fb
От издателстватаСпециални

Известни БГ автори стартират курс по творческо писане

4 мин.

kursat po tvorchesko pisaneКурс по творческо писане, воден от някои от най-четените автори на издателство Сиела, ще стартира от 16 октомври. Лектори ще бъдат писателите Калин Терзийски, Иво Сиромахов, Емил Андреев, Радослав Парушев и Ваня Щерева. Курсът ще се проведе с медийното партньорство на „Аз чета“ и Кафене.bg и ще бъде представен от лекторите по време на Алеята на книгата в София на 17.09 от 18.00 ч. на пл. „Света Неделя“.

„Курсът по творческо писане няма да направи тези, които го завършат успешно, писатели. Но ще ги запознае с утвърдени писатели, които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от литературата и живота“, казват от издателството.

Възрастови ограничения за участниците няма, но предварителната регистрация е задължителна. Необходимо е кандидатите да изпратят CV на електронна поща tvorcheskopisane@ciela.net от 16.09 до 5.10.2013 г. включително.

Самият курс ще включва 6 общи срещи с всички преподаватели, които ще се проведат в Витоша Парк Хотел в София, както и 14 индивидуални срещи по групи с конкретен лектор. Занятията ще се провеждат веднъж седмично след 18 ч. в централния офис на издателство Сиела на бул. „Владимир Вазов“ №9.

Таксата за участие в курса е 200 лв., като тя може да се заплати по банков път по предварителна заявка до 16.10.2013 г., в брой в търговския офис на Сиела всеки работен ден от 9 до 11 ч. или на мястото на провеждане на курса отново след предварителна заявка. Допълнителна информация може да бъде получена на e-mail адрес tvorcheskopisane@ciela.net.

Прочетете и пълния текст на Манифест на Курса по творческо писане:

Първо: Никой не е станал писател, защото някой го е научил на това. Всъщност, може да има и такива странни птици. Но те са друго нещо. Добър писател ставаш благодарение на своята собствена глава. Писателят е добра смес от ум и воля. Добрият писател.

Курсът по творческо писане няма да направи тези, които го завършат успешно, писатели. Но ще ги запознае с утвърдени писатели. Които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от литературата. И живота.

Курсът по творческо писане ще бъде поредица от срещи между хора с близки или далечни представи за писането и думите. Целта му не е да уеднакви представите. А да ги изчисти и да ги направи осъзнати. Когато се вгледаш наистина много внимателно в своите представи за нещата, те стават прозрачно ясни. Но за целта трябва мислене. И среда за това мислене. И още по-добре – помощник при това мислене. Курсът ще бъде тази среда, водещият ще бъде този помощник.

Поне така ни се иска да се получи.

Нещо интересно: Курсът ще помогне както на тези, които се обучават – да започнат да пишат по-задълбочено и осъзнато, така и на тези, които го водят – да постигнат още по-висока степен на яснота във вижданията си. За словото. Ние добре знаем – ръката на скулптора се учи от камъка. Няма по-благороден процес от това.

Да пишеш добре – това е наслада и тежък труд. Или тежък труд и наслада. Който не иска тежък труд – няма да получи наслада. Курсът по творческо писане ще е тежък труд. Всъщност – това зависи от гледната точка. Понякога тежкият труд не се усеща и не тежи. Така е, когато душата е вдъхновена. Само за вдъхновените души тежкият труд носи наслада. Курсът е за вдъхновени.

Забележка: Вдъхновението е продукт на собствените ни глави и сърца, на волите. Не на Парнас или на някакво лепливо вещество във въздуха!

Курсът ще се провежда във вид на срещи. Младият пишещ човек ще срещне зрелият пишещ човек. Първата изгода от курса е в запознанството. Да се запознаеш с хора, които умеят да вършат добре нещо, ю винаги от полза. Ако си умен, ще извлечеш много. Първите срещи ще бъдат на всички водещи с всички обучаващи се (6 срещи). Един по един в пет срещи, в пет последователни седмици, всички водещи ще проведат по една беседа, на която ще разкажат на своята аудитория следното: как разбират това прекрасно действие Писането.

А после всеки водещ ще поведе своя група и ще й предава опита си. Според своя стил и вкус. Мястото ще бъде издателство Сиела.

[ + ]