fb
НовиниПо света

Бащата на „Мечето Падингтън“ напусна този свят на 91-годишна възраст

1 мин.

Британският писател Майкъл Бонд е починал във вторник в дома си, на 91-годишна възраст, съобщава Guardian. С неговият герой Мечето Падингтън са израснали няколко поколения.

През 1958 г. е публикувана първата книга, разказваща за мечето, което идва от Перу и обожава мармалад. Вдъхновението му се ражда на Бъдни вечер, през 1956 год., когато в известния лондонски магазин Селфриджис, забелязва играчка на мече.

Бонд, който е роден в Нюбъри през 1926 година, не спря да пише до сетния си дъх. Последната история за Падингтън – „Paddington`s Finest Hour“, бе публикувана през април тази година.

За своите заслуги към детската литература Бонд получава Ордена на Британската империя през 1997 г. Пет години по-късно с няколко свои колеги е почетен в изложба в Националната портретна галерия в Лондон, в която се отбелязват сто години литература за деца.

„За него, писането беше целият му живот. Прекрасно е, че имаше възможност да пише до сетния си край“, споделя дъщеря му Карън Джанкъл.

На 10 ноември тази година се очаква появяването на голям екран на продължението на екранизацията от 2014 г. за историите на любимото мече.

https://www.youtube.com/watch?v=2AlPjEjy3E8

Как изглежда Падингтън през годините – вижте в тази галерия.

[ + ]