fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеката в Бургас отчита повече читатели през 2015 г.

1 мин.

регионална библиотека бургасРегионална библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас отчита увеличаване на своите читатели през 2015 г., съобщава ИА „Фокус“.

По думите на Директора на библиотеката Мария Бенчева, засиленият интерес от страна на бургазлии се дължи на различните инициативи, които имат за цел популяризиране на институцията.

„Всичко е подчинено на идеята да покажем на хората, че сме различни, че нещо друго се случва в библиотеката, че не е това, което е била преди 120 години. Тя се развива непрекъснато и винаги трябва да откликва на търсенията на хората“, споделя Бенчева и допълва: „Създадохме т.нар. „мейкър спейс“ пространство, с цел много млади хора да влязат в библиотеката. Това е едно креативно пространство, в което всеки читател се превръща в създател, в творец“.

Най-голям е интересът към 3D принтера и 3D скенера, които са осигурени по проект на Фондация „Глобални библиотеки“ в стремежа за равен старт на повече млади хора. Модерната техника, с която разполагат само библиотеките в Бургас, Казанлък и Радомир, привлича с възможностите си ученици и студенти от цялата страна.