fb
Ревюта

Без Лора нито сутрин, нито вечер

2 мин.

lora-ot-sutrin-do-vecher_0_1Има книги, които напълно заслужават инвестираните в тях бюджети. Има и такива, които не си заслужават рекламата и най-вече – не заслужават финансовата й равностойност. Въпреки че много хора харесват “Лора от сутрин до вечер”, тази книга отива по-скоро към втория тип.

Романът е опит за нещо средно между сценарий за филм на Гай Ричи (по-точно – “Две димящи дула”) и сериал от типа “24”, но главните герои са странно размити и не са много интересни (особено досадния дядо Ковач и Гладкия). А истинските главни персонажи – заровете на късмета, изобщо не получават нужната светлина.

Тъпата Лора е такава, защото Шошо е избрал да изгради героинята си по този начин – с поведение на кифла, без ясни цели за живота си, постоянно мрънкаща и всякакви други неща. Тя може да бъде разбрана дори само с прочитането на онзи пасаж за детството й, в който е показано отношението на момчетата към нея – могат с нея, но някак не изгарят от желание да я мъкнат със себе си. Това на практика е епизодът, който я определя като… ох… личност.

Останалите епизоди – на 60 процента ненужни, просто защото не допринасят с нищо за разгръщането на героите. Няколкото глави в “Зоопарка” общо взето нито забавляват, нито обогатяват образите на Лора и останалите. Е, разбираме, че Лорчето не може да понася жени около себе си, но това си го знаем още от разговора й с Дида, чийто мъж до края така и не става ясно дали чука или не.

И много други неща не стават ясни, но често на автора му е по-интересно да изпада в размисли за живота и подземния свят на картофите. Не му се получава почти никъде освен в епилога, където всичко е приключило и има повече място за свободни размисли. И другото хубаво – „надрасканото с химикал“ типографско оформление, което помага за по-доброто разбиране (на места прекалано буквално, в интерес на хумора) на книгата. На мен обаче ми се струва като ефект, който да спаси цялата книга. Не знам…

За (не)щастие още не съм гледал филма, но след прочитането на романа вероятно ще пропусна. Надявам се половината от съдържанието на книгата да е пропуснато и да е останал само екшънът. Иначе… би било скука.