fb
БиблиотекитеНовиниПо света

Библиотека на колело доставя книги и Wi-Fi на деца в „Книжни пустини”

5 мин.
Image via Bibliobicicleta
Image via Bibliobicicleta
bikelibraries

Bikelibraries via Seattle Public Library

Понятието „Хранителна пустиня” отпраща към ниско доходни области, където смесените магазини често са единственият източник на жизнено необходима храна и свежите продукти са рядкост. Но храните не са единственото нещо, от което се нуждаят децата, за да растат, пише Сюзан Джоyнсън (Susan Johnston)* в http://magazine.good.is/articles/bike-libraries.

Много от тези недохранени деца живеят в места, които се наричат „книжна пустиня” – области, без лесен достъп до библиотеки и материали за четене, за подхранване и развитие на въображението (представете си само как 12-годишно момче в Утах моли пощальона да му даде нежелана поща за четене, защото няма достъп до библиотека).

В битката с този проблем творци, библиотекари и литературни привърженици използват иновативни решения за разширяване достъпа до книги и промотиране на любовта към четенето.

В Анакостия, квартал на Вашингтон, „Полет с четене” (проект на авиокомпания JetBlue) инсталира автомат за книги със свободен достъп до над 100 000 нови книги в три локации за деца на възраст от 0 до 14 г. „Полет с четене” в момента приема гласове за своя следващ град. Лос Анджелис, Детройт, Ню Йорк, Хюстън и Форт Лодърдейл са в напредварата.

Извън САЩ, „Книжен бус“ (Book Bus) доставя достъп и релевантни книги на деца в Африка, Азия и Южна Америка. Доста бързо благотворителността обхваща над 10 000 деца в Замбия, Малавия и Еквадор, с главна цел да достигне до повече от още 10 000 деца през 2016г.

Междувременно в Индия, програмата „PlanetRead” е разпозната като иновативен начин за подобряване на детската грамотност на Международния ден на грамотността през 2012. Описвайки се като „караокето на Боливууд за масово четене”, „PlanetRead“ използва Субтитри на същия език (SLS). За субтриране на филми или клипове по индийската телевизия, за да съдейства на слабите читатели да подобрят читателските си умения.

„Книги на колела“ е друго творческо решение, набиращо популярност в САЩ и чужбина. Умалена версия на мобилните книги, която беше веднъж основа за много среден и горен клас деца в Америка, тази сила на педалите позволи библиотекари да изнасят книги извън библиотечните стелажи и да послужат на общностите. И в места с липсващи пътища и инфраструктура за мобилни книги, това се оказва практично решение.

Image via Seattle Public Library

Image via Seattle Public Library

Програмата на публичната библиотека „Книги на колела” в Сиатъл стартира през май 2013г., следствие от вътрешната кампания за иновативни изнесени програми. „Сиатъл има наистина силна байк култура, така че ние искахме да достигнем и да предоставим пълни библиотечни услуги, но по начин, който е подвижен.”, казва мениджърът на библиотеката Джарет Майлс, който оглавява програмата.

Сиатълската библиотека има три различни байк ремаркета, в които се разнасят до общността събития и курирани материали за четене, базирани на събитиен фокус. Едно ремарке е с детска тема. Библиотекарите от детските отдели се чувстват чудесно да разнасят най-различни материали за детска активност по различните общности.”, казва още Маилс. „Това е изкусен начин децата да се докоснат (до байк ремаркетата). Доставя радост от четенето и откритието.”.

Байк ремаркетата са и WI-Fi съвместими, така че библиотекарите могат да регистрират хора за читателски карти и да проверяват за книги, използвайки iPad. „Вие можете да се разхождате нагоре-надолу и надалече с ръце, пълни с книги.”, коментира Майлс. „Когато караме навън, хората ни подсвиркват и поздравяват. Те харесват това, че библиотеката е навън по такъв уникален начин.”. По време на курсовете си, програмата „Книги на колела” е посетила 20-30 събития и е обслужила около 1 500 човека.

В Сан Франциско библиотеката на частно училище и колоездачната ентусиастка Алисиа Тапия стартират Bibliobicicleta, дарение на базата на библиотека на колела през май 2013г., след успешната Кикстартер кампания.

Image via Bibliobicicleta

Image via Bibliobicicleta

Кошницата/Ремаркето на колелото на Тапия може да носи 100 книги по всяко време. Тя казва, че Bibliobicicleta привлича читатели от всякаква възраст, стандарт на живот и доходи. „Разбира се, децата са малко по-смели при доближаването до колелото, възрастните обикновено само спират да видят за какво става въпрос.”, казва тя.

Тапия раздава дарените книги в Panhandle – квартал на Сан Франциско във вторник вечер, но също кара до квартала Мисия и до Голдън Гейт Парк, когато има време и климатичните условия позволяват. В близко бъдеще тя се надява да й инсталират електрически мотор на колелото и така ще може да пътува по надалече. „Искам да стигам до други места, но хълмовете на Сан Франциско ме затрудняват с това тегло, за което се грижа.”, обяснява тя.

Докато обикаля наоколо с колелото и натовареното ремарке, което може да бъде уморително, Тапия получава възнаграждение. „Книгите правят нещо за човешкия ум несравнимо с нищо друго.”, твърди Тапия. С книгите идва щастието и хората градят съпричастност един към друг. Ние се опитваме да предложим нови перспективи и възраждане на ентусиазма за четене.”.

* Сюзан Джоунсън (Susan Johnston) е писател на свободна практика. Пише за The Atlantic’s CityLab, The Boston Globe, Entrepreneur.com, FastCompany.com, Parade Magazine, и много други.