 95 години, докладва The Hollywood Reporter. Семейството му съобщава, че Лий е починал в понеделник сутрин в медицински център в Лос Анджелис.

Много колеги и прочути имена от развлекателната индустрия поднесоха съболезнованията си в социалните мрежи и изразиха възхищението си към личността и постиженията на легендарния творец.  

Стан Лий е роден в Ню Йорк на 28 декември 1922 г. в семейството на румънски имигранти с еврейски произход. Навлиза в бранша едва на 17 години, когато започва работа като редактор в Timely Comics – компанията, която през 60-те ще се превърне в комиксовия гигант Marvel. Известен е с дълбочината, която придава на персонажите си, съсредоточвайки се не само върху героичните им подвизи, но и върху личния им живот и препятствията, с които поддържането на двойна самоличност ги сблъсква.

През изминалото десетилетие филмите на Marvel станаха абсолютен холивудски хит и генерираха милиарди долари приходи в световен мащаб. Изненадващите кратки появи на Стан Лий във всяка лента с участието на създаден от него супергерой се превърнаха в любима на феновете запазена марка.

В свое интервю за The Washington Post Лий споделя:

Някога се срамувах, защото просто пишех комикси, докато други строяха мостове или развиваха кариери в медицината. Тогава започнах да осъзнавам, че развлечението е едно от най-важните неща в човешкия живот. Без него вероятно бихме се побъркали. Смятам, че ако си способен да забавляваш хората, вършиш добро.

Снимка на публикацията: The Hollywood Reporter