fb
Големите

Децата на Стивън Кинг – следващите литературни звезди?

7 мин.

Стивън Кинг е добре познат не само в читателските среди, но и сред почитателите на филмите, превърнали се в ембелма на съвременния хорър. Вероятно сте чували, че Кинг и съпругата му се радват на дълъг семеен живот, но едва ли сте се замисляли, че зад гърба си освен солидна цифра от книги, писателят е създал и цяла талантлива литературна група, включваща трите му деца.

Стивън Кинг и съпругата му Табита Кинг са женени от януари 1971 г. и имат трима наследници. Това са Наоми, Джо и Оуен. И Стивън, и Табита са успешни автори и е съвсем разбираемо, че четенето и писането винаги са играли огромна роля в семейния им живот. Всъщност две от децата им вече са успешни автори, пише People.

Въпреки че Стивън никога не е говорил подробно за семейството си, преди време разказа, че някои от най-добрите му творби са вдъхновени от децата му. Всъщност една от най-известните му книги – „Сияние“, е вдъхновена от чувството му, че не е „подготвен да бъде баща“.

В друго интервю за Parade Кинг говори за това как е запалил децата си към четенето в ранна възраст, за да ги забавлява.

Децата щяха да съборят къщата, а аз се опитвах да измисля нещо, което да правим заедно“, каза той. „Един ден им показах няколко комикса за Спайдърмен, като нямах големи очаквания, но те полудяха по тях и бързаха да ги прочетат.

Всички деца на Стивън и Табита са си създали име по някакъв начин. В статията си People разкрива всичко, което трябва да знаете за наследниците на Стивън Кинг.

Стивън Кинг, Джо Кинг, Наоми Кинг. TODOSTEPHENKING/INSTAGRAM

Наоми Кинг, 54 г.

Наоми Кинг е родена на 1 юни 1970 г. и е единствената от семейството, която не е публикуван автор. Работила е в ресторанти, като служител на River of Grass Unitarian Universalist Congregation във Флорида и е известна като гей активист. Според New York Times Наоми е родена с хроничен дефицит на хормона адреналин. През 1999 г. Наоми посещава училище по богословие, за да стане свещеник. Тя разказва, че е тръгнала по този път, след като била повлияна от католическото семейство на майка си и християнското семейство на баща си.

Въпреки че не е написала книги, като останалата част от семейството си, Наоми е правила опити като по-млада и описва себе си като запален читател. Сега често могат да се прочетат молитви, които тя публикува в профилите си в социалните мрежи.

Джо Кинг, 51 г.

Джо Кинг е роден на 4 юни 1972 г. Той е успешен автор на няколко книги и е известен под псевдонима си Джо Хил. Подобно на Стивън, той пише ужаси.

Джо започва да проявява сериозен интерес към писането още като дете. Пред New York Times брат му Оуен говори за това как дори на около 8 години Джо спира да играе, само за да е сигурен, че има време да пише всеки ден поне по два часа. И това е бил строг график, който той спазва през по-голямата част от живота си. Учи във Vassar College и след това мести в Ню Хемпшир, където започва да пише на пълен работен ден под псевдонима Джо Хил, за да се увери, че ще остане далеч от сянката на баща си.

През 2007 г. третата му публикувана книга „Кутия с форма на сърце“ пожъна успех и хората започнаха да разбират кой е той.

В интервю от 2017 г. Джо разказва пред журналлист от мъжкото списание GQ, че докато се опитва да печели пари като романист, започва да пише и продава сценарии с Оуен, нещо, което прави доста време. В крайна сметка Джо започва да прегръща успеха на баща си и приликите между тях, вместо да се съсредоточи само върху намирането на своя собствен път. В есе за Literary Hub той пише: „Нещастният творец се озовава в сянката на други, по-големи творци и се възмущава от това. Но ако имаш късмет, тези други, по-големи артисти, дават светлина, за да намериш своя път.”

През 2020 г. хорър/фентъзи комиксът на Джо Locke & Key беше превърнат в шоу на Netflix. Освен това е писал разкази с баща си. „Имам предвид, че аз и татко сме в един отбор“, каза той в интервю за Men’s Health.

Джо е баща на пет деца. Той споделя три деца с първата си съпруга Леанора Льогран, с която се разведе през 2010 г. Той се жени повторно за Джилиан Редфеърн през 2018 г. и от любовта им се раждат близнаци през 2022 г.

Оуен Кинг, 47 г.

PHOTO: COURTESY OF THE KING FAMILY чрез Entertainment Weekly

Оуен Кинг е роден на 21 февруари 1977 г. Той също е успешен романист, написал няколко книги, както и телевизионен продуцент и автор на графични романи.

Най-малкият син на Стивън е посещавал колежа Vassar и след това е завършил програмата за магистърска степен по външни работи в училището по изкуствата на Колумбийския университет. За разлика от брат си и баща си, Оуен не пише истории на ужасите. И въпреки че се смята за успешен автор, той също не е толкова известен. Това обаче изглежда, че не го притеснява. „Мисля, че стремежът на брат ми и баща ми към успех е по-голям от моя. Просто искам да продам достатъчно книги, за да мога да оправдая, че продължавам да пиша“, казва Оуен пред The ​​New York Times.

През 2017 г. той си сътрудничи със Стивън по романа „Спящите красавици“ (на български издадена от „Бард“ с превода на Венцислав Божилов). „Ние наистина го направихме за забавление“, каза Оуен пред Entertainment Weekly. „Не знаехме дали ще е добре или дали ще сме доволни от него. Бях много развълнуван, че можем да прекараме това време заедно, за да поговорим и да работим върху нещо, дори и да е само за в чекмеджето“.

Оуен също е работил с Джо по различни проекти, но не се забелязва съперничество между тях. В интервю за Vulture от 2013 г. Оуен каза: „Лесно е да четеш Джо и просто да си фен. Не се чувствам конкурентен. Писали сме малко заедно и когато пишем заедно, се сработваме безпроблемно, но не чувствам, че гласовете ни при писане са толкова сходни.”

Оуен е женен за писателката Кели Брафет, те живеят в северната част на щата Ню Йорк.

Всички книги на Стивън Кинг и синовете му, можете да поръчате от Ozone.bg.

Прочети още:

Стивън Кинг – историята на един прохождащ писател