fb
ГалерияМултимедия

Библиотека за птиците отвори врати в Лондон [галерия]

2 мин.

Марк Дайoн е автор на интересната изложба в галерията Уайтчапъл в Лондон, наречена The Library for the Birds of London, или „Библиотеката за птици в Лондон“. От FineBooksMagazine научаваме, че инсталацията представлява огромна клетка за птици – временен дом на 22 зеброви сипки и 600 книги, посветени на орнитологията, околната среда и естествените науки. Провокативна и приятна за окото, изложбата съдържа исторически важни трудове за птиците и позволява на посетителите да се насладят на сипките посредством микрофони, които издават идентични на чуруликането им звуци.

Макар че събраните томове не са редки издания, цялостният им ефект цели да предизвика дискусия за ролята на натуралистите, учените и изследователите като медиатори на природата. Обикновено творбите на Дайон са инсталации в голям мащаб, които засягат културни теми, свързани с естествения свят, и как ние се опитваме да въведем ред в него под формата на лични и институционални колекции. В тази инсталация, изложена до месец май, артистът продължава да дава воля на обсесията си за рафтове с любопитни експонати, книги и идеи за начина, по който човекът използва предметите, за да организира, управлява и контролира своя свят.

Изкуството на Марк Дайoн доближава природата до нас и до опитите ни да я разберем. Преследването на знание може едновременно да отдаде почит към заобикалящата ни природа, но и да й навреди. Желанието за вникване в смисъла й може да бъде красиво и обогатяващо, но и потенциално разрушително. Има много варианти за интерпретация на изкуството му, но на любителите на книгите и птиците то най-вероятно ще донесе вълнуващо чувство от изследване на редки видове в дивата природа.

 

Снимки: Джеф Спайсър/PA Wire

[ + ]