fb
БиблиотекитеНовини

Библиотечна седмица и „Зелено четене“ започват във Враца през май

4 мин.

Дни на отворените врати, „Зелено четене“, среща с писателката Теодора Димова, иницатива, посветена на 70-години от създаването на библиотеката и работилница за емоции ще се проведат в периода от 13 до 18 май 2024 г. в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Събитията са инициирани в рамките на осемнадесета Национална библиотечна седмица, която се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“. Темата тази година е „Библиотеките – по нужни от всякога”.

За първи път, през май, градът става част и от Национална кампания „Зелено четене“, за да организира съвместно с Регионална библиотека литературна среща с автор и съботен тур. Инициативата се провежда за четвърта поредна година под мотото „Книгите сами ни намират“ и ще продължи до 26 май в избрани градове от цялата страна. Кампанията има за цел да популяризира четенето на обществени места и сред природата, както и четенето на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги, които читателите откриват на емблематични места в града.

На 14 май, Регионална библиотека – Враца ще обяви началото на инициативата „Изпрати ни картичка“, посветена на 70 години от създаването на културната институция. В периода от 14 май до 1 септември, всеки може да изпрати пощенска картичка с послание към екипа на библиотеката или да я занесе в библиотеката на адрес: ул. „Петропавловска“ № 43. Картичките ще бъдат подредени в изложба, а 70 участници ще спечелят специална читателска карта, създадена по случай 70-годишнината.

На следващия ден от ще бъде представен сборника „Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България“ в Народно читалище „Н. Й. Вапцаров” – Криводол. Книгата съдържа материали от Осемнадесетата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето“, проведена през октомври 2021 г. и представя разработките на историци, етнографи, езиковеди, научни работници, агрономи, учители и ученици, краеведи и читалищни дейци. Тридесет и пет статии разкриват хранителния код на Северозапада – история, култура и традиции. Събира и над 500 рецепти от края.

На 16 май от 15:30 часа в Регионална библиотека „Христо Ботев“ ще бъдат връчени седмите регионални годишни библиотечни награди за област Враца. Конкурсът се организира от Териториална секция – Враца към Българската библиотечно-информационна асоциация, а отличията се присъждат по повод 11 май – професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти, за постижения през последните две години. Конкурсът се провежда в три категории: „Най-добра библиотека в област Враца 2024 г.”;  „Най-добър библиотекар в област Враца 2024 г.”;  „Подкрепа за библиотеките 2024 г.”.

Програмата на 16-и продължава в 17:30 ч., когато специален гост ще бъде българската писателка Теодора Димова. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине”, „Майките”, „Адриана”, „Марма, Мариам” и „Влакът за Емаус”. През 2019 излезе романът ѝ „Поразените”, през 2023 е публикуван романът „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. Есеистичните й текстове са събрани в книгите „Четири вида любов”, „Ороци” и „Зове овцете си по име”, „Молитва за Украйна”.

В събота, на 18 май, от 10:30 ч. ще стартира тур на книгодарите в Национална кампания „Зелено четене“, а книгите ще се намират на знакови места в парковете във Враца. След откриване на книгодарите новите им притежатели трябва да публикуват във Фейсбук групата на кампанията снимка на книгата, като отбелязват #книгодар. След като я прочетат да я подарят, за да може пътят на добротворчеството да продължи. Книгите се отличават със специален книгоразделител на кампанията.

В 11:00 ч., в Детски отдел пък ще започне третата месечна работилница за емоции за родители с детски психолог Надежда Евгениева на тема: „Поставяне на граница и родителски стилове за възпитание“.
Работилниците са насочени към родителите на деца от 0 до 7 години, както и бъдещи майки и татковци. Надежда Евгениева ще даде полезни насоки и идеи, които могат да се включат в родителския арсенал от подходи и ще отговори на всички въпроси.

„Посетителите в периода 13 – 18 май ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката“, уточниха от библиотеката.


Книгите, споменати в материала, ще намерите в Ozone.bg.