fb
@-книгиБуккросингНовини

Къщички за книги на Витоша посрещат любителите на планинския туризъм

1 мин.

Столиvitosha1чна библиотека монтира пет къщички за книги на най-посещаваните места на Витоша – Дендрариума, Детски еко стационар „Бели брези“, „Момина скала“, хижа „Алеко“ и Черни връх, съобщава сайтът на библиотеката. Те са заредени с над 150 книги, които могат да се вземат за четене напълно безплатно. Инициативата е част от новия социален проект на Столична библиотека „Библиотека в планината“, подкрепен от Природен парк Витоша. Читателите могат да връщат заетите книги в централната сграда на библиотеката или в удобен за тях филиал, като в замяна ще получат безплатна читателска карта.

В интервю за „Дарик радио“ директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова заяви, че ангажиментът на библиотеката към къщичките ще бъде дългосрочен. Тя не се притеснява, че книгите в тях бързо ще намалеят, защото смята, че туристите ще оставят и свои книги. Вече са направени първите дарения от посетители в къщичката на Момина скала.

Това е второто „зелено лято“ за Столична библиотека, след като през 2015г. стартира инициативата „Зелени библиотеки“. Според служители на библиотеката интересът към летните читални в парковете на София тази година е още по-голям и през тях са минали над 1200 читатели.

cherni_vrah

Къщичката за книги на Черни връх по време на традиционното изкачване на 28 август тази година, посветено на 121 години от създаването на организирано туристическо движение у нас.

 

Снимки – libsofia.bg