fb
@-книгиБуккросинг

Безплатна лятна библиотека – за книгите и съседите

4 мин.

Безплатна лятна библиотека без читателски карти и срокове, близо до вас в квартала? Ако смятате, че звучи прекалено хубаво, за да е истина, не сте прави! Точно такава библиотека посетих в столичния квартал Дианабад. Появата й е доказателство, че много от хубавите неща можем да си ги направим и сами, когато се ангажираме да променим заобикалящата ни среда и ежедневието ни.

Докато пътувам натам, се излива поредният дъжд и когато стигам до жилищен блок № 12, първоначално малко се стъписвам, защото……библиотека няма, но все пак се ориентирам по стъкларския магазин, пред който би трябвало да се намира. Веднага забелязвам кашоните с книги в помещението и си казвам, че явно това е мястото. Посрещат ме Елица и Иринка, които бързат да ме успокоят, че са прибрали библиотеката заради дъжда и само да грейне слънце, пак ще я монтират.

besplatna-lyatna-bibliotekaС изнасянето и сглобяването й, както и нареждането на книгите, започва работният ден за Иринка Иванова, която държи стъкларския магазин. Тя е майка на три деца и прегръща с ентусиазъм идеята на Елица да направят квартална библиотека. Преценяват, че е по-разумно конструкцията и книгите да се прибират през нощта заради нестабилното време и недобросъвестни минувачи. За целта  Сдружение „Трансформатори“  им предоставя за безвъзмездно ползване лесно сгъваема конструкция, която за минути се превръща в чудесни полички за книги и други красоти.

knigi-za-bibliotekata

Милена Златарова и Иринка Иванова с новите постъпления в библиотеката :-))

Книжният фонд се натрупва постепенно от дарения – техни и на съседи, но идват и хора от други квартали, които са чули за библиотеката. Сега тя разполага с около 200 книги за деца и възрастни. Част от тях са регистрирани в сайта на Буккросинг. Те са безплатни и достъпни за взимане и четене, без да е необходимо непременно да оставите свои в замяна. В началото случайните посетители са се притеснявали да ползват библиотеката и са се учудвали, че е на разположение без задължения и ангажименти. Сега вече са редовни „клиенти“ и не могат да се нарадват на новата придобивка в квартала.

„Исках чрез книгите да изградим нови отношения и връзки с хората от съседните блокове. Ние живеем заедно, а се познаваме много повърхностно. В най-добрия случай поддържаме някакви познанства с други родители покрай детските площадки и училището, но това ми се струва крайно недостатъчно“ – споделя Елица Ткачова. Тя е майка на две деца. По професия е PR специалист, но се занимава с музика от дете. Музикален ентусиаст с афинитет към музикалните занимания за родители и деца, Елица е създател на музикалните занимания „Бебешка музика” и класическите концерти за деца и родители „Концерти на възглавници“.

Нейната амбиция е съществуването на библиотеката да се превърне в стимул за изграждане на по-активен обществен живот в района, в стимул за промяна на средата, която обитаваме. В слънчеви дни изнасят пред библиотеката масичка със столчета и възглавници, на която децата могат да четат и да рисуват, а съвсем скоро организираха и акция за пребоядисване на съоръженията за игра на детската площадка. akcia_cvetnoЕлица признава, че се е надявала живеещите в квартала да се включат по-активно със собствени идеи, като например да организират на доброволни начала различни ателиета със занимания за децата. „Явно промяната не може да се случи веднага. Засега сме доволни, че хората се радват на библиотеката, приятно им е, че има такова нещо тук, в техния квартал, създадено от хора, които те познават.“

 

Ако ви е допаднала идеята за безплатна лятна библиотека, можете да създадете такава във вашия квартал. Включете се и във фейсбук групата FREE ЛЯтна библиотека. Няма по-сигурен начин да променим средата около нас от това сами да направим първата стъпка!