fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеката на НБУ отбелязва Международната седмица на открития достъп до научна информация

2 мин.

Библиотеката към Нов български университет отбелязва Международна седмица на открития достъп в дните от 24 до 30 октомври, съобщиха от висшето учебно заведение. Кампанията е под надслов „Отворени за климатична справедливост”. Нов български университет отбелязва Международната седмица за тринадесета поредна година и е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”. Началото е поставено с реализация на проект за създаване на Научен електронен архив на НБУ (НЕА на НБУ). През 2022 г. се навършват 16 години от депозирането на първия документ с отворен достъп в НЕА на НБУ – първото хранилище от този род, създадено в страната.

Ние вярваме, че достъпът до отворена, надеждна, рецензирана информация е въпрос на справедливост (включително климатична справедливост!) и знаем, че нашите учени чрез своите изследвания, могат да бъдат част от етичното и справедливо решение на проблемите, коментираха от НБУ.

Справянето с климатичната криза изисква бърз обмен на знания, както и интердисциплинарен подход. Отвореният достъп до научна информация може да играе ключова роля за решаване на този глобален проблем. Климатичната справедливост признава, че въздействието на климатичната криза не се понася „поравно или справедливо между богати и бедни, жени и мъже и по-възрастно и по-младо поколение“, както отбелязва Организацията на обединените нации.

Седмицата на открития достъп се провежда в края на октомври, но организаторите насърчават да се провеждат дискусии и да се предприемат действия през най-подходящото време през годината, тъй като страните по света продължават да се сблъскват с различни ограничения поради Ковид-19 и изменението на климата.

Официалният хаштаг на Седмицата на отворения достъп е #OAweek.